Meltem Mazıcı

Meltem Mazıcı

meltemmazici@gmail.com

Tüm Yazıları

Kürtaj; sosyolojik, psikolojik, tıbbi, hukuki, dini yönden değerlendirmesinin yapılması gereken çok boyutlu bir konu. Bunu yaparken çok yönlü düşünmek şart...

KÜRTAJ VE KADIN PSiKOLOJiSi

Durumu değerlendirirken yaptığımız önemli hatalardan biri, tek bir açıdan bakmak, diğer açılarını değerlendirmeye almamak. İkinci hataysa nedenlerinin ve doğurabileceği sonuçların neler olabileceğine detaylı bir biçimde değerlendirememek diyebiliriz.

Karar verme süreci
Hiçbir kadın hangi nedenle olursa olsun kürtaj olmaya olumlu duygular içerisinde gitmez. Kürtaj kararı ve sonrası, kadın için hem bedensel hem ruhsal olarak olumsuz etkilendiği bir süreç. Kürtaj olmasına etki eden nedenlerse önemli. Kadın kürtaj kararı alırken yaşamı içerisinde kendisi için kısa süreli ve uzun süreli sorun, sıkıntı, zorluk yaşayabileceği durumları sorgular. Uzun süreli yaşanabilecek bir olumsuzluk olduğu düşüncesi varsa kürtaj olmaya karar verir.

Kürtaj nedenleri
* Sağlık problemleri
* Evlilik dışı gebe kalma
* Tecavüz sonucu gebe kalma
* Anne karnında çocuğun özürlü doğacağının tespit edilmesi
* Kişilerin anne baba olmaya hem psikolojik hem maddi olarak hazır olmamaları
* Yeni hamilelik sürecinden çıkan annenin hamile kalması
* Erken yaşta gebe kalma vb.

Toplum bilinçlendirilmeli
Her bir neden, kendi içerisinde farklı önlemlerin alınması gerektiğini gösteriyor. Bakış açımız bir cana kıymamaksa, cinsel ilişkide korunma yöntemlerinin çeşitleri hakkında toplumu bilinçlendirmek daha faydalı olacaktır. Bireyler, istenmeyen bir gebelik durumunda kürtajın yasak olması nedeniyle farklı yollara başvuracaklardır. Bu da, sağlıklarının bozulmasına ve birçok olumsuzluğun yaşanmasına neden olacaktır.

Haberin Devamı


Amacımız nüfusumuzun artmasıysa, bireylerin kendilerini anne-baba olmak için hazır hissetmelerini sağlayacak maddi ve manevi koşullar sağlanmalı. Bu açıdan, geleceklerine kaygıyla baktıkları, işsizliğin, güvensizliğin, belirsizliğin olduğu bir toplumda bireylerin birden fazla çocuk dünyaya getirmemelerinin nedenleri üzerinde durmak gerekir.

Sağlıklı bir nesil istiyorsak...
Çocuğun dünyaya gelmesinden sonra bakımının devlet tarafından yapılacak olması önerisiyse, çocuk ve kadın psikolojisi açısından değerlendirilmesi gereken bir konu. Kadının tecavüze uğradığı kişiye ait bir çocuğu karnında dokuz ay taşıyacak olması, psikolojisini 2-3 kat daha fazla bozacak, intihara kadar giden vakalar ortaya çıkabilecektir. Çocuk psikolojisi açısından durumu değerlendirirsek, bir çocuğun sağlıklı gelişim gösterebilmesi için anne-babasıyla mutlu bir aile ortamında büyümesi gerekir. Sağlıklı bir nesil istiyorsak, sağlıklı düşünen, yaşayan anne babalar olması için çalışmalar yapılmalı.

Çözüm yasaklamak değil
Peki ne yapılmalı? Tecavüz eden kişilerin cezalarını ağırlaştırmalı ve toplumda güvenli hissedeceğimiz bir ortam oluşturulmalı öncelikle. Bireylerin sosyo-ekonomik düzeylerini ortalama bir seviyeye çıkarmak ve onları güvende hissettirecek haklara sahip olmalarını sağlamak gerekiyor sonra. Bireylerin, sağlıklı bir nesil için anne-baba olmaya hazır hissetmelerine yönelik eğitimler de verilmeli. Aile planlaması ve korunma yöntemleri hakkında bilinçlendirmeler vb. üretilebilecek çözümlerle, daha sağlıklı ve bilinçli bir nüfusa sahip olabiliriz.