Nur Başnur

Nur Başnur

-

Tüm Yazıları

‘Bonsai People’, Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali kapsamında gösterildi. Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus’un meşhur mikro-kredi uygulamasını anlatan filmden çıkarılacak dersler var

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali kapsamınnda sadece kendimize ve yakınlarımıza değil, içinde bulunduğumuz topluma, yoksullara, soluduğumuz havaya, meyvesini yediğimiz toprağa, balığını tuttuğumuz denize sorumluluğumuzu çok çeşitli bakış açılarından anlatan onlarca filmden biri de ‘Bonsai People’dı. Film, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus’un kendi cebinden 42 kişiye 27’şer dolar borç vermesiyle başlayan ve şu an dünyadaki her bin kişiden birine yardım edecek kadar büyüyen mikro-kredi uygulamasını anlatıyordu. Filmin bir bölümünde Yunus, her insanın doğuştan girişimci ruhuna sahip olduğunu söyleyip “Bonsai’nin gerçek bir ağaçtan tek farkı boyutlarıdır” diyerek, yoksullar için hayata geçirilmiş bu mikro- finansman modelinin gücünü anlatıyordu.

Muhammed Yunus Türkiye’de
Muhammed Yunus, Türkiye’ye yakın biri. Yakın olmasının temel sebebi TISVA (Türkiye İsrafı Önleme Vakfı) Başkanı Prof. Aziz Akgül’ün mikro-kredi sistemine inancı ve bu inaçla Türkiye’de yoksullar lehine çok başarılı projeleri hayata geçirmeyi başarmış olması. Aziz Akgül, hem TİSVA hem de Türkiye Grameen Mikro Finans Programı kapsamında bugün 65 ilde 58 bin kadının mikro-krediden yararlarak ciddi başarı hikayeleri yazmasına önayak oluyor. Şahsen ben Diyarbakır ve Ankara’da çok örneği bizzat gözlemledim.
Muhammed Yunus, bu akşam Turkcell’in mikro-finasman uygulamasına getirdiği bir yeniliğin lansman gecesine katılmak için İstanbul’da. Toplumsal sorunların çözümünde devletlerin, kurumların, şirketlerin kısıtlı kaynaklarla tek başlarına yeterli olamayacaklarını, sosyal işletmecilik anlayışıyla kurulacak işletmelerin kar yerine faydayı maksimize eden yapılar olarak yoksullukla mücadelede çok daha etkin olduğunu örneklerle anlatacak.

Türkiye’de durum ne?
TISVA ve Turkcell mikro-kredinin yaygınlaşması için stratejik işbirliği kararı aldı. Ekonomiye Kadın Gücü Projesi kapsamında verilen desteğin ilk aşamasında, mikro-kredi kapsamında çalışan 300 kişi için, cep telefonu üzerinden kredi takibi ve tahsilat yapmak mümkün hale getiriliyor. Böylece hem insan kaynağı israfından, hem ödemelere ilişkin kayıp ve kaçaktan ciddi tasarruf sağlanacak ve bu, yine kredi olarak kadınlara dönecek. Proje, ‘Akıllı Kart’ sistemiyle ilerleyecek. Böylece mikro-kredi uygulamalarında dünyada bir ilk gerçekleştirilerek ‘Cepte Para Teknolojisi’ hayata geçirilmiş olacak.

Haberin Devamı

OBAMA AVLAMAK YASAK

Haberin Devamı

Tennessee ve Alabama ırmaklarında yaşayan bir tatlı su levreğine ‘Etheostoma Obama’ adı verildi. Sebep, ABD Başkanı’nın temiz enerji ve çevre koruma konusundaki duyarlılığı. Tabii bir Türkiye vatandaşı olarak benim de canım çekti, bir balıkta, kuşta başbakanın, cumhurbaşkanının adı olsun, amma...

ROBERT REDFORD’DAN ÖĞRENDiKLERiM

1. Bir erkek 76 yaşında da hâlâ çok çekici ve baştan çıkarıcı olabiliyormuş
2. Bilgelik yolunda yürümek başlı başına bir çekicilik nedeniymiş
3. Şöhret ve paranın insanı, insanlığından etmemesi pekala mümkünmüş.
4. Gösteri toplumunun mabedi Hollywood’dan çıkıp da, sinema sanatı adına iyi işler yapmak mümkünmüş.

Haberin Devamı

ADI GRAMLA TADI KiLOYLA

Meşrutiyet Caddesi’nin yeni lezzet durağı Gram, lezzeti kiloyla sunan bir lokanta. Akşamları da en çok 16 kişilik özel yemek yenebiliyor. Şef Didem Şenol Tiryakioğlu’nun Maya’dan sonraki bu yeni mekanını merak ediyordum. Az, öz ve mevsimine göre seçilmiş malzemeyle yapılmış, gayet şahane bir mutfak. Benim gibi balkabağını tatlı dışında yemek isteyenlere önereceğim ıspanaklı balkabağı salatası, fırın pancar salatası, hamsi kuşu, uzun pişmiş hindi but... Hepsi birbirinden lezzetli, aklınızda olsun, yolunuzu düşürün.