Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Üniversitedeki hocalarımız, “Selülit’in çaresi yoktur, ne yaparsan yap tekrar gelir” derlerdi. Doğa erkeklere iltimas geçmiş ve onlara selülite neden olan deri altı bağlarını vermemiştir, yani erkeklerde selülit olmaz. Kadınlarda bulunan bu bağlar, çeşitli nedenlerle kısalır, elastikiyetlerini kaybeder ve deriyi aşağıya çekerlerse portakal kabuğu görünümüne yani selülite neden olur.

Yağ azsa selülit de az olur

Kilo alırsanız selülitiniz artar, şişen ve yağlanan bacak dokusu sonucu bağ dokusu sertleştiği için esneyemez ve çukurlar oluşur. Selüliti azaltmak için bacaklarınızdaki kilolardan kurtulmalısınız. Diğer yandan normal kilolular zayıflayınca da bacakları deforme olabilir.

Haberin Devamı

Eskiden kullanılan mezoterapi, etkisi çok az olduğundan günümüzde kullanılmamakta. Onun yerine PRP yani kendi kanınızla bağ dokusunu yumuşatma yöntemi daha başarılı ve yaygındır.

SELÜLİTİN  ÇARESİ VAR MI

Kaba derinizi iki parmağınız arasında sıkınca portakal derisi görünümü meydana gelirse, selülitiniz vardır. Tedavide gecikirseniz görünüm devamlı kötüleşir.

Ameliyatlar kısmen faydalı

Yüzeysel yağ emme faydalı bir çözüm olabilir. İnce borularla sadece deri altı yağları emilerek gerginlik azaltılır. Doku gevşer ve çukurlar kaybolur. Diğer bir cerrahi yöntem de ufak bir keskin cisim veya makasla deri altına girilerek (subcision) sertleşmiş bağların birer birer kesilmesidir.

En son Japonya’daki çalışmamda, bir cerrahın dört hemşiresiyle beraber yüzü koyun yatan hastanın bacaklarındaki deriyi aşağı çeken bağları birer birer kesmesine şahit oldum. Hastada varis olduğundan aşırı kanama olmaktaydı.

SELÜLİTİN  ÇARESİ VAR MI

Fransızlara göre selülit, evinizdeki yatağın veya koltuğun kapitone düğmeleri gibi derinizi aşağıya çeken bir hastalıktır. Kesilerek bu durum düzeltilir.

Krem değil, masaj önemli

Selüliti olanlarda bacak dokusunda sıvı toplanmıştır ve elle veya daha iyisi modern makinelerle yapılan masajlar, bu suyu uzaklaştırır ve 1 - 2 günlük şifa sağlar.

Eskiden, “Kahve içenlerde selülit olur” denirdi. Günümüzdeyse insan yağına kafein dökünce yağ dokusu büzülmekte, yani tam aksi olmaktadır.

Haberin Devamı

Kremlerin bir çoğunun deri içine girdiği şüphelidir. Esas olan yapılan masajdır. Bacaklara yapılan mekanik masajlar, radyo frekans, lazer ve ultrason uygulamaları, kan dolaşımını artırarak sertleşmiş cilt altı bağlarını yumuşatır ve engebeleri düzeltir.

Uygulama en az 45 dakika sürmeli ve haftada 1 - 2 defadan 8 - 12 defaya kadar tekrarlanmalıdır. Bu yöntemlerle yüzde 25 - 75 arası bir düzelme olur.

Hareket ve beslenmeye dikkat

Selülit, romatizma veya adale ağrıları (fibromyalji) gibi bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Yaşam tarzı ya da beslenmemizle hastalığı tetikleriz.

Siz de her şeyi doktorunuzdan yani bizden beklemeyin, sert fırçalarla kabalarınızı duş altında fırçalayarak dolaşımı hızlandırın, sıhhatli beslenin ve bol bol hareket edin. Çünkü sporcularda daha az selülit olmakta.

Unutmayın; selülitin tam olarak tedavisi yoktur. Yapılan masajlar, iğneler ve yağ emmeyle geçici düzelme sağlarsınız. Tatil öncesi yapılan bir uygulamayla yaz süresince daha mutlu olacaksınız...

Haberin Devamı

SELÜLİTİN  ÇARESİ VAR MI

Evde kendiniz özel fırçalarla kan dolaşımını hızlandırıp birikmiş doku suyunu bacaklarınızdan uzaklaştırabilirsiniz.