Oğuz Örnek

Oğuz Örnek

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“Bordo çamaşır makinesi beyaz eşya kapsamına girer mi?”
TV reklamında dönen soru bu.
Cüzdanlar teknolojik gelişmeleri yemiyor olsa gerek.
Sanayide görselliğe dayalı değişimin para ettiğine işaret bu yaklaşım.
Turizm de bir sanayi dalı. “Bacasız” türünden. Tatil üretiyor. Onda da görselliğe dayalı değişim işaretleri var. Doğa, güneş Allahın verdiği. Geriye birkaç boncuk eklemek kalıyor. O da turizm yatırımcısın yaratıcılığına bağlı.
“Tatil seni özledi...”
TV reklamında dönen davet bu.
“Birader nerelerdesin?” türünden.
Tamamen “duygusal”...
Adam gelecek de aradığı konaklama değil. Boncuk arıyor. 5 yıldızlıyı yabancıya terk etmiş. Değişiklik istiyor. Bir anlamda kaçış. Alternatif. Sessiz, sakin.
Sadede gelelim. Kiralık tekne. İster 1, gün, ister 1 hafta.
“Lamborgini bizim neyimize, bize Lamba Cini lazım” demeyin. Türkiye’de Mavi yolculuk ya da paket tur için hizmet veren tekneler değil çünkü kastımız. Belediye otobüsünü geçen 200 kişilik günlükler de değil. Sahibinden olanı.
Sahipleri, motoryat ve yatlarını kullanmadıkları zaman dilimlerinde kiraya vermeye başladılar. Bakım-personel-sigorta-marina kirası yükünü hafifletmek için. Model dünyanın gelişmiş ülkelerinden alındı. Uygulama turizm şirketlerince de kabul gördü. Zira yükü hafifletti. Aklın ve mantığın kabullendiği bir iş oldu.
İstanbul’dan Antalya’ya 26 özel marina işletmesi var. 20’si Ege sınırlarında. 6’sı Marmara ve Akdeniz. Sayısı az iken sorun yoktu. Yat sahipliği zenginlik ölçüsüydü o zamanlar. Değişim, gelişimi getirdi; deniz fantezilerimiz 5 metrelik kürekli kayıklarla sınırlı olmaktan çıktı son 25 yılda. Bugün de “Seni uzaktan sevmek aşkların en güzeli” bakışını tarihe gömdü. “Halka açılımı” getirdi.
Şimdi; Ege kıyılarındaki marinalarda bağlanabilen özel gezi ve tekne sayısı 4920. Bunların yarısı tatilini Türkiye’de geçiren deniz gezgini yabancıların. Diğer yarısı da teknesini fırsat buldukça kullanabilen yerli ve yabancıların. Halka açılımlar işte bu dilim içinde. En küçüğü 11, en büyüğü 17 metre. Tek kamaralı olan balayı teknesi de var, 3 kamaralısı da. Emlak deyimiyle 1+1, 2+1, 3+1... Mutfaklı-banyolu.
İstanbul’da oldukça yaygın. Marmara’dan Ege’ye inmiş durumda bu akım. İster günlük, ister haftalık, ister aylık, ister sezonluk. Kiralık yazlık ev gibi. İster 2 kişi, ister 4, isterseniz 6 kişi ile sınırlama keyfiyetiniz var. İster iş görüşmeleriniz, ister misafirleriniz, ister aileniz için “Sahibinden Kiralama” mümkün.
Allahın verdiği deniz, doğa, rüzgar. Keyfiyete bağlı adrenalin. Akşamları sakin berrak bir koy. Seçim sizin. Allah muhafaza; hayallerinizin ötesine geçmek bile elinizde.
Talebiniz olması durumunda yerel turizm işletmeleri yardımcı oluyor. İkinci yol bu beldelerde yaşayan yakınlarınızdan yardım istemek. Üçüncü yol, otel ya da apartta kalıyorsanız, görevlilere sormak. Dördüncüsü marina gezisi yapmak, tekne sahiplerine sormak. Sonuncusu da tatil yöresindeki bakkala-markete sormak. Bir de masa başında internet sayfaları.
Rakamlar günlük 400 ile 900 lira aralığında. Taleplerinize ve teknesine gore değişiyor bu rakamlar.
Belediye otobüsü, dolmuş, taksi, kiralık araba, kiralık şöförlü araba tercihi türünden bir durum bu. Lamba cini elinizde.