Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Ülkemizde her yıl daha fazla botoks ilacı satılmakta yani daha fazla uygulanmakta. Geçen sene Türkiye’de yüzde 50 daha fazla botoks satılmış. Satılan ilaca göre yapılan hesaplamada 2013’te yaklaşık 110 bin botoks uygulaması yapılırken 2014’te bu sayı 165 bin olmuş.

BOTOKS PATLAMASI

Botoksun yüzde kullanım alanları fazla ve usta ellerde başarı garanti.


Güzellik zehiri botoks
Madonna’nın bir TV programında söylediği gibi bu madde bir ‘beauty poison’ yani ‘güzellik zehiri’. Botoks’u 1980 yılında bir kilo olarak imal etmişler ve hâlâ sulandırıp satıyorlar. Bilinen en kuvvetli zehirlerden biri olan botoksun bir kaşığı, Karadeniz’e dökülse, denizde canlı bırakmaz. Size enjekte edilen maddeyse logaritmik olarak bin defa sulandırıldığı için teorik olarak zehir sayılmıyor.

Botoks yaşı 25’lere indi
Artık gençler de botoks yaptırıyor. Amerika’da yapılan bir araştırmada botoks uygulamalarına ne kadar erken başlanırsa yüzün yaşlanması da o kadar gecikir sonucu çıktı. Deri altındaki yüz adalesi gevşeyince yüz derisi kıvrılmıyor ve kırışık dediğimiz deri yırtılmaları oluşmuyor. Yani yüz germe ameliyatınız gecikiyor.

Haberin Devamı

Botoksun faydaları
Botoks sonrası yüzünüz yorgun görünmüyor. Yüzünüz daha yavaş sarkıyor ve kırışıyor. Botoks çıktığından beri alın germe ameliyatlarına gerek kalmadı, alna botoks uygulaması sonrası ameliyat olmuş gibi kaşlar kalkıyor. Uygulama sonrası sanki tatilden gelmiş gibi dinlenmiş ve gergin görünmeyen bir yüzle dolaşıyorsunuz. Bu görünüm, önemli mevkilerde olan işadamı ve kadınlarında çok önemli. Böylece iş yaptıkları kimseleri daha kolay ikna edebiliyorlar. En olumlu özelliği ise 4 - 6 ay sonra etkisinin kaybolması. Beğenmezseniz bir daha yaptırmazsınız, beğenirseniz devam edersiniz.

Botoksun zararları
Usta ellerde fazla bir tehlikesi yok. Ancak uygulama sonrası göz kapaklarında hafif bir şişme (su toplanması) olabiliyor ve bu her iki gözde farklı miktarlarda olunca, hasta göz kapağının düştüğünü zannediyor. Bu ödem yani şişlik 4 - 5 gün içinde kayboluyor. Biriken suyu gidermek için göz kapağı lenf drenajı faydalı.
En sık görülen yan etkiyse iğnenin girdiği yerlerde olabilecek ufak kanamalar. Bu genellikle kaçınılmaz, doktor iğneyi damarları görmeden yaptığı için deri altı damarlarda kanama oluyor. Botoks alında bir zehir ama size enjekte edilen miktarlarda zararsız, hatta on katı bile enjekte edilse zehirlenmezsiniz.

Sonrasında doğal görünmelisiniz
Yüze fazla botoks sıkılırsa bütün adaleler hareketsizleşir ve donmuş yüz (frozen face) dediğimiz görünüm ortaya çıkar. Bu durum çirkin, doğal değil ve birçok insan tarafından itici bulunur.