Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Şarküteri ürünlerinin içeriğine dair tartışmalar her zaman gündemde. Yeni yapılan bir araştırmaysa sektörü iyice karıştırdı. Ama kafalar karışmasın, 1 Ocak’tan sonra her şey düzelecek

Geçenlerde bir araştırma yapıldı biliyorsunuz, çeşitli markaların ürünlerinin içinden usule uygun olmayan şeyler çıktı. Zaten her zaman kafamızda soru işaretleri bırakan şarküteri ürünlerinden bir kat daha soğuduk. Bunun üzerine Türkiye’nin her yerinden sorular gelmeye başladı: “Hangi marka sucuk, sosis alsak?” diye.

Kurunun yanında yaş da yanıyor
Bilirsiniz, ben bu anlamda çok seçiciyim, doğrudan marka göstermem. Bu tip sorulara yuvarlak cevaplar verip geçerim. Bu araştırma biraz kafaları karıştırdı, “Acaba hata yapılmış olabilir mi?” diye. Çünkü markalardan biri, sucukta efsane isimlerden. Bunun mümkün olması imkansız. 100 senelik bir ismi para için bu tür riske sokmalarını aklım almadı ve pek tabii inanmadım sonuçlara. Gittim fabrikayı ziyaret ettim, tahmin ettiğim gibi kurunun yanında yaş da yanmış. Siz markayı tahmin etmişsinizdir, ben hâlâ konusunda Türkiye’nin en güvenilir ismi olduğunu düşünüyorum.

MDM nedir?
Size iyi bir haberim var; 1 Ocak tarihinden itibaren her şey değişecek. Vicdanlı üreticiyle vicdansız üreticiyi ayırmak daha kolay olacak. Eğer kanun değişmezse sucuk üretiminde MDM kullanımı yasaklanacak. Peki nedir bu MDM?
Mekanik tavuk kıyması denebilir, yani tavuk üreticileri tavuğun ticari olmayan kemik ve boyun gibi kısımlarını alır. Bir separatör yardımıyla et, kemikten ayrılır. Tabii bu arada kıkırdak, kan pıhtısı, deri ne varsa kıymanın içine gider. Ve elde edilen ürün, tavuk etinin değersiz kısımlarından yapılmış kıymadır.
“Et üretimiyle ne ilgisi var?” derseniz işte ucuz sucuk satmak isteyen üretici dana yağı ve çeşitli katkı maddeleriyle bu tavuk kıymasını sucuk yapıyor. Vatandaş reyona geliyor, bakıyor ki, bir sucuk 30, diğeri 15 TL. 15 TL’lik sucuğu alıyor ama sağlığını reyonda bırakıp gidiyor. Neresinden bakarsanız bakın, iki ucu kirli bir değnek.
Neyse ki 1 Ocak’tan sonra işler düzelecek ve ben de (umarım) buradan, “Çocuklarınıza rahatlıkla sosis-sucuk yedirin” diyebileceğim. Bütün firmalar yeni tebliğe hazırlanıyor, biz de vatandaş olarak sabırsızlıkla bekliyoruz.

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLARINIZI BEKLiYORUM

Haberin Devamı

Geçen hafta akıllı folyoyu kullanan birkaç okuyucu bana yaptıkları yemeklerin fotoğrafını çekip göndermiş. Bu, çok hoşuma gitti. Bundan sonra yaptığınız güzel yemeklerin fotoğraflarını atarsanız hepsini Twitter’dan paylaşacağım. Haydi, herkesten bekliyorum!