Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta sonu İstanbul son yılların en heyecanlı spor etkinliğine sahne olacak. Avrupa basketbolunun
en elit organizasyonu Turkish Airlines Euroleague’in Dörtlü Final’i İstanbul’da yapılacak.

Cuma ve Pazar günleri CSKA Moskova, Olympiakos, Fenerbahçe ve Real Madrid Avrupa’nın en büyük basketbol takımı
unvanını elde etmek için parkede son
kozlarını oynayacak.

Etkinliği bizim için daha da anlamlı kılan, geçen yıl Berlin’deki Dörtlü Final’de şampiyonluk kupasını son saniyelerde dramatik şekilde CSKA’ya kaptıran Fenerbahçe’nin bu yıl en büyük favorilerden olması.

Haberin Devamı

Şov zamanı

Format değiştirerek gruplar yerine Avrupa’nın en üst düzey 16 takımının birbiriyle mücadele
ettiği tek bir lige dönüşen Euroleague, bu yıl en heyecanlı sezonunu geçirdi.

İstanbul’da 60 maç!

Şov zamanı

Fenerbahçe, Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş ve Galatasaray Odeabank sayesinde yalnızca İstanbul’da 60 Euroleague maçı izledik.

İstanbul’daki Dörtlü Final ise bugüne kadar Euroleague’de görülmemiş görkemiyle tüm sezonu taçlandıracak. Euroleague CEO’su Jordi Bertomeu ve EuroLeague’e adını veren en büyük sponsor Türk Hava Yolları’nın Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, dün bir grup gazeteciye büyük bir heyecanla
Dörtlü Final’i anlattı.

Yeni format, Euroleague’e NBA’le aşık atabilecek bir fikstür, hırs ve mücadele ortamı kazandırdı.

Bertomeu’nun verdiği bilgiye göre yeni format, bazı haftalar iki Euroleague maçı yapmak zorunda kalan takımları ve taraftarları fazlasıyla tatmin etti.

Maçlarda seyirci sayısı yüzde 15, TV yayın reytingleri yüzde 35, karşılaşmalar sırasında maçla ilgili sosyal medya paylaşımları yüzde 200-500 arasında arttı.

140 milyon euro’luk reklam

Aycı da yeni formatla basında çıkan Euroleague haberlerinin yüzde 16.5 artmasına dikkat çekti.

Aycı, Turkish Airlines Euroleague denince akla gelen ilk markanın yapılan bir ankete göre yüzde 97 oranla THY olduğunu söyledi; bu sponsorluğun reklam eşdeğeri tutarının 140 milyon euro olduğunu belirtti. Aycı, “Euroleague’e ana sponsor olduğumuz 7 yılda çok ciddi bir reklam dönüşü aldık. Euroleague’in de marka değeri, THY’nin marka değeriyle birlikte yükseliyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Kupayı İstanbul’da alacaksınız Melih’

Geçen yıl Berlin’de kupayı son sayinelerde CSKA’ya kaptıran Fenerbahçe’ye ikincilik kupasını veren İlker Aycı, takım kaptanı Melih’in kulağına, “Başını dik tut. Seneye bu kupayı İstanbul’da alacağız” dediğini aktardı.

Şov zamanı

Ardından derin bir sessizliğin hakim olduğu soyunma odasına inen Aycı,
Obradovic’e dönerek, “Koç sana söz veriyorum. Bu final İstanbul’da oynanacak ve siz de kupayı alacaksınız. Ben işimi yapacağım, sonra siz yapacaksınız” demiş.

Avrupa’yı ikna ettiler

Şov zamanı

Aycı sözünü tuttu, sıra Fener’de. Oysa İlker Aycı’nın Dörtlü Final’i İstanbul’a getirmesi hiç de kolay olmadı. Aycı ve yönetimi Dörtlü Final hazırlığı yaparken, İstanbul, tarihinde görülmemiş bir terör dalgasına yakalandı. Bombalar patladı, teröristler havaalanı bastı, yüzlerce insanımızın şehit olduğu 15 Temmuz darbe girişimi yaşandı.

Avrupa’da, İstanbul’un böyle bir
organizasyon için güvensiz olduğu izlenimi oluştu. Ancak Aycı ve yönetiminin yanı sıra Jordi Bertomeu, müthiş bir mekik diplomasisi gerçekleştirirerek takımları İstanbul’un Avrupa’nın herhangi bir kenti kadar güvenli olduğuna ikna etmeyi başardı.

Haberin Devamı

Ve Dörtlü Final geldi çattı.

İlker Aycı’nın Fenerbahçeli basketbolculara sözü var; şampiyonluk kupasını kaldırırlarsa, aileleriyle birlikte dünyada istedikleri yere THY uçaklarıyla taşıyacak.

Favorimiz Fenerbahçe

Euroleague’te sezona çok iyi başlayan Fenerbahçe, ilerleyen haftalarda sakatlıklarla da mücadele etmek zorunda kaldı. Uzun süre yıldızı Bogdanovic’i kullanamayan Fenerbahçe, Sloukas, Udoh, Dixon gibi oyuncularının da zaman zaman sakatlar kervanına katılmasıyla parkede ideal kadrosuyla göremedi.

Şov zamanı

Lig, sonlara doğru müthiş bir mücadeleye sahne oldu. İlk dördü garantilediğini düşündüğümüz Fenerbahçe, hesapta olmayan maçları kaybetti; sezonu beşinci sırada tamamlayarak, son sekizde Panathinaikos’a saha avantajını kaybetti. Anadolu Efes ve Darüşşafaka’nın da son 8’e kalmasıysa tesellimiz oldu.

Fenerbahçe, Panathinaikos serisinde bir ilke imza atarak yeni bir istatistik oluşturdu. Obradovic’in askerleri Pana’yı Atina’da iki kez yenerek, Euroleague playoff’unda deplasmandaki iki maçını kazanan ilk takım oldu.

Panathinaikos’u herkesi şaşırtan bir rahatlıkta saf dışı bırakan Fenerbahçe’nin gözü şimdi şampiyonluk kupasında.

90 dakikada biletler tükendi

Şov zamanı

Sinan Erdem Spor Salonu’nda düzenlenecek Dörtlü Final’in biletleri, satışa çıkar çıkmaz 90 dakikada tükendi. Bilet fiyatları, yerine göre 355-1200 euro arasında değişiyor. 15 bin 561 kapasiteli salonda 12 bin 500 bilet satışa çıktı. Koltukların diğerleri basın mensuplarına, sponsor davetlilerine ayrıldı.

10 bine yakın yabancı taraftarın Dörtlü Final için İstanbul’a gelmesi bekleniyor. Hesaplara göre her bir yabancı seyirci, gittiği ülkede, ortalama 4 gece kalıyor, 1663 euro harcıyor. Bu Dörtlü Final’in, İstanbul’un tanıtımının yanı sıra turizm gelirine de önemli bir katkı olacağı anlamına geliyor.

Ayrıca Dörtlü Final’e 550 gazeteci akredite oldu. 130 ülkede 200 kanalda yayınlanacak karşılaşmaları 2 milyar kişi izleyecek.

NATO standardında güvenlik

- Karşılaşmalar için Sinan Erdem’e Avrupa’nın en büyük kübik ekranı kuruldu.

- 400 kilometre uzunluğunda kablo döşendi.

- NBA standardında potalar ve ekipmanlar yerleştirildi.

- 750 güvenlik kamerası kuruldu.

- Dörtlü Final boyunca NATO zirvesi standardında güvenlik prosedürü uygulanacak.