Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA, Vestel’in gövde gösterisine sahne oldu. Vestel’in 3 bin 800 metrekarelik holü “Yine ne yapmışlar?” diye soran yabancılarla doluydu.

Almanya’nın başkenti Berlin’de her yıl düzenlenen IFA, tüketici elektroniği dalında Avrupa’nın en önemli fuarı.

Gururlu yerli

Temeli 1924’te atılan IFA’nın açılımı ‘Internationale Funkausstellung Berlin’. Türkçesiyle Uluslararası Radyo Sergisi’nde o dönemin en önemli teknolojik ihtiyacı olan radyoların en son modelleri görücüye çıkıyordu.

Haberin Devamı

IFA, kuruluşundan bugüne hep düzenlendiği periyodun teknolojik nabzını tuttu.

IFA’nın bu yıl yıldızları 8K TV’ler, giyilebilir teknolojiler ve robotlardı.

IFA’daki yerini 28’inci kez alan Vestel, baş döndüren ürün çeşitliliği ve kalitesiyle Türkiye’nin kapasitesini yine dünyaya kanıtladı.

3 bin 800 metrekarelik standında 730 ürün sergileyen Vestel, öncü teknolojisi, tasarımı, çevreye duyarlı ürünleriyle fark yarattı.

Vestel’in davetlisi olarak bulunduğum IFA’da, Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan’ın sunumuyla bu ürünleri yakından inceledim.

Vestel holünde ilk dikkatimi çeken, Erdoğan dahil yerli, yabancı bütün yüzlerin gülmesi oldu.

IFA’nın bu yıl da çok verimli geçtiğini söyleyen Erdoğan, “Eskiden biz gidip bakardık, ‘Ne yapmışlar?’ diye. Şimdi onlar bizim holümüze gelip ‘Vestel ne yaptı bu yıl?’ diye bakıyor” dedi.

Vestel holüne adımımı attığım ilk anda karşımıza çıkan elektrikli araç şarj istasyonu (EV Charger), “Dakka 1, gol 1” ifadesinin vücut bulmuş hali oldu.

İstanbul’da belirli noktalara yerleştirilecek 20 adet EV charger, elektrikli araçların hızlı ve etkili şekilde şarj olmasını sağlıyor.

Bir cep telefonu uygulamasıyla kontrol edilebilen EV Charger, Vestel’in neden yerli otomobili yapacak 5 babayiğitten biri olduğunun da kanıtı adeta.

Son yıllarda akıllı ev konseptine odaklanan Vestel, TV modellerinden birine bulut tabanlı sanal asistan Amazon Alexa’yı entegre ederek bu konuda dünyada bir ilk olmayı da başarmış.

Bunu gururla anlatan Turan Erdoğan, Türkiye’nin medar-ı iftiharı İstanbul’un 3. havalimanının 3 bin 500 bilgilendirme monitörünün de Vestel fabrikasından çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

8K görüntü kalitesine sahip TV modelinin önüne geldiğimizde de Erdoğan, Vestel televizyonların Japon veya Güney Koreli rakiplerinden geri kalır yanının olmadığını vurguladı.

Cironun %3’ü Ar-Ge’ye

Vestel, Türkiye ve ihracat yaptığı 155 ülkedeki tüketicileri en yeni teknolojilerle ilk tanıştıran marka olmayı hedefliyor.

Bu amaçla Vestel’in 8 Ar-Ge merkezinde 1.600 kişi çalışıyor.

Şirket, cirosunun yüzde 3’ünü de Ar-Ge’ye yatırıyor.

2017’de Avrupa Patent Ofisi’ne en çok patent başvurusu yapan ilk 100 şirket sıralamasındaki tek Türk şirketi olması, Vestel’in teknolojideki yetkinliğinin kanıtı.

Teknolojisinin yanı sıra tasarımlarıyla da dikkat çeken Vestel ürünleriyle dünyanın prestijli tasarım yarışmalarından da ödülle dönüyor.

Geçen yıl IFA’da tanıtılan ultra ince çerçevesiz TV ve uzaktan kumanda, dünyada tasarımın Oscar’ı olarak kabul edilen Red Dot Product Design Award’dan iki ödül aldı.

Haberin Devamı

En prestijli teknoloji ve tasarım yarışması Plus X Award’da da 6 farklı ürünüyle 18 ödül alan Vestel, tüketici elektroniği kategorisinde ‘En Yenilikçi Marka’ seçilmişti.

Üst düzey Venus: Z30

Vestel akıllı telefon dünyasında da ihracatı da hedefleyen kayda değer bir atılım içinde.

Kimse işlemci ve birçok parçasını ithal ederek bir tasarım dahilinde bir araya getirilmesiyle üretilen telefona yüzde 100 yerli diyemez. Apple’ın iPhone’a ‘Amerikan Malı’ diyemediği gibi...

Burada önemli olan şık bir tasarım ve bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşan güçtür.

Vestel de Venus serisiyle akıllı telefon pazarındaki yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Venus’ün yeni modeli Z30 da iyice incelemeye başlayıncaya kadar iPhone X’i andırıyor.

Cam ve metalin gözalıcı birlikteliği kristal berraklığındaki Notch tipi 6.18 inc Full HD+ Incell IPS ekranla tamamlanmış. microSD kartla artırılabilen 64 GB bellek, günümüz ihtiyaçlarına yeterli.

2,5 GHz 8 çekirdekli Mediatek işlemci ve 4 GB RAM bellek, Z30’un arka ikili kamerasındaki Faz Algılamalı Otomatik Odaklama ve AutoFocus’un ateşleyici gücü.. 16 MP’lik ön kameraysa selfie’lere çağ atlatıyor.

Venus’un ‘high-end’ modeli Z30’da, bu sınıflandırmanın hakkını verecek şekilde Face ID de var.

Gururlu yerli

Akıllı ve rekortmen

Nesnelerin interneti çağındayız.

5G’nin de hayatımıza girmesiyle birkaç yıl önce bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz olguları bizzat yaşayacağız.

Nesnelerin interneti kavramının bize bugünlük hediyesi akıllı evler ve şehirler.

Ve Vestel de bu konuda oldukça iyi işler çıkarmış.

GRAVITA-OLED Akıllı TV: Mobil cihazlarla daha kolay bir kullanım deneyimi sunuyor. TV’nin tasarımı, ev dekorasyonunda belirleyici.

8K TV: 4K TV’lere kıyasla 4kat daha fazla ayrıntı sunuyor.

VacuumBag: Buzdolabının kapağındaki vakum bölmesi, gıda bulunan poşetleri vakumlayabiliyor. Bu, gıdaların 7 kata kadar daha uzun süre saklanmasını sağlıyor.

FermentStore: Buzdolabındaki özel bölmede fermentasyon ve saklama için ideal koşulları sağlıyor. Yoğurt, kefir, ekmek hamuru, sirke, turşu gibi 7 farklı gıda ürününün mayalanma işleminin ardından doğru koşullarda soğutulmasını ve saklanmasını sağlıyor. Üründe benim gibi evde bira yapanların ihtiyacına derman olacak şekilde “bira” seçeneği de mevcut.

Hydro Charge: Vestel bulaşık makinesi, deterjan kullanmadan yıkama işlemini gerçekleştiriyor. Bulaşık makinesi bunu elektroliz teknolojisiyle gerçekleştiriyor.

Vestel beyaz eşyada rekortmen ürünlere de sahip. En fazla enerji verimliliğine sahip no-frost kombi buzdolabı, standart A+++’a oranla yüzde 35 daha az enerji tüketiyor. En sessiz no-frost kombi buzdolabıysa 33 dBA ses seviyesiyle bir kütüphane kadar sessiz.

Startup’ların adresi burası

Vestel, yenilikçi ürün geliştiren startup’lara Vestel Ventures çatısı altında destek veriyor.

Gururlu yerli

Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt, “Fikirlere hayat, girişimcilere el veriyoruz. Arkamızda, kendi alanında ilk olan pek çok teknolojiyi yaratmış güçlü bir Ar-Ge ekibi var. Bu ekibin sahip olduğu bilgi ve imkânı yeni fikri olanlarla bir araya getirmenin yarattığı etki yadsınamaz” diyor.

Yatırıma niyetlendiği startup’ın ‘üzerine çökmeyen’, azınlık ortak olan Vestel Ventures’ın desteklediği bazı girişimler şunlar:

- SwarTea IoT: Dünyanın ilk ve tek akıllı çay demleme otomatı. 3 yıllık Ar-Ge sonucu Türk mühendislerce Türkiye’de geliştirilen ve üretilen SwarTea IoT sayesinde, önceden su ve çayın yerleştirilmesi halinde cep telefonuna yüklenen bir uygulamayla uzaktan demleme yapılabiliyor. Günde 100 bardak çay tüketilen bir firmaya çay, su ve elektrik konusunda aylık 675 TL’lik tasarruf sağlayan SwarTea IoT’ye kiralama yöntemiyle sahip olunabiliyor.

Gururlu yerli

- Multibio: Hayriya Bilişim’in geliştirdiği Multibio parmak izi ve parmak damarı okuyucu ise ıslak, kuru, kirli ve yetersiz kan dolaşımı dahil olmak üzere zor parmakları kaydetmek için güvenilir sonuçlar sunuyor. Multibio parmak izi ve damar okuyucuya kamera veya yüz tanıma gibi üçüncü bir biyometri de eklenebiliyor.

- Vestel Şehir Asistanı: Verisun’un sesle kontrol edilebilen, sorulara sesli yanıt veren kiosku Vestel Şehir Asistanı yol tarifi, hava durumu, otobüs saatleri bilgisi veriyor, taksi çağırma hizmeti sunuyor. 3 metrelik kiosk güneş enerjisiyle çalışıyor.