Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Bu hafta ızgaranızı coşturacağız. Etleriniz bile şaşıracak aldığı lezzete. Etleriniz nasıl daha yumuşak ve lezzetli olur sorusuna toptan cevap veriyorum

Kırmızı şarap sosu:
* 1 su bardağı kırmızı şarap (mümkünse en pahalısından)
*4 kaşık zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı dijon hardalı (hardalın hakikaten iyisinden)
* 2 diş sarımsak (tuzsuz, iyice dövülmüş)

Malzemeleri iyice karıştırın, daha sonra bulabildiğiniz en büyük enjeksiyon aletinin içine doldurun ve etin tam ortasından başlayarak dışına çıkarana kadar sıvıyı belli bölgelerden içine enjekte edin. Evet, yanlış duymadınız, enjekte ediyoruz. Mantığı şu; madem dışından içine et günde yarım cm. işliyor o zaman bizde marinasyonu içinden dışına çekeriz. İşte bunu yapmanın ilk adımı enjeksiyon, ikinci adımıysa vakumlayarak paketleme. Önce içine sıvı enjekte ettik sonra vakumladık, sıvı dışına doğru hareket ederken bütün kılcal damarlara ulaştı. Böylece en az 2 gün dinlensin, arada da masaj yapın, ileride vereceğim tarife
göre pişirin, ardından da kendinize şu soruyu sorun: “Ben daha önce et yemiş miyim?”

Birayla marinasyon:
* 1 su bardağı bira
* 1 fincan zeytinyağı
* 1 diş tuzsuz, iyice ezilmiş sarımsak püresi
* 1 tatlı kaşığı esmer şeker

Çok etkili bir marinasyondur. Bira içindeki maya ve asitler, eti çok kısa süre içinde çürütür. Uygulamayı yapabiliyorsanız enjeksiyon yöntemiyle deneyin. Eğer enjeksiyon yaparsanız 8 saat bekletmek yeterli olacaktır. Normal marinasyonda 1 gün kalması gerekir.

Jack Daniels:
* 4-5 diş sarımsak, püre yapılmış
* 1 kapak Jack Daniels
* 1 çorba kaşığı balzamik sirke
* 1 tatlı kaşığı bal n 1 fincan zeytinyağı

Oldukça iddialı ve etkili bir marinasyon. Bütün malzemeyi karıştırıp marine etmek istediğiniz etin her tarafına eşit miktarda sürün, bu marinasyonda da iyi sonuç almak için eti en az 1 gün dinlendirin.

Baharatlı limon marinasyonu:
*
1 fincan zeytinyağı
* Yarım limonun suyu
* 2 çorba kaşığı krema
* İnce rendelenmiş limon kabuğu
* 1 tatlı kaşığı kuru kekik
*1 çorba kaşığı soya sosu
*1 tatlı kaşığı worchestershire sos
* 6 diş sarımsak
* 1 kaşık karabiber

Bütün malzemeyi bir robotun içinde iyice çekin, buzdolabında 1 gün beklettikten sonra kullanın.

Şaşlık terbiyesi:
*1 fincan krema
* 3 çorba kaşığı soya sosu
* 1 adet soğanın suyu
*1 çay kaşığı kimyon
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 fincan elma suyu

Bonfilenizi mümkün olduğunca ince dilimleyin. Marinasyonun içinde 1 gün bekletin, daha sonra 1 dilim et 1 dilim kırmızı soğan olarak şişe takın.

Izgara lezzeti için
İyi bir ızgaracı olabilmek için bazı ekipmanlara da ihtiyaç duyacaksınız. Önce ızgaranız iyi olacak; size gidin en pahalısından bir ızgara alın demiyorum hatta bir demircide kendiniz yaptırsanız daha iyi olabilir. Önemli olan ızgaranın derinliği. Derinlik, ete yaklaşık 20 cm. olmalı. Ondan daha önemlisi üst ızgara kesinlikle ‘V’ ya da daire şeklinde döküm veya demir olmalı. Son olarak da ızgaranın arka kısmına eti dinlendirmek için bir bölme yaptırmanız gerekiyor.