Oğuz Örnek

Oğuz Örnek

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yaz tatili içerikli denge sorunlarımız var şu aralar...
Fiziksel, kimyasal, iklimsel... Fizikselde göbeğimizle-kalçalarımızla kavgalıyız. Kimyasalda mutluluk hormonlarımızın, ekonomik diyete bağlı tansiyon problemi var. İklimselde ise güneşe. Göbek-diyet-güneş üçlemesinden anlaşılacağı üzere; denge sorunumuz, mevsimsel kaynaklı...
Siyaseti geçmiş durumda millet. Piyasalara endeksli 365’te 15 gelen rüyayı düşünüyor herkes. Yıllık izini... Hem de maaş-tüketici kredisi-kredi kartı üçgenine rağmen... Okullar kapandı. 61. hükümet seçildi. Sınavlar biter gibi oldu... Haziran izini alanlarda küfrün bini bir para. Havalar kötüydü zira... Japonya depremi radyoaktif bulutlanmasından Temmuz ayı da küfür nasibini almasa bari.
Özetinde; arz ve talepte de denge sorunu var. Arz; turizmci ile ilgili bir durum. Sunacak ki kazanacak. Talep ise yıllık izin rüyası kuranları kapsıyor.
Dibi olmayana “Ultra” diyorlar. Sunulanla sınırlı olana ise “Tam Pansiyon”. Sabah-akşam yemeği bedava, içecek ücretli olanın adı “Yarım pansiyon”. “Oda-Kahvaltı” olanı var. Bir de yeme-içme size ait, 8-10 odadan ibaret “Butik” dedikleri..
Ultrası, tam yarım pansiyonu, oda-kahvaltılısı, butiği ile Ege’de genel rakam aralığı şu;
Asos 136 ile 110 lira, Edremit 80 ile 113 lira, Ayvalık 68 ile 180 lira, Çeşme 102 ile 156 lira, Urla 45 ile 300, Karaburun 45 ile 100, Bodrum 88 ile 120 lira, Dalaman 79 ile 81 lira, Didim 42 ile 89 lira, Fethiye 63 ile 296 lira, Kuşadası 72 ile 168 lira, Marmaris 86 ile 185 lira, Seferihisar 94 ile 125 lira.
Temmuz indirim kampanyalı rakamlar bunlar. Tek kişi ve günlük hesaplayacaksınız. Turizmcinin elinden bu kadarı geliyor. Yüzde 25’e varan indirim. Dahası kurtarsa, mekan sizin. Zira onları Avrupa’daki ekonomik kriz vurdu. Mayıs-Haziran’dan sonra Temmuz da işletmeciden küfür nasibini almış durumda anlayacağınız. Kaldı geriye; Ağustos-Eylül...
Hemen kararmayın. Tatil defterini kapatmaya kalkmayın. Çıkmadık candan umut kesilmiyor. Çünkü; mutluluk hormonlarımızın ekonomik diyete bağlı tansiyon sorununa ilaç bulundu. Hem de 2 yıllık denemeden sonra. Ülkem insanı imzalı. Sosyal dayanışma patentli. Döner sermaye sistemli.
İnternetin başına geçin. Arama motoru sayfasına “Günlük Kiralık” yazın. Kesmedi; “Günlük kiralık yazlık” yazın. Yine kesmez ise “Günlük kiralık müstakil yazlık”... Çıtayı yükseltecek olursanız; “Günlük-Aylık Kiralık Havuzlu Villa” da deneyebilirsiniz. Sayfa açıldığı zaman kum gibi sayısız seçenek çıkacak. Ya sahibinden ya da emlakçıdan. Taban rakam 30, tavan rakam 100 lira. Temmuz fiyatı bunlar.
Havuzlu sitede 3 oda 1 salon mu istersiniz, denize 100 metre müstakil yazlık mı tercih edersiniz, yoksa havuzlu tripleks villaya mı göz dikersiniz, seçim sizin... Üstelik; kimi orta halli, kimi modern eşyalı. Vasat yok. Rakam kişi başı değil. Mekan sizin. İster 1 aile gidin ister 2 aile. Oda ve yatak sayısı yetiyorsa tamam. Çevreye rahatsızlık vermemek şartıyla. İster 1 hafta, ister 1 ay kalın, göz kararttığınız sınıra göre günlük ya 30, ya da 100 lira...
Yazlık sahibi mutlu. Gidemediği mülkü para getiriyor. Emlak sektörü memnun. Para dönüyor. Tatili gelen huzurlu. Cebini zorlamıyor.
Nasıl ilaç ama?