Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

Bugün sizlere yine başarılı bir girişimcilik öyküsü anlatacağım. Hayal kurarak, azimle ve çok çalışarak insanların nasıl başarıya ulaştıklarını bir kez daha göreceğiz.

Metin Akdaş... Niğdeli bir ailenin 5 çocuğundan biri olarak dünyaya geliyor. 4 kız kardeşi arasında okuma şansı olan tek kişidir.

Niğde’de ilk-orta ve lise öğrenimini tamamlar. Niğde Endüstri Meslek Lisesi Torna Tesviye Bölümü’nden mezun olur.

O dönemde meslek liselerinden mezun olanlar birkaç üniversiteye gidebilmektedir.

Akdaş’ı da yönlendiren biri olmadığı için o ancak 8. tercihi olan sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesi’ne dönüşecek olan Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Makine Mühendisliği Bölümü’nü İç Anadolu Bölgesi üçüncüsü olarak kazanır.

Haberin Devamı

Üniversite yıllarında harçlığını çıkarmak için çeşitli işlerde çalışır. Gömlek alıp satar.

Sonra askerliğini yapar ve sıra iş hayatına adım atmaya gelir.

***

Akdaş’ın İzmir macerası da ilginç bir öyküyle başlar. Evleneceği eşinin ailesi İzmirli olduğu için kız istemeye İzmir’e gelirler.

Akdaş, akrabalarının yanında bir hafta kaldığı İzmir’e hayran olur.

İnsanların güler yüzü onu bu şehre çeker ve Makine Mühendisi olarak 5 farklı iş yerine müraacat eder ve içlerinden birini tercih ederek iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren bir firmada işe başlar.

Girdiği bu sektör onun hayatını belirler.

5-6 yıl çalıştığı bu şirkette Antalya Bölgesi’ndeki büyük otellerin iklimlendirme sistemlerini kurar.

Bu yıllarda Alman bir mühendis ile arkadaş olur ve yalıtım sektörüne yatırım tavsiyesini dinleyerek, 1992 yılında kendi şirketini kurar.

Önceleri iklimlendirme sistemleri kurarak Gıda Çarşısı’nda yalıtım malzemeleri satar.

Akdaş’ın gözü ise üretimdedir. Bunu da Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu fabrika ile hayata geçirir.

Bugün yalıtım sektörünün önde gelen firmalarından Dinamik Isı olarak 22 bin metrekare kapalı alana sahip 5 farklı tesisinde üretim yapıyor ve 200’e yakın kişiye de istihdam sağlıyor.

Akdaş, işlerini daha da büyütmek, kurumsal bir yapıya kavuşmak ve yeni yatırımlar yapmak için sonbahar aylarında Borsa İstanbul’da şirketini halka arz edecek.

Haberin Devamı

Sıfırdan kurduğu şirketine binlerce kişiyi ortak edecek.

***

İşi ile birlikte birçok sivil toplum kuruluşunda da yöneticilik yapan Akdaş, sektöründe de sözü dinlenir bir iş insanı.

Tire Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkanı olan Akdaş, Nisan ayında yapılan seçimlerde de Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Yönetim Kurulu Üyesi olmayı başardı.

Akdaş’a başarısının sırrını sorduğumda ise çok çalıştığını ve kazandıklarının hep işine yatırdığını vurguluyor.

Çeşme’de evinin bile olmadığını belirten Akdaş, ülkesine olan sevgisi ile topluma olan borcunu yeni yatırımlar yaparak, insanlara iş sağlayarak ödemeye çalıştığını vurguluyor.

Akdaş’ı örnek girişimci olarak kutluyorum.

Yerli ve milli üretimin ülke geleceği açısından öneminin her geçen gün daha da arttığı bir dönemde, Akdaş gibi her şeye rağmen yatırımdan vazgeçmeyen iş insanlarının her zaman desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.