Mümin Sekman

Mümin Sekman

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yolun başındayken onların da parası olmuyor. Yolun başındayken onların da fikirlerini yöneticileri önemsemiyor. Yolun başındayken onların da yetkileri ve makamları olmuyor. Başarısızların başarısızlıklarının nedeni olarak gördükleri hemen her türlü çevresel zorlukla karşılaşıyorlar.
Onların içinde olan bir şey, bütün bunları aşmalarını sağlıyor. Başaranların beyinlerindeki yazılımda gizli bu sır. Başlarına gelen kötü şart ve olaylara yenilmeyip, üstesinden gelebiliyorlar. Beyinlerindeki

MiRAS DEĞiL AKIL TERi
başarıya dair inançlar, duygular ve düşünceler, onları sırtı yere getirilemez yapıyor.


BAŞARI?iÇiN ?13 ADIM
Ömrü boyunca başaranlar ile kaybedenler arasındaki farkı anlamak için bakılması gereken ilk yer, içinde yaşadıkları şartlardan çok, beyinlerinin içinde taşıdıkları inançlar.
1. Başarı ‘baş’ ve ‘arı’ kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bunun iki anlamı vardır. Birincisi, baş olmak için arı gibi çalışmak gerekir. İkincisi, başının içinde arı gibi bir beyin varsa, başarırsın.
2.Başarıyı kafanızda ne kadar büyütürseniz, o da hayatınızı o kadar büyütür. Günde aklımızdan ortalama olarak 60 bin ile 80 bin arasında düşüncenin geçtiği varsayılıyor. Aklınızın odağında neyi çok tutarsanız, hayatınızda onu çoğaltır ve büyütürsünüz.
3. Mesleklerinde başarılı olmuş insanlar üzerinde yapılmış araştırmalar, bu insanların işlerinde en iyi oluncaya kadar en az 10 bin saat o iş üzerine aktif bir dikkat ile çalıştıklarını göstermiştir.
4. Ekonomik ve siyasi krizlerin zihnimizi yorarak mantık kalitemizi düşürmesine karşı bireysel önlemler almak gerekir. Aşırı doz kötü habere maruz kalmak, hayat enerjimizi tüketen bir süreçtir. Bu nedenle, arada bir ‘haber diyeti’ yapmak gerekir.
5. Ekonomik kriz dönemlerinde ‘umutlarını yüksek, sabit giderlerini düşük tut’ kuralına göre hareket etmeli.
6. Başarısıyla gurur duyabileceğiniz çocuklar yetiştirmek istiyorsanız, çocuklarınızın sizinle gurur duyabileceği kadar başarılı olmalısınız. Çocukların başarı algısı, anne babanın aile içi kültür mirasıdır.
7. Yeni çağın başarı öyküleri, alın teri değil akıl teri üzerinden değerlendiriliyor. Alın terinin değeri düşerken, akıl terinin değeri yükseliyor. Beynimizi daha fazla terletebiliriz. Unutmayın, insan beyninin yüzde 78’i suyla kaplıdır!
8. Başarılan her iş insanın beyninde yeni açılımlar yapar. Başarılı oldukça hayatınız genişler, başarısız kaldıkça hayat içten içe daralır.
9. Başarının yönü içten dışa, aşağıdan yukarıya doğrudur. Başarı içte tasarlanır, dışta geçekleştirilir. Başarılı insan en dipten başlar, içindeki güçler önündeki engelleri yendikçe yükselir.
10.Başarmak, şaşırtan sonuçlar almaktır. Skor tabelanızda en son yazan şey, sizi ve çevrenizdekileri şaşırtmıyorsa kariyer patinajı yapıyorsunuz demektir.
11.Daha önce hiç olmadığınız bir yere gelmek istiyorsanız, daha önce yapmadığınız bir şey yapmalısınız. Bir çoğumuz başarılı olmak isteriz ama başarılı olmanın gereğini yapmaktan hoşlanmayız.
12.Başarılı insanlar, ‘her alanda bir şeyler bil, bir alanda ise her şeyi bil’ kuralını izler. Her alanda birşeyler bilenler kültürlü ama aç kalır. Bir alanda her şeyi bilense karnını doyurur ama ruhu aç kalır. Bir alanda her şeyi bilerek iyi bir meslek sahibi olursunuz, her alanda bir şeyler bilerek ise uzmanlaşmanın getirdiği yabancılaşmadan korunursunuz.
13. Hem mutlu hem başarılı olmak istiyorsanız, Çetin Altan’ın bir kriterini izleyebilirsiniz. ‘Bir işi yapmaktan dolayı aldığınız keyif, o işten kazandığınız parayı harcarken aldığınız keyiften daha fazla ise’ kariyer mutluluğunu yakalayabilirsiniz.