Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Herkesin yediği içtiği yerlerdeki deneyimlerini paylaşması kadar iyi bir şey yoksa da gurme olmak başka bir iş! Bir Twitter hesabı açarak hemen sosyal gurme olabilirsiniz ama aradaki farkı bilmek gerekir

Artık hayatımız sosyal medya üzerinde dönüyor neredeyse, ben de bu akıma kapılmış biri olarak bir günlüğüne cep telefonundan ve internetten uzaklaşmayı denedim. Birçok işim yarım kaldı, hayatla bağım kopmuş gibi oldu ama kafam da bayağı dinlendi.
Ne kadar ağlasak da teknoloji hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuş. Bugün yine bir gurme tipinden daha bahsedeceğim: “Sosyal gurme...”

Haberin Devamı

En tehlikeli tip
Bugüne kadar birçok gurme tipi gördük; mesela yazar gurme, gezer gurme, hep yiyen gurme, sonradan gurme bir de buna yenisi ve en tehlikelisi eklendi; sosyal gurme.
Sosyal gurme dediğime bakmayın. Bunlar, asosyal tiplerdir aslında. Klavyenin başında, iletişim uzmanı, insan karşında içe dönük tipler bunlar. Türkiye’de gerçek gurme sayısı bir elin parmaklarını geçmezken sosyal gurme sayısı yüzlerce. Aslında insanların gittikleri yerler hakkında yorum yapmaları çok güzel ve faydalı. Ben de birkaç hafta öncesine kadar bu yorumlardan faydalanarak yeni yerlere gidiyordum fakat ne zaman yorumlara güvenip bir yere gitsem, hayal kırıklığı yaşıyorum. Yani neymiş? Bir Vedat Milor, bir Mehmet Yaşin kolay olunmuyormuş.

Tecrübe ister
Yemek yemek çok başka bir zanaat. Yemek yapmak başka bir şey, yemek yemek başka. Ben yemek yemeyi birkaç senedir öğrenmeye başladım. Yorum yapacağınız yemek baştan sona ritüel olmalı. Başlangıç, yardımcı, ana yemek... Bunların birbirine uyumu yanında içilen şarabın yemeğe uyumu... Her yudumda bir deneyim yaşamalısınız ve bu deneyimi iyi ya da kötü sözcüklere dökebilmek, uzun soluklu bir tecrübe ister.

Arada büyük fark var
Tekrar belirteyim; herkesin yediği içtiği yerlerdeki deneyimlerini paylaşması kadar iyi bir şey yok, hem işletme için hem misafir için ancak gurme olmak başka bir iş! Uzun yıllar birçok yemeği deneyimledikten sonra gurme olunabilir ya da bir Twitter hesabı açarak hemen sosyal gurme olabilirsiniz ama aradaki farkı bilmek gerekir.