Prof. Dr. Metin Taş

Prof. Dr. Metin Taş

ymmmetintas@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Otomobil satışı deyip geçmeyin


Otomobil alım satımı günlük yaşamın olağan işlemleri arasında yer alıyor. Kış olmasına rağmen model takıntısı olanlar araçlarını yenilemenin peşine düşmüş durumdalar. Bu amaçla sahibi bulunduğu aracı elden çıkararak yenisini alıyorlar.
Kuşkusuz, aracını satanların tamamı yenilemek amacıyla satmıyor. Başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere pek çok nedene bağlı olarak araçların elden çıkarılması söz konusu olabiliyor. İşte bu noktada, elden çıkarılan aracın devredilme biçimi önem kazanıyor.
Noter satışının önemi
Motorlu taşıtlarda mülkiyet trafik siciline tescille kazanılıyor. Satın alınan bir aracın trafik siciline tescili için satış veya devir işleminin noterden yapılması gerekiyor.
Özellikle ikinci el aracın birden fazla el değiştirmesi söz konusu olduğunda, noter satışı yapılmadan işlem yapılmasına sıklıkla rastlanıyor. Bu durumda taşıt sahibi ile taşıtı fiilen devralan arasında basit bir sözleşme yapılıyor. Halk arasında bu sözleşmelere “helvacı kâğıdı” deniliyor.
Kimi zaman da aracını satan kişi “müşteriyi kaçırmamak için” aracın noter satışının sonradan yapılmasına razı oluyor. Ayrıca, aracın resmi satışının daha sonra yapılmasını sağlamak amacıyla noterden “satış vekâleti verilmesi” de sıklıkla rastlanan durumlar arasında.
Aracını elden çıkaranlara tavsiyemiz, aracın noter satışını anında yaparak araçlarını devretmeleri. Aksi halde ileride çeşitli sürprizlerle karşılaşmaları söz konusu…
Vergi sürprizi
Aracını noter satışı dışındaki bir yolla devredenlerin karşılaşabilecekleri ilk sürpriz vergi sürprizi. Taşıt sahipleri her yıl belirlenen tarifeye göre Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemek zorundalar. Taşıtını “resmen” devretmeyenler için bu vergi, aracın hukuki sahibi olmaları nedeniyle adlarına tahakkuk ettiriliyor.
Aracı fiilen devredenlerle devralanlar arasında yapılan sözleşmelerin bu noktada hiçbir etkisi yok. Çünkü özel sözleşmeler vergi dairesi açısından bağlayıcı değil. Özellikle yıllarca resmi olarak devredilmeyen araçlarda, bu durum devri yapmayı ihmal edenler açısından istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.
Özellikle resmen üzerinde kayıtlı gözüken aracın kullanılamaz hale gelmesi, değerden düşmesi durumunda ödenmek zorunda kalınan vergiler, aracın değerini katlayabiliyor.
Zarar sorumluluğu
Taşıtını resmen devretmeyenlerin karşılaşabilecekleri diğer bir sürpriz ise zarar sorumluluğu. Taşıtın kaza sonucu başkalarının malına ya da canına zarar vermesi halinde, Karayolları Trafik Kanunu’na göre taşıtın resmi sahibi de kazayı yapanla birlikte sorumlu tutuluyor.
Bütün bu durumlar göz önüne alındığında taşıt satanların istenmeyen sürprizlerle karşılaşmamak için satış işlemini noter kanalıyla ve derhal yapmalarını öneriyoruz.

Hurdaya çıkan araçların vergisi

Otomobil satışı deyip geçmeyin


Araçların ekonomik ömürlerini tamamlaması veya kaza sonucu hurdaya çıkması halinde araç sahipleri araçlarını ya terk etmekte ya da hurdacıya satmaktadır. Bu durumda da resmi satış yapılması veya aracın trafik sicilinden kaydının sildirilmesi gerekiyor. Bu durumdaki araçların noterden resmi olarak satılması halinde ayrıca trafik kaydının sildirilmesine gerek yok. Noter satışıyla birlikte bütün sorumluluk taşıtın yeni sahibine geçiyor.
Ancak özellikle hurdacıya yapılan devirlerde noter satışı yapılmamışsa mutlaka trafik sicilinden kaydın sildirilmesi gerekiyor. Aksi halde yıllar sonra hatırı sayılır bir vergi sürprizi ile karşılaşılması söz konusu.

Banka dolandırıcılarına DİKKAT!

Otomobil satışı deyip geçmeyin

Teknolojideki ilerlemelerin yararları saymakla bitmiyor. Özellikle bankacılık işlemlerinin internet üzerinden yapılmasının ciddi kolaylık sağladığı yadsınamaz bir gerçek. Ancak dikkatsiz olunduğunda ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Okurlarımızdan Emre Y. internet bankacılığı mağdurlarından. Gönderdiği iletinin bir bölümü şu şekilde:
“23.01.2017 tarihinde saat 12:07’de (…) bank Genel Müdürlüğü’nden güvenlik departmanı ismim Mert … diye tanıtan dolandırıcı şahıs, hesaplarımdan internet web şubemiz üzerinden 15.000 TL kredi çekilmek istendiğini, bu işlemin bilgim dahilinde olup olmadığını tarafıma sordu. Ben de işlemin bilgim dışında olduğunu belirttim. Kendisi (…) bank güvenlik departmanından olduğunu, gerekli iptal işlemlerini yapacağını belirterek benden bilgiler istedi. Öncelikle ‘İşlemlerin iptalini yapacağım, işlemin iptalini onaylıyor musunuz?’ diye sorduğunda; ben de işlemlerin iptalini onaylıyorum diye cevapladım. Bu konuda tarafıma profesyonelce yaklaşımla fazlasıyla güven verdi. ‘Tamam Emre Bey, işlemlerin iptali için cep telefonunuza mesajlar geldi. Benimle paylaşır mısınız’ dedi. Ben de işlemlerin iptali için cep telefonuma gelen bu mesajları kendisiyle paylaştım.
Daha sonra bu durumdan şüphelenerek (…) bank Paşabahçe şubesine gittim. Hesaplarımı kontrol ettiğimde bilgim ve rızam olmadan 15.000 TL bireysel kredi, 4.000 TL maaş hesabımdan maaş arkası hesaptan kullandırılarak EFT yapıldığını öğrendim. Yapılan işlemlerde hiçbir imzam, onayım olmamıştır…”
Okurumuz iletisinde halen işlemin iptali için uğraştığını ve henüz sonuç alamadığını belirtiyor. Söz konusu kredinin “birileri” tarafından şubeden çekildiği anlaşılıyor. Şubede işlemi yapan görevlinin kimlik kontrolü yapması gerektiği de açık. Bu olayda okurumuzun dikkatsizliği kadar bankanın da ihmali olduğu anlaşılıyor.
Aman dikkat, piyango size de vurabilir…

GÜNÜN SÖZÜ

Mum, başka bir mumu yakmakla ışığından bir şey kaybetmez
(Mevlana)