Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

- Bandırma Vapuru deyince 19 Mayıs 1919, Atatürk’ün Samsun’a çıkışı gelir hepimizin aklına. Garip bir tesadüf, Bandırma Vapuru, 19 Mayıs 1915’te de Çanakkale Boğazı’nı geçen İngiliz E-11 denizaltısı tarafından Şarköy açıklarında torpillenmiş, batmaktan son anda kurtulmuştu.

- Tarihin tek cilvesi bu değil ama. Yunan askerlerinin İzmir’den denize dökülmesiyle sona eren Kurtuluş Savaşı’nı başlatan Bandırma Vapuru, 1894 yılında Osmanlı tarafından satın alınıncaya kadar Yunanlı bir armatöre aitti ve Pire Limanı’na kayıtlıydı.

Haberin Devamı

- Mustafa Kemal’i Samsun’a taşıdığı dönemde 41 yaşındaydı Bandırma Vapuru. Sadece 1915’te torpil yemekle kalmamış, 1912 yılında da Erdek’te kayalara çarpmış ve ağır hasar görmüştü.

Çanakkale geçildi Bandırma vuruldu...

- Tarih yazmak başka şey tarihe sahip çıkmak başka bir şey ya, Yunanlılar, Balkan Savaşı sırasında Ege Adaları’nın Yunanistan’ın eline geçmesinde büyük payı olan Averof zırhlısını müze gemi yaptılar. Biz, Bandırma Vapuru’nu 1925’te söküme yolladık. Çanakkale Savaşı’nın akışını değiştiren Nusrat mayın gemisi de, 1962’de özel sektöre satıldı, kargo gemisi yapıldı. 1990’da Mersin Limanı’ndan çıkarken battı, 1999’da çıkarıldı. Sadece kaburgası orijinal olan bu gemi şu an Tarsus’ta bir parkta sergileniyor.

- Tarihe sahip çıkmak dedim ama Meclis Başkanı’nın Atatürk adını anmadığı 23 Nisan ve 19 Mayıs mesajlarına bakınca, Bandırma Vapuru ya da Nusrat’ın hazin sonlarının da pek bir anlamı kalmıyor aslında...

MUHARREM İNCE’DEN BİR ECEVİT ÇIKAR MI?

- Muharrem İnce’nin hitabeti iyi ama kullandığı üslup Ecevit’ten farklı.

- Ecevit, 12 Mart’a destek yüzünden genel sekreterlik görevinden istifa edip, bir sene tüm Türkiye’yi dolaşmış, örgütle buluşmuştu. Muharrem İnce’nin öyle bir hikayesi yok, zamanı da olmadı.

- CHP İl Başkanları, İnönü’nün devrildiği Kurultay öncesinde Ecevit’e destek açıklaması yapmışlardı. Son CHP Kurultayı öncesinde İnce’ye öyle bir destek gelmedi. Ancak İl Başkanları olmasaydı CHP’nin adayı İnce olmazdı, o da ayrı
bir mesele...

Çanakkale geçildi Bandırma vuruldu...

- Bülent Ecevit, bir kadro hareketinin başı olarak CHP’nin başına geçti, Başbakan oldu, şu an Muharrem İnce tek başına...

Haberin Devamı

- Ecevit, CHP’deki hiziplerden sıkıldığı için DSP’yi kurmuş ve tüm çağrılara rağmen CHP ile işbirliği yapmamıştı. Bu yüzden Muharrem İnce’den bir Ecevit çıkması da gerekmiyor zaten..

YA STOKÇULAR KAZANACAK YA DA DEVLET...

- İzmir, Bursa, Malatya’da fıstıklı baklava üretmiyor baklavacılar. Boz iç Antep fıstık fiyatının Ramazan ayı ile birlikte yüzde 300 artması
bu eylemin sebebi.

- Bir yıl çok bir yıl az oluyor fıstık üretimi, buna yapılacak bir şey yok. Ama 2014 yılından beri hem İstanbul Rami’deki toptancılar hem Antep’teki Elmacı pazarı esnafı, hep aynı şeyi söylüyor, stok yapanların piyasayı yükselttiğini ve fiyatları belirlediğini anlatıyor.

- Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği’ne göre, stok yapanların elde ettikleri haksız kazanç 4 milyar 250 milyon lira.

- Baklavacılar ithalat yapalım diyor, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı fındıklı baklava yapın diyor. Öneri çok ama stokçulukla hemen mücadele edelim diyen yok.

Haberin Devamı

- İlaç, inşaat demiri gibi bir sürü sektörde insanların kanını emen stokçulara karşı Antep fıstığında zafer kazanılır mı? Haksız kazancın 4 milyon lira olduğu bir sektörde cezalar 4 milyon liradan az olduğu sürece zor, çok zor...