Prof. Dr. Metin Taş

Prof. Dr. Metin Taş

ymmmetintas@gmail.com

Tüm Yazıları

Hazine Bonosu (HB); Devletin mali yıl içinde ihraç ettiği, vadesi bir yıldan az olan iç borçlanma senedi olup, finansman bonoları gibi iskontolu fiyattan satılır. Vade sonunda iskontolu fiyat ile nominal fiyat arasındaki fark, yatırımcının geliridir.

Devlet Tahvili (DT) ise; Devletin bir yıldan uzun vadeli borçlanma ihtiyacını karşılamak üzere ihraç ettiği borçlanma senetleridir. HB ve DT gelirlerinin vergilendirilmesinde öncelikle ihraç tarihleri, sonra da uygulanacak istisna tutarı ve beyan sınırı belirleyici oluyor.

Haberin Devamı

Alım - satım vergisi

İhraç edilen HB ve DT’lerden 2016 yılında elde edilen faiz gelirleri tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de beyannameye dahil edilmeyecek. Bunların faizleri ödenirken banka tarafından yapılan stopaj nihai vergi olacak.

İhraç edilen HB ve DT’lerden 2016 yılında elde edilen alım-satım kazançları da faiz gelirlerinde olduğu gibi tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de beyannameye dahil edilmeyecek. Alım-satım kazancı üzerinden banka tarafından yapılan stopaj nihai vergi olacak.

Bono ve tahvil geliri nasıl vergilendirilir

Borsa kazançları beyan edilmeyecek

Borsada işlem gören hisse senetlerinin elden çıkartılmasından sağlanan kazançlar, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.

Genel olarak, borsada işlem gören hisse senetlerinin bir yıldan fazla elde tutulduktan sonra satışından elde edilen kazançlar hem stopaja (vergi kesintisine) tabi değil hem de beyan edilmesi gerekmiyor.

Bir yıl içinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ise GVK’nın geçici 67. maddesine göre stopaj yoluyla vergilendiriliyor. Stopaj yoluyla vergilendirilen kazançların beyan edilmesi gerekmiyor, stopaj nihai vergi oluyor. Ancak isteyenler (bazı alım satımlardan zarar etmiş olmaları halinde) isteğe bağlı olarak beyanname verebiliyorlar. Böylece yıllık satış zararlarının, satış karlarından mahsubu sağlanarak, fazla stopajın iadesi mümkün olabiliyor.

Borsa kazançlarına 14.11.2008 tarihine kadar yüzde 10 oranında stopaj uygulanıyordu. Bu tarihten itibaren stopaj oranı yüzde sıfır olarak belirlenince borsa kazançları üzerindeki vergi yükü sıfıra inmiş oldu. Buna göre, borsada işlem gören hisse senedi ne kadar süreyle elde tutulmuş olursa olsun, alım satım kazançları beyan edilmeyecek, stopaj oranı da sıfır olduğu için söz konusu kazançlar üzerinden bir lira dahi vergi ödenmemiş olacak.

Haberin Devamı

YARIN: Kimler ücret gelirini beyan edecek?