Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

- Eğitimde en başarılı ülke olan Finlandiya’da öğrencilerin yaz tatili 1.5 ay.

- Almanya’da eyaletlere göre farklı zamanlarda başlayan yaz tatilleri ortalama 40 gün.

- Diğer Avrupa ülkelerinde yaz tatilleri de genellikle 2 ay. Bir tek İtalya’da yaz tatilleri 3 ay sürüyor.

- Bu saydığım ülkelerin tamamında eğitim tam gün. Türkiye’de tam gün eğitim veren özel okulların büyük çoğunluğu da yarın açılıyor.

- Peki yarım gün eğitim veren devlet okulları acaba neden 18 Eylül’de açılıyor? İlk iki hafta doğru düzgün ders başlamayacağına göre eylül ayını kaybetmenin ne manası var?

Haberin Devamı

KISKANDIM, ÇOK KISKANDIM

OKULLARA DAİR  TATİL SORULARI....

- Tatil sürecinde İstanbul-Ankara-İstanbul sonra İstanbul-Dedeağaç-İstanbul arasında araba kullandım. Makas atanlar, sürat şeridinde giden ağır vasıtalar, trafik her tıkandığında yine arıza şeridine dalan onlarca araç gördüm. Görmediğim tek şey Otoyol Polisi oldu. Trafik denetimini kenarda durarak değil yolda, trafiğin içinde yapan ülkeleri kıskandım.

- Duty Free demek gümrüksüz satış demektir ya, yüzde 81 vergi yüküyle 130 liraya satılan bir karton sigara, gümrüksüz satış mağazalarında da 120 lira civarında bir rakama satılıyor. Vatandaşları göz göre göre kazık yemeyen ülkeleri kıskandım.

- Yunanistan’ın Korfu ve Santorini adaları, İtalya’nın Venedik şehri, turizm geliri 80 milyar Euro olan İspanya’nın tüm kıyı şeridi turist sayısına kısıtlama getirilmesini istiyor. Roma’da içki, Milano’da da selfie çubuğu satışlarına kısıtlamalar getirildi. Fazla turist sayısından rahatsız olan bu ülkeleri kıskandım.

- Yunanistan’da turistlik bir ilçede, bir porsiyon barbun balığının fiyatı 40 lira bile değil. Bu yaz Alaçatı balık mezatında bir kilo barbun balığı 200 ile 300 lira arasında fiyatlara alıcı buldu. Turizm sektörü, 3 ay çalış, 12 aylık para kazan kafasında olmayan ülkeleri kıskandım.

BİR ELİN BEŞ PARMAĞI...

- ABD eski Başkanı Obama’nın üvey kardeşi seçimlerden önce Demokrat Clinton’a değil, Cumhuriyetçi Trump’a oy vereceğini açıkladı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na da en ağır sözleri öz kardeşi Celal Kılıçdaroğlu söyledi.

Haberin Devamı

- Sovyetler Birliği’ni demir yumrukla yöneten Stalin’in kızı, soğuk savaşın en şiddetli olduğu yıllarda, hem babasını hem de Sovyet sistemini yerden yere vurarak ABD’ye iltica etti.

- PKK terörünün elebaşı Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, ağabeyinin işlediği suçlarla ilgili hiç yargı karşısına çıkarılmadı.

- Antalya’da PKK adına bombalı eylem yapan sanığın babası korucu çıktı. 2015 seçimlerinde biri Ak Parti’den diğeri HDP’den milletvekili adayı olan kardeşlerle birden çok kere karşılaştık.

- İspanya Kralı’nın eniştesi yolsuzluktan hapis cezası aldı. İran Cumhurbaşkanı ve Guatemala Devlet Başkanı’nın kardeşleri de yolsuzluk iddiasıyla tutuklandılar.

Beştepe’deki 30 Ağustos resepsiyonunda, selam vermek için, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi başdanışmanlığına getirdiği Şaban Dişli’yi arayanlara rastladım. Bazıları, Şaban Dişli’nin kardeşinin FETÖ darbe girişimiyle ilgili yargılanıyor olmasına dair tartışmalara girmemeyi tercih etmişlerdi. Suçun bireyselliğini ya da kardeş bile olsalar insanların çok farklı olabileceğini anlamaları için demek bu atama gerekiyormuş.