Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

Artık herkesin gündemi yerel seçimler. 31 Mart akşamında kimler belediye başkanlığı koltuğuna oturacak, şimdi 2 ay süreyle bunu konuşacağız.
İzmir iş dünyası da özellikle aday belirleme sürecinde kendi içinden isimlerin adaylar arasında yer alması için lobi yaptı. Bunda da büyük oranda başarılı oldu. Uzun süredir sahada çalışan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, iş dünyasından gelen bir isim. Ekonomi Bakanlığı döneminde İzmir iş dünyasıyla her zaman yakın diyalog içinde olmuş, birçok projeye de destek olmuştu. CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için de iş dünyasının istediği isimler arasında Tunç Soyer ilk sırayı alıyordu. Gelinen noktada Büyükşehir’in iki adayı da iş dünyasından isimler oldu. İlçe adayları arasında da yine her iki partiden de iş dünyasının temsilcisi adaylar yer alıyor.
İçlerinde tanıdığım adaylar arasında, Karabağlar’da yıllarca İzmir Ticaret Odası Meclisi üyeliği yapan Bilal Doğan göze çarpıyor. Yıllarca Ege Otomotiv Derneği’nin başkanlığını yapan, BASİFED ve EGEV’de yönetim kurulu üyesi olan, Yaşar Üniversitesi’nde de akademik kariyer yapan Mustafa İduğ, Bornova Belediye Başkan adayı oldu. Urla’da da ESİAD üyesi olan Burak Oğuz aday oldu. Bu isimlerin aday olması, İzmir iş dünyasını memnun etti. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa ederek Balçova Belediye Başkanlığı’na aday adayı olan Şenol Aslanoğlu’nun aday gösterilmemesi, iş dünyasının tek üzüntüsü oldu. Umarız, iş dünyasını temsilen bu görevlere talip olan isimler, proje ve çalışmalarıyla bir dönemin efsane başkanı iş insanı Ahmet Piriştina gibi kente iz bırakır.

Haberin Devamı

İzmir’in önemli kaybı

İzmir, bu hafta duayen bir iş insanını daha kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı. Öncü iş insanlarından İsmet Yorgancılar, 92 yaşında yaşama veda etti. Yorgancılar’ın İzmir’e kazandırdıklarını görmek için cenaze törenine bakmak yeterliydi. İş dünyası cenaze töreninde buluştu.
1927 yılında Aydın Nazilli’de dünyaya gelen İsmet Yorgancılar, 1945’te yerleştiği İzmir’de yorgan dikerek iş yaşamına başlamış. 1968’de sanayiciliğe adım atarak Türkiye’nin ilk el aletleri üreticisi İzeltaş’ın temellerini atan Yorgancılar, daha sonra Dövsa, Elburg ve Elpaş markalarını yarattı. Cam sektörüne de adım atan Yorgancılar, Cam Merkezi, Yorim ve Yorglas gibi markaları oluşturdu.
Cemal Dirin, Tonguç Ösen, Hüseyin Özyavuz ve Kemal Baysak gibi İzmir sanayisini kuran isimler arasında yer alan Yorgancılar, hem çalışmasını hem de yaşamasını bilen bir isimdi. 2002 yılında şirketlerdeki görevlerini çocuklarına bırakarak onursal başkan olmasından sonra da çalışmaya ve üretmeye devam etti. Tarım ve hayvancılık alanında üretim yapabileceği Yorbağ şirketini kurdu. Kemalpaşa’da 60 dönüm arazi üzerinde etlik piliç üretiminin yanı sıra 200 bin karanfil, 5 dönüm alan üzerindeki bağda da çekirdeksiz kuru üzüm yetiştirdi.
Gençlere sürekli girişimci ve çalışkan olmalarını öğütleyen Yorgancılar, iş dünyasında sevilen ve sözü dinlenen bir iş insanıydı.
Türkiye sanayisi, bu vefatla önemli yapıtaşlarından birini daha kaybetti.
İş dünyasının başı sağ olsun.