Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Amerikan Yüz Plastik Cerrahi Derneği’ne göre, çene büyütme ameliyatlarının sayısı arttı

Çene ucu, aynı burun gibi kalıtsal olarak belirlendiği için burunları büyük aileler gibi çeneleri ufak aileler de var. Genellikle burnu büyük olanlarda çene ufak kalır veya ufak çene buruna daha büyük bir görünüm kazandırır.
Bazı toplumlarda büyük çene güç, kendine güven ve otorite olarak görülür.
Ufak çeneyse ruhsal zayıflık ve kararsızlık olarak tanımlanır. New Yorklu plastik cerrah Antell’e göre, başarılı kadın ve erkeklerin yüzde 90’ının çeneleri büyük ve köşeli. Buna Alman şansölyesi Angela Merkel, eski Amerikan başkanı Bill Clinton gibi örnekler verilebilir.

Çene kemiğimiz ufalıyor
Eskiden çene ucunu büyütmek için kemikler kesilip çene öne doğru çekilirdi. Bu ameliyattan sonra iyileşme aylarca sürerdi. Günümüzdeyse dolgu maddeleri ve protezlerle çene anında büyütülür. Çene protezleriyle sadece çene ucu büyütülmeyip, çeneye köşeli bir görünüm de verilir.
Protez konmasından sonra bir hafta içinde hasta iyileşir ve işine döner. Dolgu maddesi olarak kullanılan hyaluronik asit kısa ömürlü, en fazla 8 - 9 ay vücutta kalır. Organik kireç içeren ve mercan kayalarından elde edilen diğer dolgu maddesiyse 1 - 2 sene kalıcıdır. Brezilya’nın ardından Avrupa’da da yaygınlaşan yapay kemik tozu (akril) içeren dolgularsa çok daha uzun ömürlü.

Dolguyla büyütülebilirsiniz
Hastanın kendi vücudundan alınan yağ, enjektörlere konup çene içine, kemiğe yakın olarak enjekte edilir.
Enjekte edilen maddenin bir kısmı su olduğundan uygulamayı yapan doktorun gereğinden fazla yağ sıkması veya uygulamanın birkaç defa tekrarlanması gerekebilir. Dolgudan sonra başarı hemen gözlenir ve eve gidebilirsiniz. Ancak yağın ömrü kısa ve daha çok sertleşip mikrop kaptığından hastaya zarar verebilir.
Bu nedenle uzun süre kalıcı sentetik dolgu maddeleri daha çok tercih edilir.

Ameliyat kalıcı oluyor
Çene protezi ameliyatı basit bir uygulama. İşi bilen bir doktor 20 - 30 dakikada ameliyatı bitirir. Çene altına ufak bir kesi gerekir. Bazen dikiş bile atılmaz. Şişliği, 5 - 6 günde iner. Eskiden ameliyatla bir kaburga parçası alınıp, çeneye konmaktayken bu zor ameliyat artık günümüzde uygulanmaz, zaten gerek de yok.
Günümüzde protezler ‘silikat’ denen zararsız bir silikon türevinden yapıldığı için çok güvenli. Kansere neden olmaz ve sertleşmez. Bazen protez olarak hastanın yüz germe ameliyatında kulak önünden çıkartılan veya eski bir ameliyat izinden alınan deri parçası protez gibi kullanılır.
Vücudunda silikon istemeyen hastalar, genellikle bu yöntemi seçer. Sadece çene ucu değil, çene köşeleri de dolgu veya protezle büyütülür. Biz buna ‘Süpermen çenesi’ diyoruz. Çenenin her iki yanına konan protezler sayesinde çene köşeli bir hal alır, ancak bu görünüm sadece erkeklerde estetik görünür. Kadınlarda büyük ve dört köşe bir yüz yerine oval bir yüz güzeldir.