Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sovyetler dönemindeki rock dünyasının portresini sunan ‘Leto’, 71. Cannes Film Festivali’nde gösterildi. Ancak yönetmeni Kirill Serebrennikov’un ev hapsinde olması nedeniyle festivale katılamaması protestolara neden oldu.

71. Cannes Film Festivali’nde önceki gün ilk uzun metrajlı filmi ‘Yomeddine’le ana yarışmaya seçilen A. B. Shawky, filmini festival takipçilerine sundu. Mısırlı yönetmen ‘Yomeddine’de toplumdan dışlanan cüzzamlılardan Beshay’ın hikayesini izleyiciyle paylaştı. Kendisinden ayrılmayan Obama takma isimli bir çocukla ailesini bulmak için bir yolculuğa çıkan Beshay, yüzüne bile bakmak istemeyen insanlar işleri zorlaştırmasına rağmen hedefinden şaşmıyor. Ana akım klasik bir sinemaya yakın bir anlatımı alışılmadık bir karakterle birleştiren Shawky, yaratıcı bir yol seçmese ve mesajını fazla vurgulasa da toplumdan çeşitli nedenlerle dışarı itilenlere dair rahat izlenen bir filme imza atıyor.

Haberin Devamı

Eleştirileriyle tanınıyordu

Festivalde önceki gün gösterilen diğer yarışma filmi Rus yönetmen Kirill Serebrennikov’un imzasını taşıyan ‘Leto’ydu. “Yönetmen filmini sundu” cümlesi bu durumda kurulamadı çünkü Kirill Serebrennikov, Rusya’dan fon alıp, oyunu sahnelemediğine dair yolsuzluk iddialarıyla ev hapsine mahkûm ve ülkeden çıkmasına izin verilmiyor. Hükümete karşı sert eleştirileriyle bilinen yönetmenin Cannes’a gelememesi protestolara neden oldu. Vladimir Putin, festival komitesine yaptığı açıklamayla yönetmenin festivale katılması için yardımcı olmak istediğini ancak bağımsız yargının kararlarına müdahale edemediğini ifade etti.

‘Leto’, Kirill Serebrennikov’suz gösterilse de yarışmanın en sevilen filmlerinden biri olarak selamlandı. 1980’lerde Sovyetler döneminin rock dünyasına odaklanan, ağırlıkla siyah beyaz çekilmiş film, rock müzikali sahnelerine sahip bir yapım. Film, dönemin baskısını müzisyenler üzerinden ve müziğin başrolde olduğu bir yapıyla anlatıyor. Dinamizmi, karakter kurulumu ve stiliyle yarışmaya taze bir soluk getiren filmin basın gösteriminde uzun alkışlar ‘Leto’nun hak ettiği sempatiyi bulduğuna işaret olarak görülebilir.

Haberin Devamı

Sovyetler dönemi rock filmi büyüledi

‘Altın Palmiye’ için yarışan ‘Leto’nun önceki gece yapılan gösteriminde, film ekibi Rusya’da ev hapsinde tutulan yönetmenin adının yazılı olduğu pankartı açtı ve barış işareti yaptı.

Cannes’da protesto

Sinema dünyasını Fransa’da buluşturan 71. Cannes Film Festivali’ne önceki akşam yarışma filmlerinden ‘Leto’nun (Yaz) galasındaki protesto damgasını vurdu. Rus yönetmen Kirill Serebrennikov, Rusya’da yolsuzluk suçlamasıyla ev hapsi cezasına mahkum edildiği için yönettiği Leto’nun gösterimine katılamadı. Büyük ödül ‘Altın Palmiye’ için yarışan filmin oyuncuları Teo Yoo, Irına Starshenbaum, Roma Zver, yapımcılar Charles-Evrard Tchekhoff ve Ilya Stewart, galada Serebrennikov’un adının yazılı olduğu pankartla poz verdi.

Rusya’ya tepki

Yakalarında Kirill Serebrennikov’un fotoğrafının bulunduğu rozeti taşıyan ekip, yönetmenin Cannes’a gelmesine izin vermemesi nedeniyle Rusya yönetimini protesto etti. Barış işareti de yapan oyuncular, Rusya’ya yönetmenin serbest bırakılması çağrısında bulundu. 19 Ekim’e kadar ev hapsinde kalacak olan Kirill Serebrennikov için hayranları da filmin gösterildiği salonda eylem yaptı. Misafirlerden birinin yasak olmasına rağmen ‘Serebrennikov’a özgürlük’ yazılı pankartı açması görevlileri harekete geçirdi. Pankartı almak isteyen görevliyle misafir arasında itişme yaşandı. ‘Serebrennikov’a özgürlük’ yazılı tişörtler giyen konuklar da dikkati çekti.

Haberin Devamı

Sovyetler dönemi rock filmi büyüledi

Bir konuk, ‘Kirill’e özgürlük’ yazılı tişörtüyle poz verdi. Pankartı almak isteyen festival görevlisiyle eylemci tartıştı.

FESTİVAL ŞIKLIĞI

Sovyetler dönemi rock filmi büyüledi