Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Kapanmaya girdiğimiz süreçte evden gezip görebileceğimiz sergilere göz atalım

Pandemiyle birlikte evde kalınca pek çok kuruluş gezginlere bir nebze de olsa son teknolojilerle değişik çözümler sundu. Başka şehirleri, ülkeleri gezdik çevrimiçi sistemlerle. Dünyanın tüm müzeleri evde oturanlara kapılarını açtı. Bu da bence kabusa dönen pandemi döneminin kazanımlarından biri oldu. Düşünsenize, seyahat edilebilse de gidilemeyen ülke ve hatta şehirlerdeki müzeleri ayağınıza getiren bir sistem var artık günümüzde. Konuya bir de başka tarafından bakarsak, zamanı olmadığından ya da seyahat edemediğinden müzelerdeki sergileri kaçırmak durumunda kalmıyor artık kimse.

Haberin Devamı

Evdeki rehberiniz

Çevrimiçi turlar

Yeniden kapanmaya girdiğimiz bu süreçte neler yapabiliriz, hangi müzeleri gezebiliriz, evden gezip görebileceğimiz sergiler hangileri derseniz, açıkçası çok sayıda alternatif çıkıyor karşımıza. Bunlardan biri Arter’in çevrimiçi rehberli turları. 2010 yılından bu yana pek çok sergiye ev sahipliği eden Arter, 2019 yılından itibaren de yeni binasında sergilerinin yanı sıra farklı sanat disiplinlerinden performans ve etkinlikleri sanatseverlerle buluşturuyor. Arter, mayıs ayı boyunca her pazartesi 19.00-20.00 saatlerinde düzenlenen çevrimiçi rehberli turlarında, farklı temalar etrafında bir araya getirdikleri eser seçkilerini katılımcıların yorumuna açıyor. Bu sayede katılımcıları sanat etrafında düşünmeye ve yapıtları kendi hayat deneyimleriyle ilişkilendirerek yorumlamaya teşvik ediyor. Bu etkinlikler sınırlı sayıda katılımcı ile ve ücretsiz olarak gerçekleşiyor. Bu turlara katılmak isterseniz turlar@arter.org.tr adresine e-posta göndererek kayıt yaptırmanız yeterli olacaktır.

Evdeki rehberiniz

Sergi sergi gezin

Bunun dışında çok ilginç bulduğum ve mutlaka görülmeli dediğim birkaç sergi daha var aslında. Genç ve kariyerinin başındaki Türk sanatçılarının gelişmesine olanak sağlayan çağdaş bir sanat mekânı olan Mixer’in web sitesinden (mixerarts.com), küratörlüğünü Nergis Abıyeva’nın üstlendiği, Alp İşmen ve Yüksel Dal’ın eserlerinden oluşan “Olağanüstü Derinlikler, İnce Benzerlikler” adlı sergisini çevrimiçi gezebilirsiniz.

Haberin Devamı

Türkiye’nin çağdaş sanat ortamına çok değerli katkıları olan Dirimart’ın web sitesinden de (dirimart.com) “Başka Her Şey Uzak” adlı sergiyi çevrimiçi gezebilirsiniz. Hatta Dirimart’ın web sitesinde çevrimiçi bölümüne girerseniz birkaç başka sergiyi daha ziyaret edebilirsiniz.

Evdeki rehberiniz

İstanbul’un köklü müzelerinden Pera Müzesi de web sitesinden (peramuzesi.org.tr) Etel Adnan’ın “İmkânsız Eve Dönüş” adlı sergisini çevirimiçi gezmenize olanak sağlıyor. Sayfada biraz dolaşırsanız ilginizi çekecek birkaç başka sergi de var.

İstanbul Modern de web sitesi üzerinden (istanbulmodern.org) tüm müze alanına yayılan “Sanatçı ve Zamanı” sergisini çevrimiçi gezme olanağı sunuyor.

Evdeki rehberiniz

Mutlaka gidip yerinde görmek gibi olmaz elbette ama böyle bir imkân, hiç değilse gezmek, sanatla iç içe olmak gibi duygularımızı biraz da olsa tatmin edecektir bu süreçte diye düşünüyorum. Elbette çevrimiçi sergiler yalnızca bu sanat galerileri ve müzelerin sergileriyle sınırlı değil. Evlere kapandığımız bu dönemde sanatsız kalmadığınız ve çevrimiçi de olsa biraz gezerek keyifli anlar geçireceğiniz günler diliyorum.