Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Bu hafta dünyanın en iyi pizzasını; lezzeti cennetten çıkmış gibi ‘Napoli usülü’ bir pizza yapacağız

Her gün şükür ediyorum böyle bir mesleğim olduğuna. İlk günkü heyecanım ve amatör ruhumla kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bu sefer öyle bir şey öğrendim ki resmen hayatımı alt üst etti, geceleri uyuyamaz oldum. Tahmin edeceğiniz gibi konu yine et. Ama fazla merak etmeyin daha anlatmayacağım. İyice bir alışayım bu tekniğe daha sonra her detayını anlatacağım.
Peki peki bir ipucu vereveğim; sıcak füme yapacağız ama düdüklü tencerede. O zamana kadar bekliyoruz. Bu haftaysa dünyanın en iyi pizzasını aradım. Zor olur sandım ama hiç de zor olmadı. Lezzetse yine cennetten çıkmış gibi. Napoli usulü pizza. Haydi hazırsak başlıyoruz. En önemli unsur pizzanın hamuru, gerisi domates ve sarımsaktan ibaret.
Mayayla başlayalım: Ekşi maya birinci önceliğimiz. Peki nasıl yaparız bu ekşi mayayı diye soracak olursanız büyük kahramanlık yapmış olursunuz. Bence kahramanlığa gerek yok. En yakındaki Trabzon ekmeği yapan fırına gidip bir parça hamur rica edin. Daha sonra bu hamurla pizza hamurunuzu yoğurun. Ama illa ekşi maya yapacaksanız buyurun.
Ekşi maya yapmak önce zaman sonra sabır ve tabii sevgi gerektirir. Evet, doğru duydunuz. Enerji çok önemlidir. Lakin yaşayan bir organizma sizi hisseder. Neyse bunların hepsi bizde zaten var. O zaman başlayalım: Mayamızı yapacağımız un kesinlikle organik olmalı. Kullanacağımız su, içme suyu olmalı. 100 gr. un ve 30 gr. suyla bir hamur tutun ve metal olmayan bir kabın içine koyun, oda sıcaklığında üç gün bekletin.
3 gün sonra baktığınızda üzerinin kabuk tuttuğunu göreceksiniz. Kabuğu kaldırın atın. Altta kalan hamura aynı miktarda su ve un koyarak tekrar yoğurun ve üzerini örterek yine üç gün bekletin. Bu işlemi üçer gün arayla dört kere yapın. 12 gün sonra mayanızı hamura karıştırıp, hamuru 12 saat bekletin. 12 saat sonra hamurdan bir parça ayırarak geri kalan kısmıyla ekmeğinizi yapmaya başlayın. Diğer parçaysa bir sonraki ekmeğiniz için mayanız olacak. İşte bu mayayı kullanarak elde ettiğiniz hamur dünyanın en güzel pizza hamurudur.
Gelelim sosumuza; bahçeden dört domates, Kastamonu’dan bir baş sarımsak, Ayvalık’tan bir fincan zeytinyağı. Önce zeytinyağını ısıtın, sonra sarımsakları dövün, hafif kavurup üzerine kabuğunu soyduğunuz domatesleri ilave edip salça gibi olana kadar kaynatın.
Elde ettiğimiz sosu soğuttuktan sonra kaşıkla eşitçe üzerine yayın, sonra kaliteli bir mozerella peyniri rendeleyin. Ama dikkat edin, eşitçe üzerine yayılsın. Bu noktadan sonra da üzerine ne seviyorsanız koyabilirsiniz. Benim tercihim; marinara sos üzerine suda mozerella, en son ince kıyılmış fesleğen ve acı zeytinyağı. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırınımızın içindeki mermere pizzanızı bırakın. 200 derecede kenarları altın sarısı olana kadar pişirin. Çıkınca ortasına taze roka, biraz parmesan ve zeytinyağı gezdirin. İşte size dünyanın en güzel pizzası.