Oğuz Örnek

Oğuz Örnek

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Milliyet Ege’nin haberi;
“Portekizli golf yatırımcısı Grupo Onyria, İzmir Özdere’deki Carpe Diem Claros Oteli‘nin yüzde 57’sini 25 milyon euroya alarak Türkiye’ye adım attı.”
“İnsanın köpeği ısırması” türünden bir haber bu. “Bayram değil, seyran değil, eniştem beni niye öptü?” kapsamına almak da mümkün. Antalya dururken, İzmir. Hem de Özdere. Hem de 25 milyon euro. Hem-i de Golf!
Oysa; 35 yıldır turizm dramları ile nam salmıştır Menderes ilçesine bağlı bu mahalle. Yatırım yapmayanın bir, yapanın bin pişman olduğu ticari deneyimlerle anılır bu bölge. Yatak kapasitesi ittire-kaktıra 35 yılda 9 bin olabilmiştir 40 kilometrelik bu sahil şeridinde. Yatakların 3 bin 500’ü Türk Hava Kuvvetleri ile Merkez Bankası Eğitim Kampları’nda bulunur; Hititler’den bu yana 20 ulusu bağrına basmış bu tarihi bölgede.
Kışın 15 bin, yazın 100 bin nüfus barınır bu yerde. İddiaya göre “Bedava çay” yalanı vardır otellerinde. “Baştan pazarlık yapın!” uyarısı yapılır motel ve pansiyon müşterilerine. Ortamın tarifi; “Ekstralar şişiriliyor. Hesabınızı iyi tutun. Şezlong az, Müessesenin umurunda bile değil” olarak dolanır dillerde. “Para peşin!”in pişmanlığı; “Yan tarafta Çingene çadırları var. Gece uyuyabilene aşk olun. Vur patlasın, çal oynasın. Kaçamazsınız iade yok. Dikkat!” diye düşer internete. “Özdere’de 10 yıldır yaşıyorum. Eskiden en azından Çukur Altı merkezden denize girebiliyordum. Ama (...) otel olduğundan beri giremiyoruz. Nedeni de fosseptiklerini denize boşaltmaları” denilerek gönderme yapılıyor denetimsizliğe...
Portekizli yatırımcı, biri Fransa’da dünyanın en büyük 5 golf oteline sahip. Özdere’de geçen sezon açılan Carpe Diem Claros oteline 27 delikli golf sahası kuracak. 5 milyon euro daha harcayacak.
Araştırdım; dünyada 70 milyon insan 27 bin sahada golf oynuyor. Avrupa’da 17 ülkede 6 bin 200 saha var. Yılda 2 milyar dolar getiriyor. Avrupa’da 8 milyon golf oyuncusu var. İspanya senede 16.5, Portekiz 15 milyon dolar kazanıyor. Bir golfçünün günlük harcaması 250-500 euro arasında değişiyor.
Sonuç; elin oğlu gözünü karartıp, geldi. Umarım, kaçırmayız. Artık bir ortasını bulalım bu işlerin. Sorunları aramıza alacağımıza, yan yana gelip karşımıza alalım. 2 saman balyası, birbirine bağlı 2 eşek hikayesi. Eşekler ayrı yöne gidince, balyalara karşıdan bakıyorlar malumunuz...