Meltem Mazıcı

Meltem Mazıcı

meltemmazici@gmail.com

Tüm Yazıları

Mevsimsel geçişlerde yaşanan ve depresyona benzer bir tablo yaratan bahar yorgunluklarına karşı tedbir almanın tam zamanı

Soğuk ve kapalı havaların ardından gelen bahar mevsimi, hem ruhumuzda hem de bedenimizde birtakım değişimlere yol açıyor. Bu değişimler olumlu ve olumsuz bir çoğumuzu etkiliyor. Bahar, doğa için uyanışı, büyümeyi, üremeyi insan için de coşkuyu, enerjiyi ve canlılığı simgeliyor.
Bu geçiş sürecinde bahar yorgunlukları diye tanımladığımız depresyona benzer bir tablo da karşımıza çıkıyor. Güne yorgun başlamak, bedenen istirahat edilse de dinlenmemiş hissetmek, halsizlik, uyku hali, eklem ağrıları, iştahsızlık gibi şikayetler bahar yorgunluğunun belirtileri arasında. Bu tarz bedensel şikayetlerin temelinde psikolojik nedenler yatabildiği gibi kışa uyum sağlayan biyoritmimizin ılıman bir mevsime adapte olmaya çalışması da etkili.
Metropol yaşamının getirdiği stres, yoğunluk, doğadan uzak yaşamak, baharın getirdiği pozitif iyonlardan yeterince yararlanmamıza imkan vermiyor. Kapalı yerlerde yaşadığımız için daha çok negatif iyonları hissediyoruz.

Psikolojik alerjiler
İlkbaharda karşımıza çıkan bir diğer olumsuz durumsa psikolojik alerjiler. Herhangi bir fizyolojik duruma bağlı olmaksızın deri üzerinde çıkan kırmızı döküntülerden bahsetmek mümkün. Nedeni, havada uçuşan polenlerin kişide sinirlilik hali yaratması. Bu sinirlilik halinin dışa vurumu, döküntü şeklinde ortaya çıkıyor. Tedavide cilt rahatsızlıkları ayırt edilip, sorunun temelinde yatanlar da bulunmalı.

Haberin Devamı

İYİ HİSSETMEK İÇİN

Sağlıklı beslenme ve sporla bedenen, ruhen kendimizi iyi hissetmeye başlarız.
Güneş ışığı insan ruhuna iyi gelir. Mümkün olduğu kadar güneş ışığından yararlanın.
Evinizde, odanızda, masanızda bahar temizliği yapın. İşinize yaramayan ne varsa çıkarın hayatınızdan.
Her sabah pencerinizi açın ve bahar havasını soluyun. Doğru nefes almak, beyne oksijen gitmesini, sağlıklı düşünmenizi, ruhen iyi hissetmenizi sağlar.
Doğayla iç içe olun. Ağaçlara dokunun, çiçeklerin yeşermesine tanık olun, toprakta yürüyün.
Güne olumlu düşüncelerle başlamayı ilke haline getirin.