Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

- CHP Genel Başkanı, yüzde 20’ler bandına oturmuş oy oranının başarı olduğuna ikna etmeye çalışıyor bizi. Halefi Deniz Baykal da aynısını yaptı yıllar boyunca. Oysa 1983 seçimlerinde sol oyların gittiği Halkçı Parti yüzde 30 oy almıştı. Sonraki seçimlerde de SHP ile DSP oylarını topladığınızda rakam hep yüzde 30 ve üzeri oldu.

- CHP, 1973 seçimlerinde de yüzde 33, 1977 seçimlerinde yüzde 41,4 oy aldı. Oran önemli değil, her iki seçimde de sandıktan birinci parti olarak çıktı CHP. Şimdi, daha ilk turda kaybedilmiş bir seçime rağmen insanların Muharrem İnce’ye gösterdiği teveccüh, CHP seçmeninin partide liderlik sorunu olduğunu düşünmesindendir.

Haberin Devamı

- Bülent Ecevit, CHP’ye Genel Sekreter olduktan sonra smokinli Cumhuriyet bayramı balolarını iptal edip, yerine çay saatleri düzenlemişti. Ankara’nın gecekondu mahallerinde yaşayanlar ilk kez o zaman girmişlerdi Çevre Sokak’taki CHP Genel Merkezi’nin kapısından. Halka dokunan bir lider oldu Ecevit, oyları da öyle aldı.

CHP SEÇMENİ ERDOĞAN’A MI KIZMALI KILIÇDAROĞLU’NA MI

CHP SEÇMENİ ERDOĞAN’A MI KIZMALI KILIÇDAROĞLU’NA MI

- Deniz Baykal da SHP’de Genel Sekreterlik yaptı. Erdal İnönü anılarında “Deniz Baykal güvenilmez biri” diye özetlemişti o dönemi. Baykal’ın genel başkan olma arzusu yüzünden üst üste 3 sene, 3 kere genel kurul yaptı SHP, hepsini Erdal İnönü kazandı. Ecevit’in Genel Başkan olduğu dönemde de CHP’de Genel Sekreter Yardımcısı olmuştu Deniz Baykal. 1977’de yüzde 41,4 oy alan partiyi 1979’da genel kurula götüren muhalif hareketin başındaki isimdi.

- Bugün sağlık sorunları ve 80 yaşına rağmen Antalya’dan tekrar adaylık başvurusunda bulundu ve milletvekili seçildi Deniz Baykal. Diyelim ki eski genel başkana saygının gereği bu. Deniz Baykal, 2007’de, Ankara’dan, CHP’nin eski genel başkanı Hikmet Çetin’i aday göstermemiş, Nesrin Baytok’u liste başı yapmıştı.

- Başbakan olduğu dönemde Erdoğan’a istediklerini ileten vatandaşla hemen temas kurulsun diye, AK Parti İstanbul İl binasında gece görev yapan nöbetçiler vardı. Yıllar önce Baykal, ‘Avrupa Birliği’ başlıklı bir televizyon programına katıldı. Reklam arasında bir konuda görüşünü almak için aranan genel başkan yardımcısı emekli diplomatın haberi bile yoktu Baykal’ın televizyonda AB üzerine konuşacağından, uyuyordu garibim.

Haberin Devamı

- Gariplik o kadar çok ki.. Kılıçdaroğlu çarşamba günü ‘yandaş medyada manşet olduğumuz için çok sevinçliyim, demek ki doğru yoldayız’ dedi. Bir gün sonra, istifasını isteyenleri, partinin yandaş medyada tartışılmasına sebep oldukları gerekçesiyle kesin ihraç talebiyle disipline sevk edeceklerini söyledi.

- Seçim sonuçlarını değerlendirirken “yan yana gelmez denenleri birleştirdik” dedi ya Kılıçdaroğlu, 1974’te, bugün Saadet Partisi’nin devam ettirdiği Milli Selamet Partisi ile koalisyon kurmuştu CHP. Erdal İnönü DYP ile, Ecevit, MHP, ANAP ve DTP ile koalisyon ortağı olmuştu.

- Yandaş medyadan şikayet ediyor da aslında Halk TV’den de şikayetçi Kılıçdaroğlu. Güneşim TV diye internet üzerinden yayın yapan bir kanalın antene çıkacağı yazılıp çiziliyor. Bu arada İnce’nin Maltepe mitingi yayını sırasında, Halk TV ekranlarında CHP İstanbul İl Başkanı’nın anonsu eleştiriliyordu.

Haberin Devamı

- İstanbul’da CHP’nin elinde olan ama Erdoğan ve AK Parti’nin daha fazla oy aldığı çok sayıda ilçe var. Genel Başkan’ın seçim kaybedince bedel ödemediği bir yerde ilçe belediye başkanları bedel öder mi?

- Sonuç mu? CHP’ye oy veren seçmen bu kez iktidardan çok doğru yere ve kişilere kızıyor. Türkiye’de değil ama CHP’de iktidar olup, yüzde 20’ler civarında oy alıp, ana muhalefet olmayı yeterli gören anlayış için geri sayım başladı yani...