Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Izgara, en sevdiğimiz pişirme yöntemlerinden biri. Kokusuyla ve lezzetiyle hepimizi cezbeder. Bugün sizinle barbeküye dair tüm sırlarımı paylaşacağım, böylece gerçek lezzetin ne olduğunu anlayacaksınız

Bu hafta hemen her akşam barbekü dersi yaptık. Hava biraz soğuk olsa da çok şükür her dersimiz doldu. İyi eti nasıl alırız? Nasıl dinlendiririz? Nasıl pişiririz? Bu konularla ilgili her sırrımı anlattım. Sizin de bildiğiniz gibi sadece iyi ürünle iyi sonuç alınmaz, aynı zamanda iyi ekipman kullanmamız da gerekir. İşte size mangaldan ete kadar birkaç adımda mükemmel barbekünün sırları.
Açık havada yapılan mangal hayal edin, pişen etlerin kokusu burnunuza geldi mi? İşte bu koku ve lezzete ulaşmak için ilk şartınız, mangalı doğru yakmak. Unutmayın ki, kömürün ısısı, nemi ve çıkan karbon gazının ete verdiği lezzet hiçbir şeyde yok. Mutlaka odun kömürünü tercih edin. Çünkü yarı yanmış olduğundan içindeki katran oranı düşüktür. Mangal yakarken asla kimyasal kullanmayın. Yakarken içine sentetik bir şey koymayın, örneğin içerisine atacağınız bir sigara izmariti bile sizi zehirleyebilecek düzeyde toksinler oluşturur. Çıra da kullanmayın.

Isıyı etin türüne göre ayarlayın
Mangal alırken döküm ya da demir olmasına dikkat edin. Döküm, çelikten daha çok ısınır. Özellikle kalın bifteklerde yüksek ısıya ihtiyacınız olacak. Pişireceğiniz etin türüne göre mangalın ısısını ayarlamanız gerek. Fark yaratmak istiyorsanız, kömürü yaktıktan sonra içine kışın yaprağını döken ağaçlardan bir parça koyun. Bu, ete aroma verir. Meşenin dallarını kesip atarsanız çıkartacağı duman, hem lezzet hem de renk verir. Mesela kiraz ağacı eti kıpkırmızı yapar. Armut ve elma ağacıysa harika koku verir. Bu arada rüzgara da dikkat edin, mangalı yakarken rüzgardan faydalanıp, sonrasında korunmak gerekir.

Eti dövdürmeyin
Eti marine ederken tuz kullanmayın. Izgaraya atarken tuz kullanacağınız ete biraz yağ ve tuzla masaj yapıp, ısısını oda sıcaklığına getirin. İsterseniz çok az esmer şeker de ilave edebilirsiniz. Böylece karamelize olur. Unutmadan söyleyeyim, dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, etinizi asla dövdürmemeniz gerektiği. Çünkü dövdürdüğünüzde yapısı bozulur.

Tavuk ve et aynı ızgarada pişmez
Önce tavuk pişirecekseniz, ete geçmeden önce ızgarayı temizlemeyi unutmayın. Tavukla eti asla bir arada pişirmeyin, hatta temas bile ettirmeyin. Çünkü temas halinde ortaya çok zararlı bakteriler çıkar. Bu yüzden önce limon ya da soğanla ızgarayı silmek gerekir. Tavuk daha düşük ateşte, etse yüksek ateşte pişmeli. Çok çabuk bakteri üreten tavuğun iç ısısını 80-90 dereceye getirmelisiniz. Etiyse orta ateşte içi pişene kadar bekletmek yeterli.