Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

Bugün sizlere yine hepimize örnek olacak girişimcilik öyküsünden bahsedeceğim.

Bu örnekler her türlü zorluğa rağmen çalışmanın, azmin ve dayanışmanın nasıl başarıyı arkasından getirdiğini çok iyi anlatıyor.

Nezih Sorguç ile Nilgün Akdoğan iki kardeş.

Almanya’ya çalışmak için giden aile, babaları kaza geçirip bir süre çalışamayınca okulunu yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Nezih Sorguç, ailesine destek olmak amacıyla kamyon şoförlüğü, garsonluk, badana ve boya işleri yaptı.

Sonrasında okuluna geri döndü ve işletme bölümünden mezun oldu.

Haberin Devamı

Küçük kız kardeşi Nilgün ise öğretmenliği çok seviyordu ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Almanca öğretmenliği okudu.

Nilgün, çok başarılı bir öğrenciydi ama mezun olduktan sonra atanamadığı için iş arıyordu.

Ağabeyi Nezih Sorguç’un fikriyle İzmir’de Almanca eğitimi veren bir kurs açmaya karar verdiler. Hiç sermayeleri yoktu.

Ağabey Nezih Sorguç, bankadan kredi çekti.

1998 yılında Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde 80 metrekarelik yer kiralayarak iş kurdular. Kurs merkezini de Nezih Sorguç, kendisi boyadı.

Bugün 20. yaşlarını İzmir ve Berlin şubeleri ile seneye açacakları İstanbul Şube hedefi ile kutluyorlar.

Onlarınki azmin, çalışkanlığın ve birlikte bir şeyleri başarmanın öyküsü.

Girişimcilik öykülerini dinlediğim Das Akademie ortaklarından Nilgün Akdoğan, ağabeyi ile ilk işe başladıklarında kursta tek öğretmen olduğunu ve ilk ayda sadece 10 öğrenci bulabildiklerini söylüyor.

İlk yıllarda gece gündüz çalıştığını belirten Akdoğan, farklılık yaratmak için Almanca eğitimini daha eğlenceli hale getirecek yöntemler geliştirmek için çalıştığını ifade ediyor.

Ağabeyi Nezih Sorguç ile birlikte çalışarak hızla kendilerini kabul ettirdiklerini anlatan Akdoğan, 20. yıllarında bu alanda bilinen bir marka haline geldiklerini anlatıyor.

***

“Geleceği düşleyip, bugün yatırım yap” anlayışına sahip olduklarını ‘Almanca eğitiminin gülen yüzü’ olma iddiasını ortaya koyarak bu alanda öncü olmayı amaçladıklarını vurgulayan Akdoğan, “Kurs merkezlerinde farklı yaş gruplarına uygulanan DAS Eğitim Metodunu 11 yıl önce minticity.com’u kurarak bambaşka bir platforma taşıdık. Bu projeyi önce rüyamda görmüştüm. Rüyamda çizgi film karakterleri müzikle birlikte Almanca kelimeleri öğretiyordu. Sabah uyanınca bunu hayata geçirmeye karar verdim. Sonrasında kurduğumuz bu bugün alanında ilk ve lider olma özelliğine sahip bu Almanca eğitim portalı minticity.com ile dünya çapında Almanca öğrenen yeni nesillerin öğrenme alışkanlıklarına da online çözümler getirdik. Bugün 50 bini aşkın minticity kullanıcımız, İzmir ve Berlin’de 15 binin üzerinde kursiyerimiz, bin metrekarenin üzerinde eğitim alanımız, kütüphanelerimiz, çok amaçlı toplantı salonlarımız ve çözüm odaklı, deneyimli kadromuz hizmet veriyoruz. 2019 yılında İstanbul’da şube açarak büyümeye devam etmek istiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

***

Bu iki kardeşin en çok gurur duyulması gereken yönü ise sadece bir işçi ailesi olarak gittikleri Berlin’deki şubesinde dünyanın farklı ülkelerinden gelen insanlara Almanca eğitim vermeleri.

Türkiye başta olmak üzere, farklı ülkelerden çok sayıda öğrenciye dil eğitim kampları da düzenleyen Das Akademie, hazırladığı “Das Zeitung” adl internet portalı ile Almanya ve Almanca hakkında her türlü bilgiyi ücretsiz sunduğu bir web yayını da mevcut.

Haberin Devamı

Yoktan var ederek, binlerce insana eğitim, yüzlerce insana istihdam ve ülke ekonomisine katma değer katan bu başarılı iki kardeşi kutluyorum.