Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk oyun ve konsol dünyasının sacayaklarından biridir Murat Oktay.

Kurduğu ve 20 yıldır başarıyla işlettiği ‘Merlin’in Kazanı’ sitesi, Türk oyuncuları asla hüsrana uğratmadan yönlendirir.

Arkadaşım Murat, paha biçilemeyecek bir oyun ve konsol koleksiyonunun da sahibi.

Murat’tan koleksiyonun macerasını dinledim.

Bu kazanda konsol kaynıyor

En son görüştüğümüzden bu yana koleksiyonunda ne değişti?

O zaman koleksiyon demek doğru değilmiş. Şu an DEMO Gaming diye adlandırıyorum. ‘Digital Museum of Entertainment Gaming’in kısaltmasından geliyor. Bu isim beni daha da motive ediyor.

Haberin Devamı

Hem popüler kültürün hem de retro severlerin ilgi göstereceği bir koleksiyon oluşturdum. Instagram’da ‘merlininkazani’ ve Facebook’ta Demo Gaming için açtığım hesaplarla da elimden geldiğince insanlara ulaşmaya çalıştım. Elbette bunun sonucu olarak sadece Türkiye’de değil, dünyada takip edilmeye başladım. Hiç tanımadığınız, bugüne kadar en ufak bir iletişimde bulunmadığınız insanların size ulaşması ve övgülerini sunması gerçekten büyük keyif.

Bu kazanda konsol kaynıyor
Koleksiyonunun yeterli mi?

Her ne kadar retroya öncelik vermiş olsam da yeni oyun teknolojilerini de buna dahil edebilmek için var gücümle çalışıyorum. Sanal gerçeklik teknolojisini de koleksiyonun içeriğine dahil ettim. Bu konuda Sony çalışanlarının da çok ciddi desteğini gördüm. Ne kadar ciddi olduğumu görünce ürünlerini koleksiyon için göndermeye başladılar. Elbette başka destek olmak isteyenler de oluyor. Ama bir üründen çok fazla sayıda elimde tutmak lojistik olarak sıkıntı yaratıyor ve başkasının koleksiyonunu zenginleştirebilecek bir şeyi almak istemiyorum.

Bu kazanda konsol kaynıyor
Yeni nesil teknolojileri açar mısın?

Yeni çıkan her konsolu yan modelleriyle mutlaka dahil ediyorum. Ancak bu dönemde iyice öne çıkan VR cihazlarına da yer vermeye çalışıyorum. Bu cihazlara yol gösteren teknolojileri de dahil etmek için ciddi bir uğraş veriyorum.

Mesela Vectrex isimli bir oyun konsolu var. Döneminde çok ilgi çeken bir alet. Bunun 3boyutlu bir gözlüğü çıktı zamanında. Ancak son derece nadir ürünlerden biri. Hele ki kutulusunu bulmak neredeyse imkansız. Birkaç ay önce Amerika’da biri eBay’e koymuştu. Almak istedim ancak adam Türkiye’ye göndermiyor. Ama beni başından savmadı. Ne dediysem cevap verdi ama kabul etmiyordu Türkiye’ye göndermeyi. Son çare olarak geçtiğimiz sene eGameshow’daki sergimin fotoğraf ve videolarını yolladım. Hemen satışını Türkiye’ye uygun hale çevirdi.

Haberin Devamı

Bu kazanda konsol kaynıyor
Bu kadar konsolu biriktirmek zor mu?

Zaten alınabilecek tüm ürünler var. Bunları zenginleştirecek özel ürünleri dahil etmeye çalışıyorum. En büyük kaynak eBay. Tabii nadir bir ürün eBay’e düştüğünde ki genelde açık artırma usulü oluyor, birçok kişi alabilmek için birbiriyle kıyasıya yarışıyor. Kazanamadığım ürünler için ağlamaktan beter hissettiğim oldu.

Bazen de peşinde koştuğunuz bir cihaz gümrükte kontrol için açan görevliler ya da taşıma sırasında oluşan çizikler yüzünden sergilenemeyecek hale gelebiliyor.

Bundan sonra nasıl ilerleyeceksin?

Bu işe gönül vermiş kişiler ve genç arkadaşlarımız için bir eğitim programı oluşturuyorum. Onlara hem bu cihazların tarihçelerini hem de bugünün teknolojilerine katkılarını anlatacağız. Bu sektöre gönül vermiş arkadaşlarımıza yol gösterecek bir proje olmasını hedefliyorum.

Haberin Devamı

En değer verdiğin parçalar hangileri?

Bunu iki açıdan değerlendirmek isterim. Maddi ve manevi olarak. Playstation 4 20. Yıl Özel Versiyonu, Panasonic Gamecube ve Sega SG-1000 en değerli parçalar arasında ilk sıraları alıyorlar. Ancak manevi anlamda değeri diğerleri kadar çok yüksek olmasa da hikayeleri ve bulmak açısından zorluğu göz önüne alındığında Atari Stunt Cycle, Vectrex 3D Imager ve Fairchild Channel F ilk sırada yer alıyor.

Sence koleksiyonun değeri ne kadardır?

Bazı ürünleri alabilmek için kıtalar arası uçmak durumunda kalmam, bazen nadir bir parçayı verip daha nadir parçayı alabilmem gibi bileşenler var. Kimi cihazlar sadece Japonya’da bulunabiliyor, kimileri sadece Amerika’da. Hatta Sega Master System’in ilk iki versiyonu tüm dünyada çıkmış olmasına rağmen,

3. versiyonu sadece Brezilya’da çıkmıştı. Bu sebeple koleksiyona dahil edebilmek için ek maliyetler oluşturan cihazları düşünürsek fiyatlandırmak pek mümkün değil. Bugüne kadar ne harcadın dersen, muhtemelen iyi bir ev parasından fazlasıdır.

Bulmakta en çok zorlandığın ya da en maceralı edindiğin parça hangisi idi?

Dünyanın ilk oyun konsolu Magnavox Odyssey’i koleksiyona dahil edebilmeyi çok istiyordum. Cihazı ilk üreticisinden almayı çok istiyordum. Ralph H. Baer yeni ölmüştü. Ancak Magnavox’u, üç mühendis birlikte geliştirdiklerini de biliyordum. Tesadüfen onlardan birinin oğluyla tanıştım. Elinde bir adet vardı. Satmak istemiyordu. Internette 48 saatlik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Ona hedefimi, koleksiyonumu anlatırken, o da bunu kesinlikle satmayacağını söylüyordu. Çok uçuk rakamlar teklif ettim; kabul ederse ödeyemeyeceğim miktarda. 48 saatin sonunda ikimiz de iyice yorulduk. Sonunda “gel ve al” dedi. İlk uçağa atlayıp Amerika’ya uçtum. Sanırım bu onun için gerçekten etkileyici olmuştu. Benden ücret talep etmedi. Sadece sembolik olarak 30 dolar aldı. Sanırım en zor edindiğim parça bu oldu.