Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

9 gün sonra yapılacak seçimler gündemin ana konusu. Milletvekili ve cumhurbaşkanı adayları da özellikle kararsızların oylarını etkilemek için çok farklı vaatler vermeye devam ediyor.

Emeklilere ikramiye, öğrencilere burs, asgari ücretin iyileştirilmesinden, kek ve tatar böreğine kadar çok geniş yelpazede vaatlerle herkes vatandaştan oy almaya çalışıyor.

Seçim döneminde siyasilerin ziyaret ettiği İzmir iş dünyasının temsilcilerinin yeni kurulacak hükümetten tek beklentisi ise yapısal reformlar.

2018’in ilk çeyreğinde gerçekleşen 7,4’lük büyümenin niteliğinin iyileştirilmesi ve enflasyonun düşürülmesi konusunda adımlar atılmasını isteyen iş dünyası temsilcileri aynı zamanda yıllardır hayata geçirilemeyen yapısal reformlarında hayata geçirilmesini bekliyor.

Haberin Devamı

Siyasette de kısır çekişmeler yerine, dijital dönüşüme ayak uyduracak bir eğitim sisteminin uygulanmasını isteyen iş dünyası temsilcileri, popülist söylemlerin ülkeye uzun vadede bir yararı olmayacağı görüşünde.

Yeni yatırımların ve özelikle yabancı yatırımcıların önündeki en büyük engeli de OHAL uygulaması olarak gören iş dünyası, bu uygulamanın da seçimden sonra hemen kaldırılmasını istiyor.

Bu konuda görüşlerini aldığım BASİFED Başkanı Seda Kaya Ösen, ekonomide ciddi sıkıntılar olduğuna dikkat çekerek, seçimden sonra ilk işin ekonomi olması gerektiğini söyledi.

ESİAD Başkanı Fadıl Sivri ise iş dünyası olarak seçim sonrası birincil temennilerinin ekonomimize yönelik güvenin ve istikrarın tekrar tesis edileceği adımların ivedilikle atılması; ekonomik, politik ve hukuki öngörülebilirliğin sağlanması olduğuna işaret etti.

TÜGİAD Ege Şube Başkanı Can Yavaş ise, “Seçimin hemen ardından gerçekleşmesini beklediğimiz ekonomik reformlar, ülkemizin daha güçlü adımlar atması konusunda temel etmenlerin başında gelmektedir. İş dünyası olarak ekonomi hedeflerinden uzaklaşılmamasını bekliyoruz” görüşünü dile getirdi.

İş dünyasının tek beklentisi faizlerin ve enflasyonun yükseldiği, borçların büyük oranda arttığı, yatırımların kısıldığı bir ekonomik atmosferden hızla çıkılması. Bu da yine seçim sonrasında kurulacak Hükümetin atacağı adımlara bağlı.

Haberin Devamı

Umarım iş dünyası başta olmak üzere toplumun her kesimini ilgilendiren ekonomik reformlar seçimden sonra siyasilerin ilk gündemi olur.

Otomotivcilerin iki talebi

Hafta başında İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in ortağı olduğu Vosmer Otomotiv’in Satış Sonrası Hizmetler Genel Müdürü Yardımcısı Siyon Karmona’yla sohbet etme imkânım oldu.

Volkswagen Binek ve Ticari Araç, Audi, SEAT, SKODA, Porsche ve DOD markalarıyla, İzmir ve çevresine yaklaşık 600 çalışanıyla hizmet veren, bölgenin en büyük otomobil firmalarından biri olan Vosmer, yaklaşık 65 farklı modelden oluşan ürün portföyü ile İzmir’de Bornova, Alsancak ve Gaziemir olmak üzere 3 farklı şube ve 10 satış noktasında hizmet veren sektörün İzmir’deki en önemli oyuncularından biri.Karmona’ya otomotiv sektörünün durumunu sorduğumda ise bu yılın ilk 5 ayında satışlarda yüzde 5 oranında azalma olduğu bilgisini aldım.

Karmona, satışlarda en sert düşüşün ise yüzde 15 ile Mayıs ayında gerçekleştiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kurların hızlı yükselişi dolayısıyla artan fiyatlar ve faizlerin yükselmesinin bu sonucu doğurduğunu belirten Karmona, sektörü tekrar canlandırmak için yüzde 45 ve yüzde 50’lik vergi dilimine girecek 1.600 cc araçların ÖTV matrahının yukarı çekilmesi ve hafif ticari araçlara yönelik operasyonel kiralama yönetmeliğinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Otomotivcilerin talepleri umarım dikkate alınır.