Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fransızlar, “Bir kadının saçları onun başında taşıdığı tacıdır” der.

Kadında saç kaybı

Kadınlarda saç dökülmesi her zaman hastalık belirtisi değildir. Mensturasyon günleri, hamilelik, kilo alma ve menopoz gibi dönemlerde saç dökülmesi yoğunlaşır. Menopoz sonrasıysa kadınlık hormonları azalıp, yerine kanda erkeklik hormonları artacağından kadınlarda erkek tipi saç kaybı görülür.
Günde 100 adet kadar saç dökülebilir ama uzun süre saç dökülüyorsa önlem almanız gerekir.
Stres hormonları saçları döker, bu nedenle sıkıntılı ve stresli kadınların saçları daha azdır.
Yönetici kadınlarda saç kaybı çok yaygındır. Saçlarına iyi bakmayan kadınların saçları kırılır ve eksilmiş gibi görünür ama gerçekte bu sadece saç kalitesinin azalmasıdır. Kadın tipi saç dökülmesinde saçlar tepede eksilir. Erkek tipi saç dökülmesindeyse sadece şakaklar açılır.
Saçları sık yıkamanızın hiçbir sakıncası yok. Sadece sabun saçlara zararlı.
Diyet sırasında saçlar azalır, bu durum diyet sonrası kendiliğinden düzelir. Guatr hastalığında, demir eksikliğinde, depresyon ilaçları alımında ve ucuz şampuan kullanımında saçlar dökülür. Sıcak havayla saçları fönlemek de zararlı. 60 derecenin üzerindeki ısı, saç köklerini bozar. Cıva, kurşun ve diğer bazı tehlikeli çevre zehirleri de saçları döker. Bütün çabalara rağmen kadın saç dökülmelerinin yüzde 20’sinde sebep bulunamaz ancak tahmin edilir.

Tedavi yöntemleri
Saçlara sürülen kadınlık hormonu içeren sıvılar, kadınlar için en etkili ilaçtır. Ancak ilaç kullanımı sona erince saçlar yine dökülür. Ağızdan alınan erkeklik hormonu karşıtı ilaçlar da saçların dökülmesini azaltır. Doktorunuz kanınızdaki demir açığını kapatmalı ve vücut demir depolarını da doldurmalı. Tiroit bezi de normal çalışmalı, aksi halde saçlar dökülür.

PRP (Onarıcı kan hücreleri)
Yüz derisini gençleştiren PRP’de bulunan büyüme hormonları ve onarıcı hücreler saçlarınızı besler. PRP sigaranın neden olduğu zararları azaltır, kırık saçları toparlar ve az da olsa yeni saçlar çıkarır ama asla bir saç ekiminin yerini tutmaz. Ancak saç ekiminin de estetik faydaları tartışılır. Ekili saç hemen belli olur ve görünümü doğal değildir.
Unutmayın: Saç boyası ve perma saçları dökmez. Sıcak fön ve koparırcasına saçları fırçalamak zararlı olabilir. Sabun kullanmayın, şampuan sonrası saçı iyice durulayın. Saçlarınızı aşırı gererek topuz yapmayın yoksa başınızdaki kıymetli tacınızı kaybedersiniz!
Kadın tipi saç dökülmesi tepe bölgesinden başlamak üzere bütün kafada yaygındır. Tedavisi mümkündür. En etkili yöntem kanınızdan elde edilen PRP enjeksiyonlarıyla kendi saçınızı kendi kanınızla onarmaktır.