Murat Dokur

Murat Dokur

Tüm Yazıları

Kelime anlamı hepimizce malum olan sadakat, ‘evliliğin kurumsal ilişkisi’ de dahil, bütün ilişkilerde söz konusudur. Sadakat önemlidir, ancak ilişkinin bileşenlerinden sadece biridir.
İki kişi bir araya gelip ilişkiye geçtiğinde, bireysel dinamikler, sosyal, biyolojik özellikler, öğrenmişlikler, o ana özgü istekler, ihtiyaçlar, beklentiler ve refleksler gibi birçok bileşenin de bir araya gelmesi söz konusudur. Bu bağlamda aslında, her ilişki kendi dengesini oluşturur. Bu dengenin içinde, sadakat bileşeninin ne ağırlıkta olacağı, nasıl algılandığı ve açılımlandığı, yine her çift ve bireyin kendine özgü alanında belirlenir.
Ancak, ilişkideki iki kişiden birisi, sadakate dair farklı algıda ya da yorumda bulunduğunda, problemler ortaya çıkar. Sözde aldatma problemlerinde, kimin kimi, nasıl, niye aldattığı çoğu zaman o kadar da kolay belirlenemez. Bu anlamda da, suçlu - suçsuz, aldatan - aldatılan ayrımı bazen bulanık bir ifade olarak, sadece insanların, ilişki içinde daha fazla sıkışmasına, çaresizlik hissetmesine ve bu tanımla ne yapacağını bilemeyen kişilerin daha fazla canlarının yanmasına neden olur.

Haberin Devamı

Zorla sadakat olmaz
İlişkide sadakatin şart olup olmadığından değil; sadece bazı ilişki tiplerinde, çiftlerin karar verdiği ya da uymak zorunda kaldığı şekilde, sadakat bileşeninin daha farklı bir yorumunda hemfikir olmalarından bahsedilebilir.
Kendiliğinden olursa, sadakatten söz edilebilir. Değilse, sadık olmak, kendi anlamının dışında, belirleyici, yönlendirici, kontrol edici ve korkutucu bir emir kipi haline gelebilir. İlişkide tarafların birinin ‘sadık olmadığı’ yerde ise ilişkinin geri kalanında, bazen yıllarca, borçlu ve alacaklı iki tarafın güç mücadelesi için bir oyun alanı oluşturur ve bu tanımın dışında ilişkiyi yaşamaya yer kalmaz.
İki kişinin tesadüfen bir araya gelmediğini bildiğimiz noktada, açık ya da kapalı ilişki haricinde, tüm tanımların ötesinde, kişilerin gerçekten ne yaşadıkları ve duygularının nasıl etkilendiği önemlidir.
İki kişinin ne yaşadığını bilmeden yargıda bulunmaya, bir üçüncü kişi olarak değerlendirme yapmaya hakkımız yoktur. Bu tür durumlarda, taraflardan birinin ilişki gerçeğini bir üçüncü kişiyle paylaşıyor olması da, ilişkinin daha çok kötüleşmesinde sadakatsizliğin de önüne geçen bir etkiye yol açacaktır. Üzerinde konuşulan ilişki kötü değilse de kötü olmaya başlayacaktır.

Haberin Devamı

Sadakati iki kişi belirler; çevre ve kurumlar değil
Sadakat meselesi bazen de tek taraflı yaşanır. Karşı tarafla ya da ilişkiyle hiç ilgisi olmayan şekilde kişilerin; kendisinin istenmesi, arzulanması, beğenilmesi ve tercih edilmesini sorgulamasına yol açan, kendileriyle ilişkilerini bozan ve güvensizlik yaratan bir durum haline gelebilir. Böyle durumlar da, diğer duyguların yanı sıra kendine, diğer kişiye ya da ilişkiye kızgınlık duymaya yol açar.
Eğer iki kişi, ilişki bileşenlerinde belirli bir ayarda yaşamaktaysa bunu düzeltici davranışların dışarıdan gelmesi halinde bir diğer karışık durumun ortaya çıkması kaçınılmazdır.
Sadakatsizliğin birçok maksatlı olabileceğini bildiğimiz noktada belki de en zor olanı, diğer kişinin ilişkiyi bitirmesini sağlayacak şekilde yapılanı olsa gerek.
Kişilerin, 150 civarındaki ilişki bileşeninden bir kısmını daha alt sıralarda tutmaları veya dışarıda bırakmaları, o ilişkinin tipini belirler. Böyle bir çeşitlilikte önemli bileşenlerden biri olan sadakatin dışarıda bırakılması, belki de bazı başka bileşenleri muhafaza etmek adına yapılıyor olabilir.
Bu durumda, bir ilişkinin bizim için ya da ortalama çoğunluk için anlamlı özelliklerinin vurgulanması, kritik edilmesi, nasıl olması gerektiğinin söylenmesi, eksik, yanlış, hatalı, kötü olarak değerlendirilmesi; o ilişkiyi yaşayan iki kişinin doğasına iyi ve uygun düşmeyebilir.

SADAKAT MASUM DEĞiLDiR



JOLİE ‘SADAKAT’ AÇILIMI YAPMIŞTI
Sevgilisi ünlü oyuncu Brad Pitt’le Hollywood’un en dikkat çekici çiftlerinden birini oluşturan Angelina Jolie, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, romantik ilişkilerin yürümesi için sadakatin şart olmadığını söyledi. Yıldız, Alman magazin dergisi Das Neue’ye verdiği röportajda, “Bir ilişkide sadakatin mutlaka şart olduğundan emin değilim” dedi. ‘Açık ilişkilerin’ tekeşlilik kadar iyi yürütülebileceğini söyleyen Jolie, ancak bunun için iki tarafın da aynı şeyi istemesi gerektiğini vurguladı. Angelina Jolie, dört yıldır birlikte olduğu sevgilisi Brad Pitt’le ilişkisinden bahsederken, “Brad de ben de, birlikte yaşamanın birbirimize zincirlenmek anlamına geldiğini söylemedik. Birbirimizi asla kısıtlamamaya çalışıyoruz” dedi.
Angeline Jolie ve Brat Pitt’in ilişkisi başrolü paylaştıkları ‘Mrs. and Mr. Smith’ filminin setinde başlamıştı. Pitt o sırada ünlü oyuncu Jennifer Aniston’la evliydi.