Melodi Türkili

Melodi Türkili

melodi.turkili@nishmoda.com

Tüm Yazıları

Zaman yönetiminin katı kurallarına fazla inanmasam da herkesin kendi zamanını optimize etmesi gereken bir devirde yaşadığımızı kabul ediyorum. Benim de herkes gibi kendime göre zamandan kazanma yöntemlerim var

Kahve siparişinizi verdiğinizde kasadaki adamın siparişten hemen sonra kahve hazırlama tuşuna basması yerine ödemeyi hemen alması ve daha sonrasında kahveyi hazırlaması size de bir zaman kaybı olarak gelmiyor mu?
Bir de üniversitede her şeyi optimizasyon üzerine kurmuş biriyseniz, hemen kafanızda kurmaya başlayabilirsiniz... Bu süreçten dolayı siparişimi 3 dakika daha fazla bekledim. Sırada ortalama 3 kişi olsa önümde, onlardan dolayı da 9 dakika daha eklendi. Haftada 5 kez kahve alsam, yılda 52 saat yani yılda 2 tam günden biraz daha fazla bir süre kaybettim. Korkunç! Hadi bizim için
52 saat, peki ya işletme ve o çalışan için?
Her ne kadar zaman yönetiminin genelleştirilmiş kurallarına inanmadığım noktalar olsa da, herkesin kendini tanıyarak zamanını optimize edebileceğini düşünüyorum. İşte kendi adıma zamandan kazanma yöntemlerimden bazıları:

* Programlayabildiğim her şeyi programlıyorum. Hatta öyle ki bazen programlamayı bile programlıyorum. Pazartesi sabah haftayı planla, ev-iş arası metroda ertesi günü planla gibi...
l Bazı aktiviteleri kimsenin yapmadığı zamanlarda yapıyorum. Bunun en basit örneği spor. Kalabalık zamanlarda yaptığınız spor sizin için ekstradan ortalama 10 dakika daha duş sırası, 5 dakika daha alet sırası, 15 dakika daha diğer her şey için bekleme sırası derken yılda ortalama 3 tam gün kayıp.
* İşi önceden değil, son anda değil, tam yapılması gereken zamanda yapıyorum. Bir işin çok önceden yapıldığında en verimli sürede yapıldığına inanmıyorum. Kendi adıma en son anda değil ama ona yakın zamanda yaptığım işlerden daha çok verim alabildiğimi ve daha yaratıcı olduğumu düşünüyorum. İddia edilenin aksine son anda yapıp en verimli şekilde yapabilenleri de gördüm.
* İşlerin ve özellikle toplantıların başlangıç saatleri ile beraber bitiş saatini belirliyorum. Birçok insanın sizin düşündüğünüzden daha geniş zamanlarda işi bitebilir. Eğer siz de yarım saatte hallolabilecek bir görüşmeyi iki saate yaymak istemiyorsanız, görüşme zamanını belirlediğiniz gibi bitiş zamanını da belirleyin ve belirtin. Ben genelde sonrasında başka görüşmem olduğunu söylüyorum.
* Gereksiz işlere özel zaman ayırıyorum. Sürekli erteleyip durduğumuz küçük ve değer katmayan işler sürekli onları düşündüğümüz bizi çok fazla yorabiliyor. Ben bunlar için haftanın belli bir günü, iki saat ayırıyorum.

Haberin Devamı

Keşfetme zamanı

Haberin Devamı

Devir “benim zamanım” devri

Merak ve üretim odası: Kabine Nadire

Moda’da bu güzel bahar havasında yürüyüşe çıktığınızda Oyun Atölyesi’nin çaprazında sizi alışılmadık bir vitrin karşılayacak. Bu vitrinin ve içindeki heyecan verici dünyanın adı Kabine Nadire. Dünyanın tek bir oda içinde yeniden üretilebileceği, saklanabileceği, sergilenebileceği ve paylaşılabileceği fikrinden yola çıkan 14’üncü yüzyıl Nadire kabinelerinden esinlenilmiş.
Duvarlarında asılı antika bavullar ve her birinin içinde bir sanatçıya ait tasarımlar var. Zaman zaman bu bavullar kapanıyor ve mekan sergi etkinlik alanına dönüşüyor. Kimi zaman da ortadaki ahşap masasında kolektif üretim yapılıyor. Burası kapısından girdiğiniz anda sizi heyecanlandıracak!