Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV), Mehmet Ali Susam’ın geçen yıl göreve gelmesinin ardından adeta yeniden doğdu.

Kalkınma ajanslarına fikir babalığı yapan vakfa geçmiş dönem başkanları da önemli hizmetler yaptı ama Susam’ın gelişiyle kurduğu ekip EGEV’in adının daha bir duyulur olmasını sağladı.

Geçen yıl düzenlenen Ege Ekonomik Forumu ile İzmir’de bir ilki gerçekleştiren EGEV, Ege ekonomisinin geleceği için ortaya koyduğu projelerle de kent gündemini belirliyor. Geçtiğimiz pazartesi günü de EGEV’in sekretaryasını yaptığı İzmir Başkanlar Kurulu, Çeşme Yarımadası’nın teknoloji üssü ilan edilmesi yönünde bir karar aldı.

Haberin Devamı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün kente geldiği çarşamba günü bu talep gazetelerde geniş yer alırken, aynı günün akşamında da EGEV, Bakan Özlü ile İzmirli İş insanlarını bir araya getirdi.

Bu toplantının da birinci gündem maddesi İzmir’e teknoloji üssü kurulması idi.

Bakan Özlü burada İzmir’e özel önem verdiklerinin vurgusunu yaparak, “İzmir’i Türkiye’nin teknoloji üssü olarak görmek istiyoruz. Uluslararası danışmanlık şirketinden aldığımız hizmet sonucunda İzmir’e Teknoloji Üssü şirketi kurma kararımız Bakanlar Kurulu’ndan da geçti. Bu proje için 150 milyon TL kaynak ayırdık. İzmir’de bulunan üniversitelerimiz ve teknoparklarımızı da bu sisteme entegre ederek İzmir’i teknoloji üssü haline getireceğiz” açıklamasını yaptı

***

Türkiye’de kurulacak olan 10 adet dijital dönüşüm merkezlerinden birinin de İzmir’de kurulacağının müjdesini veren Bakan Özlü, KOBİ verimliliğini arttırmak, teknik destek sunmak ve uygulamalı eğitim için İzmir’e kuracakları model fabrikanın da en geç Haziran 2019’da Ege Üniversitesi Kampüsü’nde açılacağını söyledi.

Bir teknokrat kimliği ile Bakanlık olarak İzmir ile ilgili projelerini açıklayan Bakan Özlü, İzmirli iş insanlarından tam not alırken, başta EGEV olmak üzere bütün kurumlar şimdi bu projelerin hayata geçmesini dört gözle bekliyor.

***

EGEV’in bu hafta gündeme getirdiği ve Bakan Özlü’nün de projelerini açıkladığı toplantıdan 1 hafta öncede Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi ev sahipliğinde, yapılan Dijital Dönüşüm ve Küresel Girişimcilik Panelinde de İzmir’in ileri teknoloji yatırımlarındaki potansiyeline dikkat çekildi.

Haberin Devamı

TÜGİAD Ege Şube Başkanı Can Yavaş, burada yaptığı konuşmada İzmir’in Türkiye’nin Kaliforniya’sı olabileceğini vurguladı.

ABD’de Kaliforniya kentinin bilişime yaptığı yatırımla bugün dünyada söz sahibi haline geldiğine işaret eden Yavaş, “İzmir de, iklimi, konumu ve eğitimli iş gücü ile Türkiye’nin Kaliforniya’sı olabilir. Ama bunun için bir strateji belirlenip, o doğrultuda çalışmalar yapılması gerekiyor” yorumunu yaptı.

Görünen o ki, İzmir iş dünyasının ortak konusu teknoloji üssü.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çakacağı bir kıvılcım ile İzmir’in Kaliforniya olma şansını yakalamaması için hiçbir neden yok.

İş dünyası yeter ki bu işin arkasını bırakmasın.