Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

Son 15 gündür ABD’nin yaptırım kararları sonrasında ekonomide yaşanan fırtına hepimizi derinden etkiledi. Kurlardaki sert iniş çıkışlar, yürekleri ağızlara getirdi. Önemli oranda bir dış borcu ve cari açığı olan ülkemizde, kurlarda meydana gelebilecek artışların bize faturası oldukça kabarık. Döviz artışıyla birlikte, eriyen milli varlıklarımızı da düşünürsek sıkıntının büyük olduğu görülür. Ancak bu şartlara rağmen vatandaştan iş dünyasına bu büyük sorunun çözümü için herkesin tek yürek olması oldukça sevindirici. Herkes, ekonomideki bu fırtına sonrası fatura ödeyeceğini biliyor ancak yine de umudunu kaybetmiyor. Kimisi döviz büroları önünde dolar bozdurarak, kimisi bazı ülkelerin ürünlerini almayarak destek veriyor. İş dünyası temsilcileriyle yaptığım sohbetlerde de yaşananların sadece Türkiye’de alınan kararlarla ilgisi olmadığına, dünya ticaret savaşları ve ABD’nin bu kapsamdaki yaptırımlarının da bir sonucu olduğuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı

‘Ülkeye sahip çıkacağız’

İhracat da yapan bir işadamı dostum, döviz kurlarındaki yükselişin ihracatçılar için ilk aşamada fırsat yarattığını ancak, artan maliyetlerle bu fırsatın daha sonra ortadan kalkacağını ifade etti. Bu dönemde kur iniş çıkışlarından yararlanma yoluna da birçok arkadaşı gibi gitmediğini vurgulayan işadamı, “Son 15 gündür yaşadıklarımız gerçekten baş döndürücü. Bu dönemde sakin olmakta fayda var. Ani kararlar verilmemeli. Geleceğe dair umutlarımızı korumalıyız. Ben kısa bir süre içinde taşların yerine oturacağını düşünüyorum. O zaman belirli bir fatura çıkacaktır. Bu faturayı da diğer krizlerde olduğu gibi toplum olarak ödeyeceğiz. Ancak sorun sadece ekonomi değil. O nedenle her şeye rağmen bugünlerin de geçeceği inancıyla ülkemize sahip çıkacağız” yorumunu yaptı.

‘Krizlere şerbetliyiz’

Mevcut ekonomi sisteminde belirli dönemlerde uygulanan yanlış politikalar ya da dış etkiler nedeniyle krizler yaşanıyor. Türkiye gibi krizlere şerbetli bir ülkede zaten herkes krizle nasıl baş edeceğini de çok iyi biliyor. Bu noktada tedbiri elden bırakmadan, umutsuzluğa kapılıp çok da geri vites yapmadan, yatırımları ve projeleri askıya almadan bugünleri de aşarız. Kimsenin şüphesi olmasın.

Haberin Devamı

EGİKAD 10 yaşına bastı

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD), kadınların sosyal hayatta ve iş hayatında daha çok yer alması, dezavantajı kadınlara destek olunması için 2008 yılında Işın Yılmaz ve Nilhan Antitoros öncüğünde 15 kadınıın birlikteliğiyle kuruldu. Önceki akşam da kuruluşlarının 10. yılını kutladılar. Projeleriyle birçok kadının hayatına dokundular, birçok kadının iş sahibi olmasını ya da geleceğe daha umutla bakmasını sağladılar. Amazon kadınlarının kenti olan İzmir’de bu konudaki farkındalığın gelişmesine de önemli katkı sağladılar. Ben bugüne kadar EGİKAD’a emek veren tüm yöneticileri ve üyeleri kutluyorum. Bu tip kurumların sayısının artmasını, ve ülkeye daha çok katkı vermesini diliyorum.