Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Manda sütünden yapılan ürünlerin tadı, bir başka olur. Bu ürünler, yüzde 100 manda sütünden yapılırsa daha da lezzetlenir. Ama Türkiye’de böylesini bulmak çok zor

Manda sütü, en değerli sütler arasında yer alır. Çok yağlı olduğu için yoğurdu, peyniri çok lezzetli ve besleyicidir. Şimdi birçoğunuz, “Çok severim manda yoğurdunu” diyordur. Ancak Türkiye’de yüzde 100 manda sütünden yapılmış bir ürün yeme ihtimalinizin çok az olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de bütün manda ürünlerine inek sütü karıştırılır çünkü üretim sınırlı. Manda az olunca sütü de çok pahalı oluyor tabii. En fazla günde 5 litre süt veriyor manda. Beslemek de zor, sütünü işlemek de.

İtalyan mozzarellası
Manda sütünün ne kadar değerli ve özel olduğunu İtalya’da anladım. Bu sütten çok ürün yapmışlar ama asıl önemlisi mozzarella peyniri. Pastacılıktan soslara birçok alanda kullanmışlar sütü ama mozzarella peynirleri dünyaya bedel.
Yemekten önce bir kilo yeseniz bile, “Daha yok mu?” diye sorarsınız. Peki, bu kadar yağlı bir peynir nasıl böyle hafif olur? İtalya’daki manda sayısı, Türkiye’dekinin tam 10 katı. Türkiye’de bizim mandalarla aramız pek iyi değil anlaşılan. Acaba mandanın mı yoksa sütünün mü önemini bilmiyoruz?

Sağlıklı et
Manda eti yağsız, yani daha sağlıklı ama yağsız olunca et, pek de keyif vermiyor. Tadı, hafif ekşi. Bu ekşilik, sucuğa lezzetli bir ekşilik katıyor. Zaten eskiden sucuğun içine yüzde 30 oranında manda eti karıştırılırmış, hatta içinde manda eti olmayan sucuk yokmuş. Şimdi nerede o sucuklar? Galiba 50 sene önceki gibi sucuk yapan bir tek ben varım.

Bu lezzeti tadın
Elinize kazayla da olsa manda sütü geçerse ne yapabilirsiniz? Önce hemen eczaneden ya da bir mandıradan dana işkembesinden yapılan peynir mayası alacaksınız. Sütü 55 dereceye getirip içine mayayı sulandırıp dökeceksiniz. Bir saat bekletip kesilen sütü süzeceksiniz. Daha sonra altındaki suyu kaynatıp süzdüğünüz peyniri 3-4 dakika ısıtıp mermer tezgahta yoğuracaksınız. Hamur gibi pürüsüz kıvama gelince içinde tuz ve buz olan suyun içine koyup 2 saat sonra kesip kesip yiyeceksiz. Sonra bana dua edeceksiz, “Bu nasıl bir lezzet?” diye.