Prof. Dr. Metin Taş

Prof. Dr. Metin Taş

ymmmetintas@gmail.com

Tüm Yazıları

2016 yılında elde ettiği işyeri kira gelirini beyan edecek on binlerce, belki de yüz

‘Kâr payı’ beyan eden iade alacak
binlerce vatandaş gibi, 2016 yılında kâr payı veya temettü geliri elde edenler de bu gelirlerini beyan ettiklerinde, vergi ödemeyecekleri gibi vergi iadesi alabilecek.

İşyeri kira gelirlerinde olduğu gibi, kâr payı ve temettü gelirinde de 2016 yılı için 30 bin TL’lik beyan sınırı var. Ayrıca kâr payı ve temettü gelirlerinin yarısı gelir vergisinden müstesna.

Haberin Devamı

Buna göre, 2016 yılında elde ettiği temettü ve kâr payı tutarı 60 bin TL’yi aşmayanlar beyanname vermeyecek.

Aşanlar ise 25 Mart akşamına kadar bu gelirlerini beyan edecek. Ancak temettü ve kâr payını beyan edenlerin büyük çoğunluğu vergi ödemeyeceği gibi vergi iadesi alacak.

İade, 2016 yılında 60 bin TL ile 330 bin TL arasında kâr payı veya temettü geliri elde edenler için söz konusu olacak.

İade nasıl çıkıyor?

Temettü ve kar payı dağıtan şirket tarafından temettü veya kâr payının tamamı üzerinden yüzde 15 oranında stopaj (gelir vergisi kesintisi) yapılıyor. (330.000 TL’nin stopajı 49.500 TL.)

Temettü ve kâr paylarının yarısı gelir vergisinden istisna olduğundan yarısı beyan edilip vergi bu tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani, 330 bin TL temettü veya kâr payının yarısı olan 165.000 TL beyan ediliyor, bunun vergisi de 49.500 TL oluyor.

Beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan vergiden, kesinti yoluyla ödenen vergi mahsup ediliyor. Hesaplanan vergi ile kesinti yoluyla ödenen vergi 330 bin TL kar payında başabaş geliyor.

İstisna uygulaması nedeniyle vergi matrahı yüzde 50 oranında azalınca, 330 bin TL’nin altındaki kar payı ve temettü geliri için hesaplanan vergi, kâr payı veya temettü ödemesinden yapılan vergi kesintisinden daha az çıkıyor. Bu durumda da vergi iadesi söz konusu oluyor.

Yurtdışındakine yok

Yurtdışında ikamet edenlerin Türkiye’de elde ettiği kâr payı ya da temettü gelirlerinin tutarı ne olursa olsun beyan etmeleri gerekmiyor.

‘Kâr payı’ beyan eden iade alacak


1 SORU 1 CEVAP

Yurtdışında ikamet eden milyonlarca Türk’ün Türkiye’de evleri var ve kira geliri elde ediyorlar. Ancak 1-25 Mart tarihleri arası Türkiye’ye gelme imkanı olmayanların, kira geliri vergisi için kimseye vekalet veremeyeceklerin vergi kaçakçısı durumuna düşmemesi ve ceza yememesi için ne gibi bir yol takip etmeleri gerektiğini yazılarınızda belirtirseniz çok memnun oluruz. (Mustafa Oktay)
Sizin durumunuzdakiler için en pratik yol, Türkiye’ye geldiğinizde vergi dairesinden şifre almak. Böylece nerede olursanız olun beyannameyi internet ortamından verebilirsiniz. Ancak, şu an için yapmanız gerekeni şu şekilde özetleyebiliriz: Aşağıdaki linkte beyanname ve form örnekleri var. (http://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/beyanname-formlari-bildirimler) Buradan ‘Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi (Beyana Tabi Geliri Sadece Gayrimenkul Sermaye İradından İbaret Olanlar İçin)’ yazan dosyayı bilgisayarınıza indirip çıktı alın. Beyannameyi elle doldurup imzalayın. Bu beyannameyi gayrimenkulün bulunduğu yerdeki vergi dairesine taahhütlü olarak gönderin. Bu işlemler hakkında detaylı bilgiye şu linkte yer alan broşürden ulaşabilirsiniz.
http://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/2016_darmukellefkira.pdf

Haberin Devamı

YARIN: EUROBOND FAİZİNİN VERGİSİ