Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Bizim mutfağımızın da fast foodları var ve bence bizimkiler, dünya üzerindeki her insanın damak tadına hitap edebilecek düzeyde

Pizza, eğer dünyanın her yerine yayılabildiyse ve milyonlarca insan onun için çıldırıyorsa bunun birinci sebebi, Amerika’ya yerleşen İtalyanların pazarlama başarısıdır. Pizza dünyayı etkisine alırken bizim pide neden yetim kaldı? Nedeni belli; diğer konularda olduğu gibi bu konuda da ustalık geliştiremedik. Türk mutfağının fast food’u olan pide, Türkiye’de bile çok iyi yapılamıyor. Koca ülkede iyi pide yiyebileceğiniz yerlerin sayısı, 10’u geçmez. Hadi o zaman iyi pideyi kim yapıyor görelim...

Kayseri’nin cıvıklısı
Ayda bir gün Kayseri’ye et almaya gidiyorum. Son seyahatimde Develi ilçesinde bir pideciye gittim. Aslında pide demeyelim, Kayserililer kızar. Onlar pideye “Cıvıklı” diyorlar. Konuya dönelim; Develi’de Kemeraltı adında bir dükkan var, işte burada yediğim pide yani cıvıklı, açık ara birinci. Ne pide ne pizza yanına yaklaşabilir. Hamuru çıtır ve çok ince. Etiyse kuzudan. Çok iyi ayıklanmış, ufacık bir parça sinir bile yoktu.

Samsun’a yolunuz düşerse
Samsun denince akla pide gelir tabii ki... Uçaktan sabah 9’da indim, kahvaltı yapmadım sırf pide yemek için. “Kahvaltıda pide yenir mi?” diye sormayın çünkü Samsunlular her pazar kahvaltısında pide yerler, hatta pazar öğle-akşam hep pide yerler. Neyse uçaktan iner inmez Gülhan Restaurant diye meşhur bir pidecileri var, hemen gittim. Yumurtalı ve kavurmalı pide sipariş ettim. Hayatımda yediğim en iyi pidelerden biriydi. Samsun’a yolunuz düşerse ve buraya uğramazsanız kente boşuna gitmiş olursunuz.

İstanbul’da iki adres
“İstanbul’da iyi pideci yok mu?” derseniz var tabii ki, ama bu ikisinin yanında değil hiçbiri. Ümraniye Tepeüstü’nde Lider Pide var. Her gittiğimde kızarım ama yine de giderim. Karadeniz usulü pide yapar, yemesi oldukça zordur, kalın hamurludur. Ama bütün malzemesi Trabzon’dan gelir; kavurması, peyniri, tereyağı... Bu yüzden hamuru kalın da olsa çok lezzetli oluyor. Gidilesi bir yer.

Moda’da yılların Köyüm Pidecisi vardır. Gazlı fırın kullanmasına rağmen Köyüm’ün özel pidesini, her zaman keyifle yiyebilirsiniz. Kullandıkları malzemede ve hamurunda titiz davranıyorlar. Bunun dışında birkaç nokta daha var ancak yazmaya değer bulmadığım için bahsetmiyorum. Zaten bu pidecilere bir tur atsanız size yeter.