Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

Oy kullanmamıza 48 saat kala, millet olarak sandıklardan çıkacak sonuca kilitlendik. Seçim lotoları oynanmaya başlandı.

Seçimin sonucunu belirleyecek en önemli unsur ise daha öncede belirttiğim gibi ekonomi olacak.

Vatandaşlarımızın geleceklerini belirleyecekleri seçimde en doğru kararı vereceklerini düşünüyorum.

Pazar akşamı sandıklardan çıkacak sonucun her şeyden önce hepimize hayırlı olmasını diliyorum.

Bu hafta köşe yazımda daha öncede gündeme getirdiğim gibi İzmir iş dünyasının şansı olarak gördüğüm Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ı anlatacağım.

Haberin Devamı

Kendisi 2016 yılının sonunda Türk Eximbank’ın Genel Müdürü görevine getirildi.

1.5 yılı aşkın görev süresi boyunca kurumunun hem tanıtımına hem de büyümesine katkı sağladı.

Türk Eximbank’ın İzmir’e ve Ege Bölgesi’ne de desteğini bu zaman diliminde adeta katladı. İzmir’de daha önce hizmet verdiği birçok kuruma Eximbank Ofisi kurdu.

Geçen gün Ege Genç İşadamları Derneği’nde yine Eximbank’ı anlatan Yıldırım, İzmir’e görev süresi boyunca yaptığı katkıyı rakamlarla bir kez daha ortaya koydu. Dün de Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nde üyelere, Küresel Gelişmeler Işığında Finansal Piyasalar ve İhracatın Finansmanında Türk EXimbank’ın Rolü’ konulu bir sunum yaptı.

Yıldırım İzmirli dış ticaret firmalarına banka olarak yaptıkları katkıyı şöyle özetledi:

“İzmir’de müşteri sayımızı yüzde 25, KOBİ’lere desteğimizi yüzde 40 artırdık. Çalıştığımız KOBİ sayımızı yüzde 34 artırdık. Bütün sigorta, kredi ve destek programlarının tamamını Türkiye ortalamasının 9 puan üzerine, yüzde 29’a ulaştırdık. Bölgemizde bulunan 2 bin civarındaki ihracatçının yaklaşık bin 500’ü ile çalışıyoruz. Ege Bölgesi’ne toplam 1,7 milyar dolar destek sağladık ve Ege’den toplam ihracatın yaklaşık yüzde 30’una finansman sağladık.”

Rakamlar Yıldırım’ın kurumunu iyi yöneterek nasıl büyüttüğünü gösteriyor.

Daha önce 2 yıl üst üste yılın bürokratı ödülünü alan Denizli doğumlu, İzmir aşığı Yıldırım’ın başta iş dünyası olmak üzere İzmirliler kıymetini iyi bilmeli. Bu şansı daha da iyi değerlendirmeli.

Haberin Devamı

İzmir’i zirveye çıkarıyor

Türkiye’de kalkınma ajanslarının kurulması fikri Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın geçmiş dönem Başkanı Uğur Yüce’ye aittir.

Yüce, Dünyadaki birçok örnekte olduğu gibi yerel kalkınmanın önemine dikkat çekerek, bu projeyi Hükümete kabul ettirdi.

Sonrasında da ilki İzmir’de olmak üzere kalkınma ajansları her bölgede kurulmaya başladı.

Ben de İzmir Kalkınma Ajansı’nı (İZKA) faaliyete geçtiği 2007 yılından beri yakından takip ediyorum. İlk kurulduğundan bugüne alanında uzman kadrosu ile kente ve kente yatırım yapan iş insanlarına büyük katkılar sağladı. Birçok alanda kente değer katan projeleri destekleri ile hayata geçirdi.

Doğrudan yabancı yatırımlar konusunda faaliyette bulunan ve alanının en önemli yayınlarından biri kabul edilen ABD merkezli Site Selection dergisi tarafından üç kez Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesinin en iyi “bölgesel yatırım tanıtım ajansı” seçildi.

Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) tarafından her yıl düzenlenen EURADA Awards Ödül Programı kapsamında da bu yıl finalist seçildi. İZKA, İzmir Enternasyonel Fuarı’nda 8-12 yaş grubu çocuklara yönelik düzenlediği Yenilenebilir Enerji Atölyeleri Projesi ile finalistliğe hak kazanırken, bu satırlar yazılırken belki de ödül töreninde açıklanacak birincilik ödülünü almış olacak.