Meltem Mazıcı

Meltem Mazıcı

meltemmazici@gmail.com

Tüm Yazıları

Elimizden geleni yapmak ve sürece teslim olmak, farklı seçeneklerimizin olduğu bakış açısını geliştirmek yaşamda korku ve kaygılarımızı azaltır

Yaşam içerisinde birçok korkuyu taşıyabiliyoruz üzerimizde. Bazı korkularımızı belirgin, bazılarını da üstü kapalı farklı duygularla hissediyoruz ve yaşamımızın sınırlarını daraltmış oluyoruz. Sahip olmak, elde etmek, kazanmak, sonuç odaklı yaşamlarla maddesel dünyalar kurduk kendimize. Ve bu maddelerle ‘benler’ oluşturduk. Bu maddelerin yok olması ihtimali bile benliğimizi kaybedeceğimiz duygusunu yaşatır oldu.

Haberin Devamı

Öfke patlamaları
Her gün sayısı artan işten çıkarılma durumları, ekonomi piyasasının iniş çıkışları, çok yüksek seviyede yaşayan kişilerin aşağıya doğru iniş örneklerini de görüyor olmak bu kaygı ve korkuyu artırdı. Sonuç olarak da uyku düzeninin bozulması, yeme alışkanlıklarımızda değişimler, güven duygumuzun azalması ile psikosomatik rahatsızlıklar arasında da yer alan deri döküntüleri, baş ağrıları, mide ağrıları, stres ve öfke patlamaları kendini göstermeye başladı.

Bakış açımızı değiştirmek
Yaşam içerisinde iki belirgin nokta var... Değiştirebileceklerimiz ve değiştiremeyeceklerimizin farkında olmak. Yaşadığımız korku ve kaygı durumlarında kendimize soracağımız ilk sorulardan biri budur.
Korku ve kaygı duyduğum bu durum benim denetimimde mi, değil mi? Denetimimde ise neler yapabilirim? Denetimimizde olmayan bir durum ise bu duyguları yaşayıp kendimizi yıpratmaktansa sonuçlara yönelik hareket edecek gücümüzün daima olduğunu bilmemiz gerekir.
Örneğin para piyasasını değiştirebiliyor muyuz? Hayır. Korktuğumuz durum başımıza gelmeden önce ne yapabilirim, ne gibi önlemler alabilirim? Bütün her şeyi yapmama rağmen olumsuz durumla karşılaştığımızda da o durumdan çıkmanın yolları üzerine çözümler üreteceğimiz düşüncesiyle zihnimizi sorun odaklı olmaktan çok çözüm odaklı çalıştırmaya alıştırarak daha az korku ve kaygı hissederiz.
Diğer bir nokta ise duygusal odaklı yaklaşımda yaşamın belirsizliklerle işliyor oluşu ve her an her şeyin olabileceğine açık olabilmek. Bizler her şeyi o kadar planlamaya, programlamaya, zihnimizde kalıplara oturtmaya alışmışız ki yaşamın kendi doğasındaki değişim kısmını ve bizim dışımızdakiler kısmını unutup, hep kötü değişimlerin olduğu ve olacağı kısmına odaklanmışız.

Haberin Devamı

Yaşamın tadına varmak
Elimizden geleni ve gelebileceği ölçüyü yapıyor olmak ve sürece teslim olmak, farklı seçeneklerimizin olduğu bakış açısını geliştirmek yaşamda korku ve kaygılarımızı azaltır.
Korku ve kaygı dolu düşünceler ve duygularla sınırlarımızı daraltıp, duvarlar örmektense yaşama, olaylara karşı at gözlüklerimizi çıkarıp bakmak kaygılarımızı gidermede doğru bir yol olur. Böylece yaşamımızın kalan bölümünü daha verimli, tadına vararak ve kendimiz olarak geçirebiliriz .