Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Şenliktir, şölendir eylül her yerde. Seyahat ve doğayı sevenlere, doğanın kendini en güzel sarı ve tonlarına boğmaya başladığına şahit olacakları sarı yaz tavsiyelerim var

Eylül de geldi sonunda. Uzun yaz tatilleri sona erer, okullar açılır, insanlar işlerine döner. Ortalık sakinleşir, kalabalıklar kalmaz. Yazdan sonbahara bir geçiş yaşanır, sarı sıcak ve pek güzel bir geçiştir bu. Sarı yazdır eylül. İnsanlar sever eylülü nedenini bilmeden. Biraz araştırırsanız ne çok kitap, yazı, şiir, şarkı ve film olduğunu görürsünüz eylülle ilgili.

Haberin Devamı

Sarı yazda gezmek

Her ne kadar sarı yaz deyince çoğu kişinin aklına Bodrum ve civarı gelse de, aslında her yerde yaşanır sarı yaz. Eylül ve ekim arasında sonbahar tam anlamıyla bastırmadan, her yer farklı bir havaya bürünür, sakinler, durulur ve insanlar elini eteğini çeker oralardan. Sadece sahil şeritlerinde değil, her coğrafyada kısa da sürse şaha kalkmadan önce bir durulma anıdır sarı yaz. Yapraklar sararmaya, havalar birkaç derece düşmeye hatta yağmurlar yağmaya başlar bir yerlerde. Hâlâ denize de girilir pek çok yerde.

Eylül gezginlerine tavsiyeler

Pek çok kişi bahar aylarında gezmeyi tercih eder, ama eylül ve ardından gelenler çoğu yerin gerçek renklerini ve güzelliklerini çıkarır ortaya. Çekeceğiniz fotoğraflar bahar aylarındakilerle kıyas kabul etmez. Örneğin artık Güneydoğu Anadolu sarı kıyafetlerine bürünür, hâlâ sıcaktır zaman zaman ama geceler ayaza durmaya başlar. En güzel zamanlarıdır şimdi.

İlk tavsiyem Mardin, Şanlıurfa, Göbeklitepe... Hâlâ görmediyseniz mutlaka bu aylarda gidin. Mardin, Midyat, Dara, Nusaybin ve köyleri gezin, akşamları Mezopotamya ovasına karşı bir kahve için. Rengârenk kültürü, yemekleri, sanatları, zanaatları, insanı ile hiç unutamayacağınız gezilerdir Mardin gezileri. Urfa’da da kadim tarihle tanışın, Türkiye’nin en büyük müze kompleksini gezin, 1995’te Prof. Dr. Klaus Schmidt’in keşfiyle dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe’ye gidin. Nemrut Dağı’na da çıkılabilir kış bastırmadan. Bir gün batımında harika fotoğraflar çekeceksiniz.

Haberin Devamı

Halfeti’ye uğramadan, kelaynak kuşlarını görmeden olur mu? Olmaz tabii. Yavaş şehirlerimizin en güzellerinden Halfeti’yi, Zeugma antik kentini mutlaka görün. Oralara kadar gidince Gaziantep’e de uğrayın. Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’in sokakları, yemekleri, çarşıları, kahveleri unutulmaz anılar olarak kalacaktır macera çantanızda.

Bir başka sarı yaz güzeli de Kapadokya’dır. Güzel atlar ülkesini baştan sona gezin, vadilerde yürüyün, kaya kiliselerine girin, çömlek yapmayı öğrenin. Gün batımlarını, gün doğumlarını, hatta denk getirebilirseniz dolunay zamanında gece görün Kapadokya’yı.

Sarı yazda gezmek

Sakin Ege’de başka güzel

Aslında özel aracınız varsa ve tarihe meraklıysanız Kuzey Ege’de kahverengi tabelaları atlamadan, karşınıza çıkacak antik kentlere uğrayın. Bahar aylarında o yüzlerce yeşil tonuna bürünen güzel Kuzey Ege’nin sarı yazı da çok güzeldir. Çanakkale’den aşağıya doğru uzanın, Troya-Assos yürüyüş rotasını deneyimleyin. Troya Müzesi’ni de ziyaret edin mutlaka. Daha aşağıya doğru ilerledikçe İzmir’e yaklaşmanın heyecanıyla Bergama’yı atlamayın. Bergama’ya biraz zaman ayırın, çok seveceksiniz her şeyi aynı anda sunan bu güzel kenti. Ege mutfağını da burada deneyimlemeden yola devam etmeyin. Elbette yol üzerinde Cunda yaz aylarındaki kalabalığı üzerinden atmış, sarı yazın sakin ruh haline bürünmüş olarak bırakın büyülesin sizi.

Haberin Devamı

İzmir de sever eylülü ve eylül İzmir’e çok yakışır, kenti detaylı şekilde yürüyerek tanımaya gayret edin bence.

Efes yol üzerinde Bodrum’a giderken sadece önünden geçilen yer olmasın. Efes’e güzel bir zaman dilimi ayırın, baştan sona gezin antik kenti, güzeller güzeli arkeoloji müzesini de mutlaka görün. Söz Bodrum’dan açılmışken, Güney Ege de güzeldir sarı yazda. Yolunuzu rotanızı o tarafa çevirin, Bafa Gölü üzerinden Bodrum’a gidin. Size yolda müthiş manzaralar eşlik edecek. Bodrum’un her köşesinde, tüm koylarında da sakinliğin, huzurun tadını çıkarabilirsiniz artık bu ay.

Aslında sarı yaz eylülde her yere gidilir. Bence ertelemeyin. Biz kışa doğru gidiyor, doğa uykuya yatacak, ölecek derken, nasıl bir atak yapıp ayaklandığını kaçırmayın  sarı yazın.