Meltem Mazıcı

Meltem Mazıcı

meltemmazici@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sağlıklı ilişki, kişinin kendini tanıması ve karşısındakini tanımaya çalışmasıyla başlar. Kalıplarınızdan, olumsuz deneyimlerinizin etkisinden kurtulun ve yeni bir bakış için ilk adımı atın
Çoğu kişinin ikili ilişkilerde yaşadığı sorunların ciddiyetinin farkında varmayıp sadece yakınmakla yetindiğini, kendisiyle yüzleşmedikçe de yalnız kaldığını ya da tekrar eden sorunlu ilişkilere devam ettiğini gözlemlemekteyiz. “Sadece tanıştığım ya da beraber olduğum insanların isimleri değişiyor. Ama yaşadığım sorunlar, sıkıntılar, seçtiğim kişilerin özellikleri hep aynı” gibi ifadelere çok sık rastlıyoruz. Aslında bu bize, bakış açımızın, inanışımızın, tutumlarımızın, kalıplarımızın, yolunda gitmeyen ilişkilere meğilli olduğunun sinyallerini göstermekte.

* “Karşıma evlenecek insan çıkmıyor. ”
* “Hep bana çapkınlar denk geliyor. Sonunu biliyorum ama yine de ilişkiyi devam ettiriyorum.”
* “Bir arıyor bir ortadan kayboluyor. Bazen haftada bir arıyor. Sanki ağzıma bal çalıyor. Ama kafamı karıştırmaya yetiyor. Tam hayatımdan çıkarttım dediğimde tekrar giriyor hayatıma.”
* “Gene yaşı büyük biri karşıma çıktı ve bu da diğerleri gibi kısa sürdü.”
*“Neden hep ilişkisi olan erkekler/kadınlar beni bulur ki... Ya sevgilisi ya eşi var ama yine de aramızdaki çekime engel olamıyoruz.”
* “Tanıştırılmalardan yoruldum artık. Mantıklı düzgün insanlar ama ben bir şey hissetmiyorum.”
* “Çok etkilendim ama işte ne bana, ne yaşantıma ne de aileme göre. Nerede olmayacak biri var, onu buluyorum.”
* “İlişkim olmasına rağmen başka kişilerle de ilişki yaşamaya hazır hissediyorum, bağlanamıyorum.”
*“İlk tanışma süreci, 3-4 dört hafta güzel geçiyor. Ama sonrasında soğuyorum, ilişki istemiyorum.”

Çözüm ise...
Sağlıklı ilişki, kişinin kendini tanıması ve karşısındakini tanımaya çalışmasıyla başlar. Bugüne kadarki ilişki modellerimiz, davranış kalıplarımız, inanışlarımız, beklentilerimiz anne-babamızdan ve çevremizde gördüklerimizden oluşmaktadır. Bu kalıplarla beraber, karşımızdakini ya o kalıba sığdırmaya çalışırız ya da o kalıptan çıkarmaya. Bunu başaramayınca da hem kendimizle hem karşımızdakiyle hem de sosyal bir varlık olarak yaşamımızın her alanında çatışma yaşamaya başlarız.
Ben kimim? Yaşamımda, işimde, ilişkimde, sosyal yaşamımda ve diğer alanlarda yaşamak istediklerim nelerdir? Yaşamımın geri kalan zamanını yakındığım ilişki modelleriyle mi, ilişkiden kaçarak yalnız yaşayarak mı yoksa doyum alabileceğim, kendimi de var edebileceğim sağlıklı bir ilişkiyle mi devam ettireceğim? Öncelikle kendimize bu soruları sormalıyız. Vereceğimiz cevaplar bizi bu zamana kadar yük-lendiğimiz kalıplardan, öğrendiğimiz yanlış modeller-den, olumsuz deneyimlerimizden arındırmak için yeni bir bakış kazanmamız ve kendimizi oluşturmamız için ilk adımlar olacaktır.