Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Önceki gün, ABD ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde % 5.7 büyüdüğünün açıklanmasını izleyen saatlerde Başkan Obama’nın baş ekonomi danışmanı olan Larry Summers karşımızdaydı. İlk soru olarak büyüme rakamını nasıl değerlendirdiği soruldu Clinton döneminde Hazine Bakanı olan Summers’a. Deneyimli ekonomistin cevabı ilginçti: “Resesyondan çıkmak için aldığımız kapsamlı önlemlerin ilk sonuçlarını alıyoruz ama şampanya patlatmak için çok erken, işsizlikte anlamlı bir azalma olmadan büyümeye sevinemeyiz”, dedi Summers.
Summers dün yapılan “Dünya Ekonomisinin Görünümü” konulu panelde de aynı noktanın altını çizerek “ABD ekonomisindeki rakamsal büyümenin bundan sonraki çeyreklerde de sürmesini bekliyoruz ama halk için, geniş kitle için resesyon sürüyor”, dedi.
Summers’a göre ABD ekonomisinin orta sınıfı da rahatlatacak kalıcı büyümeye geçmesi için yapısal reformlara ihtiyacı vardı ve bu da zaman alacaktı.

IMF Başkanı uyardı
Aynı panele katılan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn dünya ekonomisinin beklenenden daha çabuk ve daha hızlı büyümeye geçtiğini, ancak bunun büyük ölçüde devlet desteğiyle sağlanan, kırılgan bir büyüme olduğunu belirtti. İki yıl önce Davos’ta yaptığı konuşmada, krizden çıkış için devlet desteğinin gerekli olabileceğine dikkat çekerek çoğu kimseyi şaşırtan IMF Başkanı, dün yaptığı konuşmada da devlet desteğini erken çekmenin bedelinin ağır olabileceğini hatırlattı. Strauss-Kahn, finans kesiminde yapılması gereken reformların da mutlaka keresel bir koordinasyon içinde yapılmasını önerdi.
Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde da özellikle Avrupa’daki büyümenin yetersiz kalacağını belirterek devlet desteklerinin geri çekilmesi konusunda çok dikkatli davranmak gerektiğini söyledi.
IMF Başkanı’nın da belirttiği gibi, 2010 yılında dünya ekonomisinde iki vitesli bir büyüme yaşanacak. ABD, Avrupa ve Japonya’da özel sektörün bayrağı eline alıp büyümeyi hızlandırması geciktikçe büyüme de kırılgan yapıda olacak. Buna karşılık Asya’da ve bazı diğer ‘Yükselen Pazar’ ekonomilerinde hızlı büyüme sürebilecek.

Farklı büyüme modeli
Dünkü panelde konuşan Çin Halk Bankası Başkan Yardımcısı Zhu Min ile Hindistan Planlama Komisyonu Başkan Yardımcısı Montek Ahluwalia, zengin ülkelerin artık rüyasını bile göremeyeceği
% 8-9’luk büyüme hızı hedeflerinden söz ederken kriz sonrası dönemde iç pazarın genişlemesine dayalı büyüme modeline öncelik verileceğini de müjdeledi. Zhu Min’e göre geçen yıl Çin ekonomisi % 8.7 büyürken özel tüketim % 15.6 artmıştı ve iç pazarı genişletmeyi amaçlayan uygulama devam edecekti. Bunlara bakarak, iç pazara dönük büyüme modelinin yeniden moda olacağı bir döneme girilmekte olduğunu söyleyebiliriz.
Başta Deutsche Bank Başkanı Joseph Ackermann olmak üzere dünkü panele katılanların vurguladığı bir diğer nokta ise 2010 yılının da belirsizliklerin sürdüğü ve dalgalanmaların yaşanabileceği bir yıl olabileceği idi.

Haberin Devamı

2010’da güven vermeyen büyüme

Dünya Ekonomisinin Görünümü paneline katılan ekonomi dünyasının ağır topları ve Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, panelden sonra bu yıl Güney Afrika’da yapılacak olan Futbol Dünya Kupası’nın tanıtım şenliklerine de katıldı.