Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uçakla en fazla 2 saatte erişebileceğiniz Kars ve Sarıkamış sanki bir masal diyarı. İnsanı özel, doğası güzel Sarıkamış’ta ilk kez düzenlenen Kış Oyunları Festivali, kayak merkezinin parlak geleceğinin habercisi

İstanbul’dan yaklaşık 2 saatlik yolculuğun ardından uçak alçalmaya başladığında Kars’ın çekim alanına giriyoruz. Uçsuz bucaksız bir kar çölüne serpiştirilmiş gibi köyler yukarıdan sanki birer vaha. Bu eşsiz manzara Kars’ta kahramanı olacağınız masalların habercisi.

Türkiye’nin en doğusunda kış turizminin göz bebeği olmaya aday Sarıkamış’ta bu yıl ilk kez düzenlenen Kış Oyunları Festivali için Kars’tayım. 1878-1918 Rus işgalinin mirası yapılar kentin Kars Kalesi gölgesindeki ezelden tarihi dokusuna bezenmiş taş süslemeler gibi. Bu yapılardan Serhat Kalkınma Ajansı’nın merkezi olanında Genel Sekreter Hüsnü Kapu’dan, kentin 4 mevsim turizm cenneti olduğunu dinliyoruz: “Osmanlı mahallemizi mutlaka görmelisiniz. Ajansımız Rus yapıları konusunda da duyarlılık oluşturdu. Onların tamamı ihya edilecek. Ani Harabeleri’nin yürüyüş yolları aydınlatılacak...” Kapu, bölgenin kıyısından da olsa zaman zaman terörle anılmasından rahatsız; “Burada yalnızca keyif var.”

Öve öve bitirilemeyen atmosferi solumak üzere Sarıkamış’a doğru yola koyuluyoruz. Hava kararıyor, 45 dakikalık rahat bir yolculuğun ardından 2 gün kalacağımız Snowflake Oteli’ne ulaşıyoruz. Bu yıl kapılarını açan otelin sezondaki ilk kafilesi biziz. Daha birkaç saat önce İstanbul’un ılıman kışını tecrübe eden bizler için -20 derece başta şok etkisi yaratsa da artık halimizden memnunuz.

Sarıkamış çok güzel gelsenize...


Bayraktepe’deki Sarıkamış Kayak Merkezi, sarıçam ormanlarının arasında, mükemmel bir manzaraya sahip, toplam 12 km’lik 5 etaplı pistten oluşuyor. Merkezdeki en uzun pist 3500 metre. Kayak ve snowboard için farklı pistler tercih ediliyor.

Kristal kar

Ertesi sabah gün yüzünü gösterir göstermez kendimizi 2634 metrelik Bayraktepe yamacındaki Sarıkamış Kayak Merkezi’nde buluyoruz. Pistler doğal sarıçam ormanlarını yararak yamaca ulaşıyor. Ormanın içinde kayabilmek, Sarıkamış’ı diğer kayak merkezlerinden farklı kılıyor. Pistler kaymaya yeni başlayanlar için ideal; kimilerine göre bu konuda Türkiye’nin en iyileri. Alpler dışında sadece bu bölgede görülen iri taneli kristal kar, bir yorgan gibi içine çekiyor insanı.

Masalsı beyaz bir örtüyle kaplanmış olsa da Allahuekber Dağları, ister istemez Türkiye tarihinin en büyük askeri trajedilerinden Sarıkamış Harekâtı’na gidiyor akıl. -40 dereceye kadar tutan modern kış kıyafetlerimizin içindeki biz, yazlık giysileriyle 1914-15’te ölüme sürüklenen Mehmetçik’i hatırlıyoruz her adım ve nefeste.

Sarıkamış çok güzel gelsenize...

Borusan Motorsport Team’den İbrahim Okyay’ın pilotluğundaki özel tasarım bu araçta buzda dansın keyfini ben de çıkardım.

8 ay beyaz, 3 ay ayaz, 1 ay yaz

Sarıkamış iklimini en iyi tanımlayan ifade, “8 ay beyaz, 3 ay ayaz, 1 ay yaz” diye ahalinin dilinde bir tekerleme. Ruslardan kalma taş yapılar Sarıkamış’ta da ayakta. Çar 2. Nikola döneminde 1896’da yaptırılan av köşkünün adı halk ağzında “Katerina’nın Av Köşkü’ne evrilmiş. Bölgenin en güzel yapılarından olan ahşap köşk, yekpare ağaçtan, tek bir çivi çakılmadan, kütükler birbirine geçirilerek inşa edilmiş. Şehitlikler, Yanık Kilise, cer atölyeleri Sarıkamış’taki diğer cazibe odaklarından. İlçe çöplüğü ayı, domuz, tilki gibi yaban hayvanlarının ortak beslenme alanı. Bu aktivite için geceleri adeta safari turlar düzenleyenler var çöplüğe, ben almayayım.

Sarıkamış çok güzel gelsenize...


Kültür evinde kültür şoku

Dışarıdan bir masal evi gibi görünen bu yapı Sarıkamış Kültür Evi adıyla faaliyet gösteriyor. Ayakkabılarınızı çıkarıp içine girdiğinizdeyse kültür şoku geçiriyorsunuz. Köy yaşamını çağrıştıran ne varsa sağdan soldan toplanıp evin duvarlarına, tavanına gelişigüzel asılmış. İçeride çayınızı yudumlarken, turizm potansiyelinin yeni farkına varmaya başlayan Sarıkamışlıların bu konuda ne kadar tecrübesiz olduğunu düşünüyorsunuz. Ama bu da nazar boncuğu olsun; zaten bu soğuk iklimdeki insanların sıcaklığı içinizi ısıtmaya fazlasıyla yetiyor.

Sarıkamış çok güzel gelsenize...


Sarıkamış Kültür Evi’nin içi Doğu Anadolu’ya özgü her türlü antika eşyayla bezenmiş.

Taksici Aykut
Sarıkamış’ta Avrupa’nın önde gelen kayak merkezlerindekilerden farkı olmayan tek 5 yıldızlı otel Toprak, maalesef kapalı. Diğer oteller hiç fena değil. Bölgenin izole olması yüzünden bazı ihtiyaçlarınızı karşılamakta başta zorlansanız da otel personeli imdadınıza anında koşuyor. Özellikle taksici Aykut’un telefon numarası (0537 308 9999), yolu Sarıkamış’a düşen herkesin defterinde kayıtlı olmalı.

Karda kaşar Buzda dans

Eksi 36 Derneği tarafından organize edilen Sarıkamış Kış Oyunları Festivali; Turizm Bakanlığı, Spor Toto, Sarıkamış Kaymakamlığı ve Belediyesi’yle Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Ogel Kardeşler ana sponsorluğunda gerçekleşti.

Ralli Raid kategorisindeki yarış dışında, dağ bisikleti gösterisi, iglo yapımı, uzaktan kumandalı araba yarışı ve karda kaşar kovalama gibi etkinlikler izleyicilere dolu dolu 2 gün yaşattı.

Borusan Otomotiv Motorspor takımı milli sporcuları, özel tasarım araçlarla buz üstünde 25km’lik rallikros pistinde bir gösteri yaptı. Castrol Ford Team Türkiye takımı pilotu, Avrupa Kupası
birincisi ve Türkiye Şampiyonu Murat Bostancı’nın kar gösterisi de nefes kesiciydi.

Ralli Raid yarışına Türkiye’nin çeşitli kentlerinden, KKTC ve İran’dan 28 araç katıldı. Genel klasmanda Serkan Bolçocuk-Murat Aşık finişi ilk gören oldu. Starttan önce, direksiyonu sağda bir araç dikkatimi çekti. Araç, yarışa KKTC’den katılan 4 takımdan birine aitti. Ayaküstü sohbetimizde heyecanlarını açıkça dışavuran KKTC’li Serkan Bolçocuk-Murat Aşık, ilk kez direksiyon çevirdikleri kar ve buzda birinci gelmenin gururunu yaşıyordu, yarış sonunda...

Buggy kategorisindeyse Necati Şahin-Kürşat Gülnarman ikilisi finişi gören tek takım oldu.

Sarıkamış çok güzel gelsenize...


Bir yanda ralliciler kar ve buzla mücadele ederken, diğer yanda bir kısım izleyici kaşar peşinde koşturdu.