Özge Ökten

Özge Ökten

-

Tüm Yazıları

Woody Allen’in yönettiği ‘Cassandra’nın Rüyası’ filminde çok sevdiğim bir replik var; “Bu dünyada sırtınızı her zaman dayayabileceğiniz tek şey, ailenizdir.” İlkokulda, Hayat bilgisi derslerinde öğrendiğimiz çekirdek aile tanımını hepimiz hatırlarız. ‘Anne, baba ve çocuklardan oluşan...’ diye başlayan o tanımın içinde, o zamanlar çocuk olan bizler, şimdi anne baba olduk ya da olamadık ama hayatı, en önemlisi de insanın bir ailesinin olmasının, ne kadar büyük bir güç ve zenginlik olduğunu öğrendik diye düşünüyorum.
Koşulsuz sevilmek
Ali Poyrazoğlu, Türk tiyatrosu adına büyük bir kazanç ve oldukça önemli bir isim. Her zaman seyircisini doğru yerden yakalamayı başaran oyunların sahnelendiği Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda, bu sezonun dikkat çeken oyunu ‘Babam 9 Doğurdu’. Bir aileyi birbirine bağlayan en önemli şeyin sevgi olduğunu ve insanı sadece ailesinin yaşamı boyunca koşulsuz sevdiğini anlatan, bu sımsıcak, keyifli oyun hepimizin hayatlarının bir yerine dokunuyor. Poyrazoğlu’na eşlik eden başarılı rol arkadaşlarıyla, oyunun güncel göndermeleri ve keyifli esprileriyle zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Sizi de aileden saydığını açıkça hissettiren oyun ‘Babam 9 Doğurdu’nun, nisan ayında da sizlerle buluşmayı sürdüreceğini hatırlatalım.

Haberin Devamı

Kim Korkar Hain Kurttan?

TDK’nın sözlüğünde evlilik, bireylerin bir ev ya da aile birimi kurmalarının, toplumca benimsenmiş ve yaptırıma bağlanmış biçimini oluşturan yapı şeklinde tanımlanıyor. Bana kalırsa bu tanım fazlaca resmi ve didaktik ama öte yandan yanlış da değil.
Evlilik denince eskiden akla gelenler şimdi hiç kimsenin aklına gelmese de, bu kurum eskisi gibi ‘kutsal’ bir yerde durmasa da, (bunlar benim düşüncelerim) insan ömründe en az bir kere evlenmeli, sözüne tüm kalbimle katılıyorum.
“Hastalıkta ve sağlıkta, iyi günde ve kötü günde, yoksullukta ve zenginlikte, ölüm bizi ayırana kadar... “ diyerek yola çıkan karı ve koca için, hayatın sınavları hiç bitmiyor. İlk beş yılı kazasız belasız atlattıysanız, evliliğiniz muhtemelen ikinizden biri ölene kadar gider zihniyeti, bizim toplumumuzda çok yaygın. On beş yıl ve üstü evliler de en çok bu yüzden takdiri hak ediyor.

İkili delilik
Söz takdir etmekten açılmışken, Oyun Atölyesi yapımı, Zerrin Tekindor ve Tardu Flordun’un oynadığı ‘Kim Korkar Hain Kurttan’tan oyunun da takdiri ve övgüyü ne kadar hak ettiğini söylemeli. “Seni gözüm görmesin ama lütfen çok uzağa gitme” noktasında duran Marthayla George’un yılları geride bırakan evlilikleri, her ikisini de canından bezdirmiş gibi görünse de, hastalıklı bir alışkanlığın da tam ortasına itmiş onları.
Yirmi üç yıllık bir evliliğin içinde debelenen bu renkli ve sıra dışı çiftin hikayesi, seyircisine duygu yoğunluğu ile karışık bir kahkaha şöleni sunuyor adeta. Yönetmen Hira Tekindor’un yorumu, “Herkes sevdiğini öldürür ama hiç beklemediği bir anda onun yaşam nedeni de olabilir”in nitelikli
ve gerçek bir örneği olarak alkışı sonuna kadar hak ediyor. Edward Albee’nin yazdığı ve Asude Zeybekoğlu’nun çevirdiği oyun, nisan ayı süresince sahnede...