Muhittin Akbel

Muhittin Akbel

muhittin.akbel@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, henüz 41 yaşında. Partinin İzmir’deki en genç il başkanı. Yükü ağır.
İlk seçim deneyimini 24 Haziran’da yaşadı. Bir de kurultay olsun mu, olmasın mı, genel başkan değişsin mi, değişmesin mi tartışmaları var.
Böylesine bir gündemde ben sordum, Deniz Yücel samimiyetle cevapladı:

- İzmir’de cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin, CHP’den daha çok oy almasından nasıl bir sonuç çıkardınız?

24 Haziran seçim sonuçlarını analiz ediyoruz, ilçe başkanlarından raporlar alıyoruz. Seçim sonuçları bizi mutlu etmedi. Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce’nin oylarının CHP oylarından fazla olması, beklenen bir şeydi. Çünkü İnce, herkesin cumhurbaşkanı olacağını ifade etti. Dolayısıyla CHP’liler dışından da oy aldı. Fakat belli kitlelerin CHP’yi tercih etmediği biliyoruz. Cumhurbaşkanı adayımızın Türkiye genelinde de partimizden fazla oy almasını normal karşılıyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyları da partisinin oylarından fazla olduğunu unutmayalım. Buradan bir başarı veya başarısızlık sonucu çıkaramayız. Çünkü çok farklı dinamikleri olan bir seçim yaşadık.

- Ortaya çıkan sonuç, yerel seçimlere nasıl yansır?

Haberin Devamı

Yerel seçimlerde CHP’nin alacağı oy, 24 Haziran’da aldığı oydan çok daha yüksek olacaktır. Geçmiş seçimlerde de böyle oldu. İzmirliler, milletvekili seçimlerinde başka partileri tercih etme durumunda olabiliyor fakat yerel seçimde CHP’yi tercih ediyor. Çünkü CHP’li belediyeciliğinin en güçlü uygulandığı bir kentte yaşadığımızı herkes biliyor. Büyükşehir ve 22 ilçemizdeki başkanlarımızın hizmetleri, açık bir göstergedir. Yerel seçimlerde oy oranımız daha yüksek olacaktır. Amacımız, daha çok çalışarak, oylarımızı beklentilerimizin üzerinde artırmak olacak. 24 Haziran’daki sonuçların, yerel seçimlere aynen yansıyacağı algısı doğru değil. Çok iddialı konuşacağım; Büyükşehir’i ve 30 ilçeyi kazanacağız. Bu konuda kaygımız, endişemiz yok. Hedefimiz net. Eğer bir ilçeyi dahi kaybedersek, kendimi başarısız sayarım.

- Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun değişim odaklı açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Haberin Devamı

Aziz Kocaoğlu, partimiz, İzmir ve Türkiye için gerçekten çok önemli bir değerdir. Saygı duyduğum, sevdiğim biridir. Aziz Başkan, üç dönemdir bu kente hizmet ediyor. Partimizin de önemli bir ismidir. Bunun verdiği sorumlulukla o açıklamayı yaptığını düşünüyorum. Şunu belirtmek zorundayım, açıklaması, ‘Değişim olmalı ya da olmamalı, kurultay yapılmalı ya da yapılmamalı’ şeklinde değerlendirilmemeli. Çünkü Kocaoğlu, tabandan gelen talebi seslendirmiştir, beklentiyi dile getirmiştir. Tabandan değişim konusunda bir talep var, genel başkanın önderliğinde masaya yatırılsın, diyor. Değişimin, Genel Başkanımızın öncülüğünde gerçekleşmesi, partimize büyük güç katacaktır, diyor. Genel başkanımızın yanındayız. Tartışmaları alevlendirmek doğru değil. CHP, demokrasiyi özümsemiş bir parti.
Parti içinde de demokrasi kültürü yaşatılmıştır. Kaldı ki genel başkan sorunumuz yok. Hakkını yememek lazım, Kılıçdaroğlu 24 Haziran sürecini çok iyi yönetti.

- Yaptığı açıklama, yeniden aday olmak isterse Kocaoğlu’nun karşısında bir engel teşkil eder mi?

Haberin Devamı

Kesinlikle teşkil etmez. Çünkü genel başkanımız her fırsatta Aziz Kocaoğlu’nun belediyeciliğini her yerde övüyor, takdir ediyor. Sanki Kemal Kılıçdaroğlu’na karşıymış gibi algı yaratılmak isteniyor. Bu doğru değil. Böyle okumamak lazım. Zamanı geldiğinde Kocaoğlu’nun adaylığını, genel başkanımız ve yetkili kurullarımız değerlendirecektir.