Meltem Mazıcı

Meltem Mazıcı

meltemmazici@gmail.com

Tüm Yazıları

Kilo verememenin fiziksel nedenlerinin yanı sıra psikolojik etkileri de var. Bu etkiler, diyet süresince iniş ve çıkışlar yaşamanıza neden olabilir.
Gelin bunlara bir göz atalım

Yaşamı boyunca sürekli diyete girip çıkan, farklı metotlarla zayıflamayı deneyen, bunun için haftanın ya da ayın başını bekleyen, spora yazılıp devam edemeyen ve kilolarıyla hem mutlu hem mutsuz birçok insan var.

Beyne doğru sinyal göndermek
Yemek düzeni ve alışkanlığı yaşam biçimimizin, kültürümüzün etkisi altında. Kimimiz kahvaltı yapar, kimimiz kahveyle sabahı geçiştirir. Diyetse bu alışılmış düzenin dışına çıkmak olduğu için beynimiz alışılmış beslenme tablosunu bozmak istemez. Diyeti tanımlama biçimi bu noktada önemli; “Rejim benim için ne anlama geliyor?” sorusuna “Açlık”, “Engellenme”, “Mahrum kalma”, “Mutsuzluk” cevabını verirseniz, beyne giden bu mesajlar, hazzın bittiği acının başladığı sinyalini vererek devamlılığı bozabilir.

Neden rejim yapmak istiyorsunuz?
“Neden kilo vermek istiyorum?” sorusuna “Güzel görünmek”, “Beğenilmek, “Gençleşmek, “Sağlık için” cevapları verilebilir. Eğer kilo verme nedeniniz, kendiniz için değilse diyete devam edemeyebilirsiniz. Bunların sadece zayıf olmayla eşleştirilmesi, kişinin farkında olmadan diyete tepki göstermesine yol açar. Beyin, istediği beğenilmeye ulaşması için hazdan mahrum kalmanın dışında bu eşleştirmeden rahatsız olur. Doğrusu, “Kendim için kilo vermek istiyorum” olmalı.

Bedeninizi tanıyın
Beden ve ruh, ihtiyaç duyduğu her şeyin sinyalini verir. Kiloya bağlı rahatsızlıklarda beden aslında bazı yiyecekleri az bazılarınıysa çok yemeye ihtiyacım var sinyalini verir. Besinlerin bedende yarattığı etki, bireysel farklılıklar gösterir. Buna bağlı olarak da her diyet, her kişi için aynı değildir. Bedeninizi tanıyarak ihtiyaçlarına karşılık vermeniz önemli.

Kendinizi ve ruhunuzu sevin
Kendinize değer vermeye, sevmeye başladığınızda fazla kilodan kaçınacaksınız. Sağlığınız için belirli kilo ağırlıkları arasındaysanız, beynimize yerleşen, yerleştirilen beğenilme eşittir zayıflık kalıbını kenara bırakın. İnsanın özdeğeri zayıflığıyla belirleniyorsa, özdeğer iniş çıkış yaparak mutsuzluk sinyallerini yakar. Kendinizi sağlıklı, olduğunuz kiloyla sevin. Sizi siz yapan, değerinize değer katan kilonuz değil, o beden ve ruh içinde taşıdığınız değerleriniz, düşünceleriniz, yaratıcılığınız, yeteneğiniz, sevginizdir.

Süreç ve sonuç ilişkisi
Kısa sürede sonuca varma isteğimiz ve sonuca ulaşmak için uzun süren diyet, motivasyonu azaltabilir. Diyet, sonu olan ve olmayan bir kavram. Ulaşmak istediğiniz kilo ve bunu devam ettirmek için belli bir süre gerekir. Bu nedenle yemeğe bakış açınızı yaşam modeli haline getirmeniz önemli.