Melodi Türkili

Melodi Türkili

melodi.turkili@nishmoda.com

Tüm Yazıları

Kola, telefon ve bilgisayar... Bir gün, bir şekilde hayatımızı kolaylaştırmaya başladı ve bugün onlar olmadan yaşayamıyoruz. Bir de hayatımıza yeni bir ürün katmadan farklılaşanlar var. Bunlar da bütün alışkanlıklarımızı değiştirebiliyor

İnovasyonun pazarlama ile kesiştiği en çarpıcı yanlarından birisi belki de daha önce yokluğunu hissetmediğiniz bir kavramı hayatımızın vazgeçilmezi haline getirmek.
Atalarımız sıcak bir yaz gününde bunaldıklarında “bir kola olsa da içsek” demediler hiçbir zaman. Oysa ki bizim için ne sıcaklar var ki o buz gibi kolayı içmeden serinlik hissine ulaşamadığımız.
Bundan 140 yıl önce Graham Bell telefonu icat ettiğinde, günün birinde telefonun her ilde kullanılacağını iddia etmiş. 140 yıl sonra bugünkü her insana bir telefon tablosunu görse, Graham Bell’in bile gözleri dolardı herhalde.
Peki ya bilgisayarlar? 20 yıl önce yokluğunu fark etmediğimiz bu cihazlar, bugün günde bir kez kullanmadığımızda kendimizi eksik hissettiriyor.
Kola, telefon ve bilgisayar... Bir gün, bir şekilde hayatımızı kolaylaştırmaya başladı ve bugün onlar olmadan yaşayamıyoruz. Bir de hayatımıza yeni bir ürün katmadan farklılaşanlar var. Bunlar da bütün alışkanlıklarımızı değiştirebiliyor.
Bu konuda Türkiye’deki en başarılı konseptlerden birisi yemeksepeti.com. Yemek Sepetinden önce mahalledeki dürümcüden, McDonald’sa bütün yemek siparişi verme opsiyonlarına bir telefonla ya da internetle ulaşabiliyorduk. Yemek Sepeti ile beraber iki-üç yan mahalledeki çeşitleri de görebildik. Bütün seçenekler arasında fiyat ve kalite kıyaslaması yapabilir olduk.
En iyi yatırımcılar bile yatırım yaptıkları şirketlerin sonunu göremiyorsa gelecek için tahminde bulunmak oldukça zor. Ancak hayatımızı değiştirebilecek projeler şu anda mutlaka aramızda bir yerlerde ve gün geçtikçe büyüyor. İşte alışkanlıklarımızı değiştirebileceğine inandığım bazı girişimler...

Urban Station
Girişimciler ve profesyoneller artık ne evden çalışıyor ne de ofis tutup keyifsiz bir sürü işle uğraşmak zorunda kalıyor. Onlar için bu konsept Arjantin’den sonra şimdi de Türkiye’de. Istanbul Time Out tarafından yılın en iyi konsepti seçilen Urban Station’ın Galata ve Maslak’ta olmak üzere iki adet şubesi var. Bir kez üye olur olmaz kartınız sizin için içeride kaldığınız süreyi hesaplıyor ve buna göre bir ödeme çıkarıyor. Özel kilitli dolaplarınız, çalışma alanlarınız, yan masanızdaki diğer girişimciler, şarj aletleriniz, açık büfe ikramınız, sınırsız kahve ve çayınız. Bir de kartvizitinizi bile bırakıp başkalarıyla paylaşabildiğiniz paylaşım dolu bir ortam.

oBilet
www.obilet.com ile bütün otobüs biletleri bir platformda! Artık Ankara’dan İstanbul’a gece yarısı gitmek istiyorum dediğiniz zaman tek tek bütün otobüs şirketlerine bakmanıza gerek yok. Bu siteye girdiğinizde gitmek istediğiniz zaman dilimini ve otobüs şirketlerini filtreleyebiliyorsunuz. Böylece size uygun bütün seçenekler bir anda karşınıza geliveriyor. Tek seferde otobüs tipine, özelliklerine ve fiyatına göre karşılaştırma yapabiliyorsunuz. Neredeyse hiçbir otobüs şirketinin online sayfasını kullanmanıza gerek kalmıyor böylelikle.

Modasor
Bütün moda siteleri Modasor.com’la tek çatı altında anlaşılan. Hepimizin bir şekilde aradığımız basit bir gömlek tipini ya da ayakkabıyı günlerce bulamadığı zamanlar oldu. İşte Modasor bunun için neredeyse tek tıkla bir çözüm sunuyor. Artık tek tek bütün alışveriş mağazalarınız gezmenize ya da bütün moda e-ticaret sitelerine bakmanıza gerek yok. Modasor’da “pembe ceket” diye arattığınızda site içerisine dahil olan bütün online mağazalardaki seçenekler karşınıza çıkıveriyor. Olabilecek bütün model, renk, fiyat karşılaştırmaları da bir anda elinizde oluyor.