Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Albert Watson’un eseri Pirelli Takvimi 2019’da Gigi Hadid, Misty Copeland, Laetitia Casta ve Julia Garner’ın canlandırdığı 4 kadının hikayesi sinema diliyle anlatılıyor.

İlk kez yayımlandığı 1964’ten bu yana akıp giden zamanı güzellikle kutsayan bir abide olan Pirelli Takvimi’nin 2019 yılına adanan versiyonu geçen çarşamba Milano’da ilan edildi.

Steve Jobs portresi ikonlaşan İskoç fotoğrafçı Albert Watson’ın objektifinden süzülen karelerle donanan Takvim 2019, Pirelli’nin 2015’ten sonra disiplinle uyguladığı çizgi değişiminin de bir bakıma şimdilik zirvesi.

Haberin Devamı

On yıllarca bir tür sanatsal soft porno kıyılarında dolanan, 2015’ten sonra kadının gücü ve başarısına odaklanan Takvim, bu kez de bize 4 kadının hayal dünyasını sinematik bir dille anlatıyor. Takvim’in erotizm geleneğinden uzaklaşması, bazı erkek koleksiyonerleri hayal kırıklığına uğratmıştı. Pirelli bunu dikkate almış olacak ki Takvim 2019’a birkaç doz erotizm eklenmiş. Fotoğrafçı Albert Watson ise aksi de beklenemezdi zaten.

Takvim 2019 bize 4 hikaye anlatıyor: Gigi Hadid Manhattan’daki camdan kulesinde yaşayan zengin ama üzgün bir karakteri canlandırıyor. Misty Copeland, kulüplerde direk dansı yapmaktan da çekinmeyen bir klasik dansçı adayını oynuyor. Laetitia Casta bir ressam, Julia Garner portre fotoğrafçısı olmayı düşleyen bir botanik fotoğrafçısı olarak çıkıyor karşımıza Takvim yapraklarında.

Takvimde 4 film birden

Julia Garner, Takvim’e verdiği pozlarla ‘Ozark’taki rolünden soyutlanmayı başarmış. Garner, Albert Watson’un fotoğrafçılığından fazlasıyla tatmin olmuş.

TEK ARKADAŞ

Başlığı ‘Düşlemek’ olan Takvim’deki karakterlere erkekler de eşlik ediyor hikayelerinde. Alexander Wang, Gigi Hadid’in en iyi dostu ve sırdaşını oynuyor. Sevgilisinden yeni ayrılmış olan Hadid’in yalnızca bir arkadaşı var, o da Wang. Takvim’de Hadid’e ayrılan yapraklar yalnızlık ve gelecek kaygısı duygusunu dışavuruyor; en iyi dost Wang’la olanlar bile...

Watson, Hadid’in çekimlerini şöyle anlatıyor: “Fotoğraflarda bir tür endişe var. Hadid’i hayatta nereye sürüklendiğini, yarın ne yapacağını düşünürken görüyoruz. Bu fotoğrafların, diğer kadınlarınkinden daha minimalist olmasını istedim.”

Haberin Devamı

Yalnızlık, Julia Garner’ın doğasever botanik fotoğrafçısı karakteri içinse bir tercih.

Takvimin en eğlenceli yapraklarından bir kaçı da Laetitia Casta ve Sergei Polunin’e ait. Bir ressamı oynayan Casta’nın dans tutkusuna özlemlerine çağımızın Rudolf Nureyev’i Polunin eşlik ediyor.

Polunin: Sadece yardım ettim

Daha 20 yaşında Kraliyet Balesi’nin en genç solisti unvanını alan Polunin’in kafası, Takvim’den teklif geldiğinde biraz karışmış. Sonuçta Takvim’in imajı belli. “Burada ne yapabilirim diye düşündüm” diyen Polunin devam ediyor: “Kendimi yadımcı olarak gördüm. Konunun öznesi olmak istemedim. Özne Laetitia’ydı.”

Misty Copeland’in oynadığı karakterse, dans dünyasında büyük bir isim olabilmenin fantezilerini kuruyor.

Takvimde 4 film birden

Laetitia Casta’yla Sergei Polunin’in ihtiraslı dansı ve Misty Copeland.

Takvimde 4 film birden

Takvim’den önce korktum

Ozark’ta yerel bir suç ailesinin 19 yaşındaki bireyi Ruth Langmore’a hayat veren Julia Garner, Takvim’deki mevcudiyetini, Ozark’taki rolünden hoş ve görkemli bir dönüşüm diye tanımladı. Ozark’ta kendine baktığında tuhaf bir tiple yüzleştiğini söyleyen Garner, “Ama bu fotoğraflar çok
güzel” dedi.

Haberin Devamı

Takvim’de canlandıracağı karaktere yeterince hazırlanamayacağı için başta endişelendiğini anlatan Garner, çekimler için ‘Ozark’tan 3 gün izin almış: “Dizinin finalini yapıyorduk. Çirkin göründüğümü düşünüyordum, sezon sonunda olduğumuz için cildimden stres yansıyordu. ‘Tanrım umarım Pirelli’de korkunç görünmem’ diye dua ediyordum. Sonuçta Albert mükemmel bir fotoğrafçı olduğu için süper mutluyum.”

Sorumuz üzerine İstanbul’u çok merak ettiğini ve görmek istediğini belirten Garner, “Keşke orada bir film çeksem” dedi.

Takvimde 4 film birden

Takvimde 4 film birden

Belluci’ye niyet Gigi’ye kısmet

Orijinal Takvim 2019 planında aslında Monica Belluci de vardı. Albert Watson, Belluci’nin Takvim’deki namevcudiyetini biraz da sinirli şekilde şöyle anlattı: “Aslında planımızda Gigi yoktu. İşe başlamadan bir gün önce Belluci, bir film projesini öne sürerek çekimlere katılamayacağını söyledi. Biz de Gigi’yle anlaşıp onu Takvim’e davet ettik.” Bu arada Gigi, Takvim 2015’te de bu kez üzerinde lateks bir korseyle yer almıştı.

Bir Türkü çıplak fotoğrafladım

Hollywood’da patlayan cinsel taciz skandalları ve #MeToo kampanyasının çıplak pozlar özelinde fotoğrafçılık sektörüne etkisini sorduğumuz
Watson, bunun bir rahatsızlık konusu olduğunu söyledi.

Kendisinin bir modelden çıplak poz vermesini isteyebileceğini ve bunun doğal olduğunu anlatan Watson, kendisini reddeden bir modele ısrar etmesininse tacize
gireceğini belirtti.

Takvimde 4 film birden

Albert Watson, kendi Takvim’ine farklı bir anlayış getirmek istediğini belirtti.

Türk olduğumuzu öğrenen Watson, New York’ta kendisine çıplak poz veren Su adındaki bir Türk fotoğrafçıdan da bahsetti. Watson, Su’nun sonuçtan çok memnun kaldığını söyledikten sonra, kendisine çıplak poz vermenin onur olacağını ima etmekten de geri kalmadı.

Watson Takvim konusunda, “Proje bana geldiğinde, diğer fotoğrafçılardan farklı bir şey düşündüm. Portrelerden daha farklı olsun, hareketsiz bir film gibi görünmesini istedim” dedi. Poz veren modellerden daha ilginç bir şey arzulayan Watson’un bu düşüncesi Takvim’de sinematik bir şekilde vücut buldu.

Tüm fotoğrafları film ve TV için kullanılan 16:9 geniş ekran formatında çeken Watson, istediği etkiyi bu sayede yakaladı.

Takvimde 4 film birden

Satılmıyor

1964 tarihli ilk Takvim’i Robert Freeman, Majorca’da fotoğraflamıştı.
Bu Takvim, Jane Lumb, Sonny Freeman Drane, Marisa Forsyth’ın kumsal pozlarını içeriyordu. Tim Walker’ın eseri olan geçen yılki Takvim’de yer alan isimlerin tamamı, Naomi Campbell, Lupita Nyong’o, Adwoa Aboah gibi siyahlardı. Takvim’in teması ‘Alice Harikalar Diyarında’ydı. Sadece Pirelli müşterileri ve dostlarına
dağıtılan Takvim satılmıyor ve her yıl 8-20 bin arasında basılıyor.