Dalış ve Kaliteli Yaşam

4 Ocak 2019

Merhabalar

Bugün, yeni bir konu hakkında sizlerle düşünce ve duygularımı paylaşmaya çalışacağım.

Günlük yaşantımıza baktığımız zaman, birçoğumuz yaşantımızın çoğunu dört duvar arasında, kapitalist sistemin pençesinde yaşayarak yok etmekteyiz. Düşünün ki ,insanların kaçta kaçı sevdiği, istediği meslekten para kazanabilmekte ?

Ya da, iş hayatı haricinde kendine zaman ayırabilmekte?

Yazının Devamı

Amaca Yönelik Dalıcı Olmak

14 Ağustos 2018

Herkese merhabalar...

Bugün, ülkemizde scuba dalışının, amaca yönelik dalıcı yetiştirilmesi ve de ne derece amaca yönelik dalıcılar yetiştiği ile ilgili bazı bilgi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Öncelikle scubaya yeni başlayanlar, ilk başlarda amaçlarının ne olacağını bilemeyebilirler. Genelde merak ve eğlence amaçlı başlanır. Bazıları ise konuya başlamadan bile ne istediğini bilip, amacını ; bilimsel araştırmalar yapmak, biyolojik çeşitliliği incelemek vb gibi belirlemiştir.

Kişisel bakış açım; her ne yapıyorsanız yapın size bir anlam katmalıdır diye düşünüyorum. Scubayı eğlence amaçlı dahi yapıyorsanız sizin için bir anlamı, özelliği olmalı.

Peki ülkemizde bu durum ne aşamada...

Bir çok şeyde olduğu gibi , her ne kadar üç tarafı denizlerle çevrili (bir iç deniz de olan Marmara Denizi’ni de katarsak) scuba öncelikli yapılan aktivitelerden değil maalesef! Toplum denizlerden bihaber ve bundan dolayı da denizlerimizi günden güne kaybetmekteyiz. Acı bir durum, ama denizci bir toplum değiliz, hatta bir çok denize nazır kafelerde bile halkın çoğu denize sırtını dönerek oturuyor.

Öncelikle, coğrafyamızın ne derece önemli olduğunu, denizlerin

Yazının Devamı

Zodarion Örümceği

26 Temmuz 2018

Herkese merhabalar...

Bugün ilginç bir örümcek türü hakkında bazı bilgi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bu örümcek Zodarion örümceği.

Bu örümceğin diğer bütün örümceklerden farkı, saldıracağı kurbanının taklidini yapabiliyor olması. Zodaridae familyasına ait 36 türden biridir. İlk kez, 1997 yılında İngiltere’de Güney Essex tarafında saptanmıştır. İngiltere harici Avrupa’nın bir çok yerinde bulunabilmektedir. Genelde düzlüklerde, sıcak-ılık mevsimlerde ortaya çıkan ve ağırlıkta karıncaların bol olduğu yerlerde görülürler. Zehirli bir türdür, ama diğer Karadul ya da tarantula gibi güçlü bir zehri yoktur.

Zodarion örümceği avına yaklaşmadan önce onu taklit etmeye başlar. Örneğin bir asker karıncasına yaklaşırken ön iki ayağını karıncanın anteni gibi kullanmaya ve yürürken de onu taklit ederek yürümeye çalışır. Böylelikle örümcek, karınca kolonisine rahatlıkla sızabilir. Aksi takdirde yapacağı en ufak bir hata, örümceğin karıncalar tarafından parça parça olmasına sebep olacaktır. Genelde Zodarion örümcekleri karınca sürüsünü takip eder ve gruptan ayrılan karınca yada karıncaları tercih ederler. Çünkü daha kolay avlardır.

Avını taklit ederken yavaş yavaş

Yazının Devamı

Denizlerimiz Pis

12 Temmuz 2018

Herkese merhabalar...

Bugünkü ele alacağım konu aslında bütün insanlığı, ister dalıyor olsun olmasın, isterse denizci olsun olmasın herkesi ilgilendiren ve sorumluluğu olan bir konu. Denizlerimizin hali, pisliği böyle nereye kadar devam edecek?

Her zaman söylediğim bir şey, kanımca bu mavi kürenin içinde bu şekilde devam edersek uzun bir döngümüzün olmayacağıdır. Üç tarafımız denizlerle çevrili ve bir iç deniz olan Marmara’yı da katarsak, bütün denizlerde sorunlar var! Ekosistemin ciddi alarm verdiğinin farkında bile değiliz.

Peki bu durum nasıl düzelecek ?

Ya da düzelecek mi ?

Nesillerin eğitimi de çok zayıf olmasından, bu konu ile ilgili çok toz pembe bir tablo çizemiyorum, ama yine de umudu yitirmemek lazım. Burada herkese görev düşmekte. Zaten birey olarak herkes üzerine düşen görevi yapmış olsaydı , ekosistem bu durum da olmazdı, olmayacaktı.

Bildiğimiz en önemli bilgilerden biri atmosfere salınan karbondioksit miktarının giderek artması. Bu da atmosferi ısıtmakta ve gezegenimiz hızlı bir şekilde ısınmaktadır. Bu şekilde de devam edersek Dünyamızın kızgın bir fırından farklı olmayacak ve zaman içinde yaşanamaz bir hal alacaktır.

Maalesef denizci bir toplum

Yazının Devamı

Venüs ve Dünya İlişkisi

2 Temmuz 2018

Herkese merhabalar...

Bugün sizlere Güneş Sistemimizde bize komşu gezegen olan Venüs ve Dünyamız ile ilişkili bazı bilgiler paylaşmaya çalışacağım.

Bir zamanlar Venüs gezegeni; denizleri, okyanusları, dağları olan bugünkü Dünyamıza benzeyen eşsiz bir gezegendi. Evrenin oluşumundan bir kaç milyar yıl daha Venüs gezegeni bu ihtişamını korumaya devam etti. Ama ne olduysa bir kaç milyar yıl sonra Venüs gezegeni cehenneme dönmeye başladı.

Peki bunun sebebi neydi ?

Bir cennet gibi engin sular ve okyanusları varken ne oldu da birden bunlar kurumaya yok olmaya başladı. Bir şeyler çok hassastı ve gitgide bozulmaktaydı

Bugün ise Venüs bu şekilde görülmektedir.

Bu denli köklü bir değişikliğe ne sebep olmuş olabilirdi.

Venüsün yüzeyi kızgın bir fırından çok daha sıcak, adeta kurşunu eritecek ısıya sahiptir. Belki bir çoğumuz güneşe, dünyaya oranlar %30-35 daha yakın olduğu için güneşin ısıttığını düşünebiliriz. Akla gelen ilk genelde bu olur. Ama sebebi bu değildir.

Yazının Devamı

Sualtı Canlılarına Yaklaşmak

29 Haziran 2018

Herkese merhabalar.

Bugün dalış ve çekim yaparken canlılara nasıl yaklaşmalıyız ile ilgili bazı bilgi ve düşüncelerimi sizlere aktarmaya çalışacağım.

Her zaman söylediğim gibi, biz dalgıçlar sualtında misafiriz ve misafir gibi davranmamız gerektiğini unutmamalıyız. Öncelikle kamera, fotoğraf ekipmanı edinmeden evvel mutlaka dalış geçmişinizi,tecrübenizi objektif bir şekilde sorgulamalısınız. Demek istediğim şu ki, iyi bir yüzerlilik olmadan, suda rahat hareket etmeden yapacağınız çekimler en iyi kalitede sistemle bile suya girseniz sonucu pek değiştirmeyecektir. Bu yüzden önceliğiniz de yüzerlilik olmalıdır.

Bunu hallettikten sonra bütçeniz ve hedefleriniz doğrultusunda sualtında çekim yapacağınız ekipmanı edinmeye başlayabilirsiniz. Ekipmanınızı edindikten sonra mutlaka, aldığınız makina ile karada çalışmalar yapmaya ve makinanın özelliklerini iyi kavramaya çalışın. Daha sonra da makinanın kabini yani sualtı housing olarak adlandırılan su geçirmez koruyucu kabin ile beraber çalışmalar yapmalısınız. Çünkü sualtında makinanızın ayarlarına hakim olabilmeli ve bunları seri bir şekilde yapabiliyor olmalısınız. Bunların hepsini tamamladıktan ve pratiğini iyicene yaptıktan

Yazının Devamı

Dünyanın Beş Büyük Yok Oluşu

21 Haziran 2018

Merhabalar...

Bugün dalış dışı ama benim için önemli olan bir konu hakkında bilgi ve düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım. Mevcut durumumuzu ve nereye sürüklendiğimizi anlamak adına biraz geçmişe yelken açacağız. Dünyanın beş büyük yok oluşuna geri gitmeye çalışacağım.

4.5 milyar yıllık gezegenimizin hangi noktalardan bu zaman geldiğini, nelerin yok olduğunu, ya da nelerin yok olup nelerin yok olanların yerine geçtiğini düşünmemiz lazım. Düşünmemiz lazım ki mevcut çıkmazımızı daha iyi anlayabilelim. Hoş buna da belki kafa yoracak insan sayısı az. Gün içinde dövizin nereden nereye dalgalandığı çok daha önemli olacaktır. Oysa ki zaman geldiğinde ne döviz, ne birikimler, o bitmek bilmeyen egolar, yapılan koltuk kavgaları, altına sığındığımız mesleki ve ismimizin önüne getirilen ve bize o manasız özgüveni veren sıfatlarımızın bir önemi ve bizi düzlüğe çıkaracak gücü olmadığını anlayacağız.

Maalesef bu son noktaya gelmeden de anlaşılmayacaktır. Çünkü insan egosu her şeyin önünde gitmektedir. Doğa her ne kadar kendini yenilemeyi bilse de, insanoğlu da bir o kadar kendini yok etmeye çalışmak için elinden geleni yapmaktadır. O kadar bencilleşmiştir ki, gelecek nesillere

Yazının Devamı

Trilobit Nedir

3 Haziran 2018

Merhabalar…

Bugün, evrimi daha iyi anlamak adına ilginç bir canlı hakkında bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.

Trilobitler evrimin bize sunmuş olduğu en kompleks canlılardan biridir.

Özellikle bilim dünyasını da hayrete düşüren en önemli tarafı bu canlının gözleri olmaktadır.

Trilobitler, dünya sularımızda 550 milyon yıl evvel yaşamıs olan sert kabuğu ve segmentli bir vücut yapısına sahip ilginc bir canlıdır. Dinozorlardan çok daha evvel yaşayıp soyları tükenmiştir. Yani Paleozoik Çağın en önemli hayvanlarındandır. Bu çağ basit canlı yapısından kompleks yapılara kadar olan canlıların evrimleştiği bir dönemdir. Bu dönem aynı zamanda günümüz canlılarının şekillenmesinde de çok önemli bir çağ olmuştur. Bilim insanları özellikle dinozorlar üzerine çok yoğunlaşmış olsalar da, trilobitler paleontologlar için önemi çok büyüktür. Bilim insanları için bu canlıların çok önemli olmalarının sebeplerinden biri ise bir çok kayaçta çeşitli fosillerinin bolca bulunması olmuştur. Bu yüzden gezegenimizin canlılık tarihine de önemli bilgiler sunmaktadır. Eklembacaklı ilk guruptan olan 10 takım, 150 aile türü, 5000 farklı cinsi ve 20000 den fazla tanımlanmış türe sahip,

Yazının Devamı