Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

DAVOS

Küresel ekonomide hedef küçültme yarışına Dünya Ekonomik Forumu ahalisi de katıldı bu yıl. Dünya Bankası ve İMF’nin dünya ekonomisi için 2012 yılı büyüme tahminlerini aşağı çekmesine paralel olarak Davos’ta esen hava da 2012 beklentilerinin hiç de parlak olmadığını gösteriyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucu Başkanı Klaus Schwab her konuşmasında Forum’un risk raporuna da yansıyan riskleri vurguluyor ve “bıçak sırtında bir dünya”dan söz ediyor. İngiltere Başbakanı David Cameron da dün yaptığı konuşmaya “tehlikelerle
dolu bir dünyada yaşamakta olduğumuzu” belirterek başladı ve özellikle Avrupa’nın ağırlaşan sorunlarını vurguladı.

CEO’lara inanılır mı?
PricewaterhouseCoopers (PWC) adlı uluslararası kuruluşun her yıl Davos’ta açıklanan “küresel şirket CEO’larının beklentileri” raporunda da 2012 ve sonrası için hayli kaygılı bir tablo ortaya kondu. PWC’nin CEO’su Dennis Nally, Davos’un ünlü Belvedere otelinin barında bu yılki raporun sonuçlarını açıklarken benim aklıma beş yıl önce, yani 2007 yılının ocak ayında aynı mekânda söylenenler geldi. PWC’nin o zamanki CEO’su Samuel Di Piazza o günkü açıklamasında, on yıldan beri yapılmakta olan küresel CEO’ların beklentileri araştırmasında iyimserlik dozunun rekor kırdığını belirtiyordu. Ben bu aşırı iyimserlik tablosunu hayli yadırgamış ve 25 Ocak 2007 tarihli Milliyet’te yayınlanan yazıma “Kaygı, endişe, tehdit ve risk gibi sözcüklerin hiç moda olmadığı, tozpembe bir dünyada yaşamak istiyorsanız buyurun CEO’ların dünyasına,” cümlesiyle başlamıştım.
Anımsanacağı gibi 2007 yılı küresel ekonomideki depremi tetikleyen gelişmelerin başladığı yıldı ve böyle bir yıla girilirken küresel şirketlerin tepe yöneticilerinin geleceğe dönük iyimserliği tavan yapmış, ben de bununla dalga geçmek gereğini duymuştum. Salı akşamı, PWC’nin bu yılki CEO araştırmasının sonuçlarının açıklandığı toplantıda bu kez olumsuz beklentilerin ağır bastığı bir tablo ortaya kondu. 2008’de yaşanan büyük depremin etkisiyle 2009 başında beklentileri dibe vuran küresel CEO’ların 2010 ve 2011’de yeniden yükselişe geçen beklentileri bu yıl yeniden bozulmuştu.
İster istemez şu soru geçti kafamdan: Küresel CEO’lar bir kez daha yanılmış olabilir miydi? 2012 yılı krizden
çıkışın sinyallerinin güçlendiği bir yıl olabilir miydi?

Joker Avrupa
Ne yazık ki “evet” diye cevap veremiyorum bu soruya. Küresel CEO’ların şimdi sergilediği karamsarlık 2007’de görmeyi reddettikleri gerçekleri şimdi görmeye başlamış olmalarından kaynaklanıyor. Geçen yıl küresel krize yol açan sorunların teşhis edildiği ve çözüme giden yolun açıldığı umuduyla biraz daha iyimser olan CEO’lar aradan geçen bir yıl içinde tedavinin gerçekleşmediğini görünce artan belirsizliğin karanlığı içinde bulmuştu kendilerini.
Önceki gün George Soros’u ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’i dinlerken Avrupa’nın ne kadar karmaşık bir sorunlar yumağının içinden çıkmaya çabaladığını daha iyi anladım. Yalnızca ekonomik ve mali sorunları dikkate
alacak olursak 2012 yılının nasıl bir yıl olacağını Avrupa’daki gelişmelerin belirleyeceğini söyleyebiliriz.